Drömmen om att ta över det lilla tryckeriet

Ankie Andersson (till vänster) och Åsa Frykberg (till höger) har drivit Tilde tryckeri i 20 år. Från och med oktober lämnar de över till Veronica Borg.

Illustratören och formgivaren Veronica Borg har varit en återkommande kund på Tilde tryckeri i Arvika och tänkt tanken i flera år att hon hade velat ta över verksamheten. När det lilla tryckeriet med butik lades ut till försäljning var hon inte sen att ta chansen. Nu vill hon driva vidare företaget i samma anda som grundarna.

Tilde tryckeri har drivits av Ankie Andersson och Åsa Frykberg sedan de gick ut Broby Grafiska i Sunne 2000. Visionen när de öppnade var att jobba med vackra papper med kvalitet och originalitet, och det har de gjort sedan dess.

Lokalen mitt i Arvika fungerar inte bara som tryckeri av till exempel visitkort, kataloger och affischer, utan även som butik med försäljning av egentillverkade skrivböcker och fotoalbum med präglingar och illustrationer. Vissa av produkterna går även att köpa via en webbshop.

Slipper lägga ner

De två ägarna hade redan bestämt att när det var dags för Ankie Andersson att gå i pension skulle tryckeriet säljas.

– Vi har gjort det här tillsammans i 20 år, det var så mycket vi att det inte kändes aktuellt att driva det vidare med någon annan. Vi är jätteglada över att Veronica tar över så vi slipper lägga ner, säger Åsa Frykberg.

– Det är ett fantastiskt ställe där man alltid känner sig välkommen. När de skrev på Instagram att tryckeriet var till salu tänkte jag nog inte ens två sekunder innan jag bestämde mig, säger Veronica Borg.

 

Butiken har blivit lite av ett besöksmål som lockar såväl Arvikaborna som mer långväga gäster.

Kunderna ska känna igen sig

Hon har läst bild och form på Kyrkeruds folkhögskola och jobbat som bildlärare, men även gått en YH-utbildning till teknikillustratör och jobbat som administratör och teamledare för utbildningsföretaget Changemaker education. Nu senast kommer Veronica från en tjänst på Arvika kommun.

Tanken är att driva vidare Tilde tryckeri i samma anda. Det innebär att inga större förändringar väntar och kunderna kommer att känna igen sig. Veronica vill även fortsätta sälja unika egenproducerade produkter som kort med illustrationer.

– Jag vill behålla den lilla känslan och har inga planer på att bli ett stort tryckföretag som massproducerar. Fördelen här är att folk bara kan komma in och snacka med en direkt, det ska vara enkelt även för privatpersoner att komma förbi och trycka upp några kataloger, tidningar eller vad det är. Jag tror kombinationen tryckeri och butik är en stor fördel, säger Veronica Borg.

 

I maskinparken finns bland annat en Canon imagePRESS C700 och en Canon imagePROGRAF TM-200 samt en gammal Digelpress för präglingsjobb.

Leasar skrivare

I tryckeriet finns bland annat en Canon imagePRESS C700 som används till att trycka bland annat visitkort och andra mindre trycksaker upp till SRA3. Det finns även en storformatsskrivare, också från Canon, en imagePROGRAF TM-200 som för att trycka egendesignade omslagspapper, studentskyltar och mycket annat. Canon-maskinerna leasas och överlåts till den nya ägaren. Dessutom används en gammal Digelpress för präglingar, en maskin som har över hundra år på nacken.

När det gäller efterbehandlingsmaskiner finns det möjligheter att häfta, spiralbinda, laminera och klistra.

– Men det blir mycket handarbete, säger Åsa Frykberg.

Sedan i början av juli har Veronica varit praktikant hos Tilde tryckeri för att hinna lära sig så mycket som möjligt innan det blir skarpt läge när hon tar över verksamheten den 1 oktober.

– Jag lär mig nya saker varje dag och försöker snappa upp så mycket som möjligt. Bara att lära sig präglingsmaskinen är en utmaning.

 

Tilde tryck ligger på Storgatan mitt i Arvika.

Stöttande kunder

Sedan flytten till Storgatan, en av huvudgatorna i Arvika, för åtta år sedan har Tilde tryckeri blivit lite av ett utflyktsmål för såväl Arvikabor som turister och andra besökare.

– Vi kan erbjuda lite unika produkter som inte andra butiker har och det tror lockar kunder, säger Åsa Frykberg.

Konsekvenserna av pandemin har varit relativt lindriga för det lilla tryckeriet.

– I mars 2020 var det helt dött, då var det inga telefonsamtal och inte en människa ute. Men när sommarsäsongen kom igång vände det och sedan har det rullat på bra. Folk har varit fantastiska och kommit och köpt julkort i mars bara för att stötta oss, säger Åsa Frykberg.

 

I butiken säljs bland annat egentillverkade produkter, något som Veronica Borg gärna vill fortsätta med.

”Känns helt rätt”

Veronica Borg har inte heller några tveksamheter när det gäller att kasta sig ut i livet som egenföretagare i en hårt utsatt bransch i spåren efter covid-19.

– Jag har inte haft en enda negativ tanke sedan det blev klart att jag tar över, det känns bara helt rätt, säger hon.

Och Tilde då, vem är det? Jo, ett grafiskt tecken som ser ut så här ~. Ett passande namn på ett tryckeri tyckte de ursprungliga ägarna, och Tilde kommer att leva kvar även med den nya ägaren. Enda skillnaden blir att Tilde tryckeri blir Tilde tryck AB.

 

Den hemtrevliga känslan var det som fick Veronica att vilja ta över Tilde tryck.

 

Den antika Digelpressen används bland annat för att prägla skrivböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]