Från glada gubbar till e-handel

PUBLICERAD: 23 november 2021
UPPDATERAD: 23 november
Anders Eriksson från VBS (till höger) med Cloudlabs vd Marc Horriar som erbjuder e-handel både för trycksaker och förpackningar. Foto: Pressbild

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Orsaken till att Cloudlab hittat hit är att VBS (Visual Business Systems) börjat sälja programvaran. VBS började tidigt arbeta med personaliserade, skräddarsydda trycksaker – ofta med roliga bilder som visade mottagarens namn på olika sätt. Sedan har VBS fördjupat erbjudandet med grafiska e-handelssystem och nu har de blivit återförsäljare av Cloudlab i Skandinavien.

– Vi hade planerat en storslagen premiär på Drupa i fjol. Men vi har i stället fått möta våra kunder via Teams, berättar Anders Eriksson på VBS. Men det har gått bra. Vi har sålt ett flertal system till kunder som vi enbart träffat digitalt. Det har givetvis också sparat mycket tid både för oss och kunderna när vi kunnat mötas så här.

Något Anders Eriksson speciellt lyfter fram är Cloudlabs affärsmodell.

– Ofta börjar kunden med en mindre lösning och köper sedan till moduler. Varje gång en ny modul köps så brukar den årliga serviceavgiften öka, som är 20 procent av köpet. Cloudlab väljer här att i stället bara ta serviceavgift på den ursprungliga investeringen.

Färdiga API:er

En klassisk utmaning för grafiska e-handelssystem har varit att de inte är kompatibla med svenska ekonomisystem som exempelvis Pyramid och Visma. Kopplingarna har varit dyra och komplicerade att få till.

– En stor styrka är att det finns färdiga API:er som gör integrationsarbetet enklare och ger en snabb integration med hjälp av Adobe Magentos open source lösning som systemet bygger på, säger Anders Eriksson.

Premiär på mässa

Även om VBS hunnit prata med en del företag, så räknar de ändå med att den stora premiären blir under mässan Sign&Print Scandinavia, den 8-10 februari.

– Efter det ska vi gasa på lite mer. På grund av pandemin har vi fått börja lugnt. Trots det har vi snart tio installationer i Norden. Det handlar både om stängda och öppna shoppar.

– Jag är mycket förväntansfull på att även träffa användare inom förpackning. Jag tror att förpackning är vår stora styrka. Finns många som kan broschyrer, visitkort och liknande. Men att ha hundratals olika boxar som en slutanvändare kan storleksförändra, personalisera och jobba vidare med, det är unikt.

Webbinarium planeras

Den 18 januari kommer ett webbinarium speciellt om hur man bygger e-handel för förpackningar med Cloudlabs program. Mer info kommer. Och sedan finns det som sagt med på Sign & Print Scandinavia den 8-10 februari på Kistamässan.

Läs vidare

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1