Först i Norden: Gafs Kartong satsar på arkmatad offsetpress

PUBLICERAD: 10 november 2021
UPPDATERAD: 10 november
Heidelbergs försäljningschef Lars Lindberg, Gafs Kartongs ägare Lasse Svärd och Annelill Annvik samt Oscar Runesson Stenmark från Heidelberg Sverige. Foto: Pressbild

Förpackningsföretaget i Värnamo investerar i Heidelbergs senaste arkmatade offsetpress Speedmaster CX 104. Vd:n Annelill Annvik berättar om de viktigaste faktorerna bakom investeringsbeslutet.

Gafs Kartong med 22 anställda i Värnamo producerar förpackningar i falskartong till en rad branscher. Företaget väljer nu att förnya maskinparken med Heidelbergs senaste arkmatade offsetpress i 70/100-formatet – Speedmaster CX 104. Pressen trycker i hastigheter som når upp till 16 500 ark i timmen med sex färger plus ett helt nytt lackverk.

Annelill Annvik, vd på Värnamoföretaget säger till Sign&Print att den nya pressen ersätter en Speedmaster CD 102 med sex färger som har varit i drift hos Gafs kartong sedan 1997. Företaget har också valt att investera i Heidelbergs framkallningsfria plåtsättare Suprasetter 106. Planen är att både tryckpressen och plåtsättaren ska levereras före jul. Hastigheten som Speedmaster-pressen är kapabel till har inte varit det avgörande argumentet för att investera:

– Egentligen är det inte hastigheten vi har koncentrerat oss på utan snarare är det miljömässigt så att vi behöver förbruka så lite kartong som möjligt vid ställ. Det är en oerhört viktig faktor idag. Sedan framför allt är det ett bra processflöde som skapar effektivitet i hela kedjan. Det är det man är ute efter att bruka resurserna på absolut bästa sätt och bli effektivare, säger Annelill Annvik.

Planerat länge att uppdatera

Hon säger att de har gått i tankarna att uppdatera trycksidan under flera år. Antingen att renovera upp sin befintliga tryckpress, gå digitalt eller helt gå på offsettekniken.

– Hade du ställt frågan för några år sedan så hade jag svarat att det hade varit helt självklart att vi skulle investera i en digitalpress. Men den pendeln har ju faktiskt vänt nu.

– Vi granskade och jämförde både digitala och offsetalternativ, men när Speedmaster CX 104 kom på marknaden satte det stopp för vårt sökande. Betydande förbättringar av förberedelser och kvalitetskontroll, i kombination med integration i arbetsflödet, gör oss mycket säkra på dess fördelar och framsteg för hela företaget, sa hon i ett pressmeddelande som gick ut i samband med att nyheten om maskininvesteringen blev känd.

Speedmaster CX 104 är den senaste tryckpressen från Heidelberg. Anpassad för både civil- och förpackningstryckare. Foto: Pressbild

Den nya offsetpressen i 70/100-formatet kan konfigureras för olika tryckbehov oavsett om den ska hanteras av en civiltryckare, förpacknings- eller etikettryckare. Allt från tunt bipacksedelpapper upp till kartongkvaliteter kan gå igenom maskinen. Packnorth har tidigare skrivit om Heidelbergs nya arkmatade offsetpress, som enligt tillverkaren har utvecklats i syfte att ge mer flexibilitet till tryckerikunderna.

Tecknar förbrukningsavtal

Heidelberg har sedan maskinlanseringen i början av juni sålt över 1000 av den nya pressens tryckverk globalt. Och det är just i Småland, hos Gafs Kartong, som det tusende tryckverket kommer installeras.

Gafs Kartong tecknar även ett mångårigt och komplett förbrukningsavtal med Heidelberg. Redan i våras gick Gafs Kartong över till Heidelbergs prepress-program Prinect Production Manager med tillhörande förpacknings- och CAD-lösningar.

Värnamoföretaget har successivt ökat i omsättning de senaste åren. I senaste bokslutet uppgick försäljningen till 45,2 miljoner kronor. Kunderna finns framför allt i Sverige och Norden.

Vad ligger bakom ökningen?

– Det som ligger bakom är att vi framför allt har fått in fler kunder. Vi har ett gott rykte i branschen och är jätteduktiga och innovativa på kartong. Jag tror också en framgång är just att vi håller oss till vår kärnverksamhet – kartong. Det är det vi är duktiga på, och där vi ska vara.

”En bra mix”

Annelill Annvik säger vidare att de fått in oerhört många nya affärer på rekommendationer från befintliga kunder.

– Det är väldigt trevligt när det är på det viset. Sedan försöker vi också få in en bra mix av kunder. Vi har inte bara koncentrerat oss på livsmedel utan försöker ha en spridning i olika branscher, säger hon och tillägger att det gör att de inte blir lika konjunkturkänsliga när det kommer en lågkonjunktur eller en coronapandemi.

För några år sedan investerade Gafs Kartong i digital laserstansning. Det har bidragit till att de ligger i framkant, samt att de har visat att de kan klara hantera både små och stora volymer, enligt Annvik.

– VI är också väldigt miljömedvetna och försöker handla så lokalt som möjligt för att kunna minska våra transporter. Vi försöker ha ett högt miljöfokus och det gäller även i de investeringar vi gör.

Den nya tryckpressen är planerad att trycka skarpt hos företaget i början av nästa år.

– I slutet av januari ska vi absolut vara igång.

Foto: Claes Nordström

 

 

Läs vidare

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

ECO3 lanserar processfri offsetplåt

ECO3 lanserar en processfri offsetplåt för en simplare och smartare tryckprocess. Den erbjuder bred tryckbredd, stabil bildkontrast och enastående resistans mot repor, enligt tillverkaren.
ECO3-Eclipse-Pro-ctp-3000x2250

De lockar med 16 förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda 16 olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
image005

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)