Snabb digitalpress för snabba tryck

PUBLICERAD: 8 december 2021
UPPDATERAD: 8 december
Johan Fensby, Country Manager, Kyocera Document Solutions Nordic (till vänster), Jan-Olof Jungersten, vd Visutech (till höger), Takuya Marubayashi, President Kyocera EMEA (stående bakom). Foto: Pressbild

Den skulle haft premiär på Drupa 2020. Sedan kom pandemin. Nu visas Kyocera Task Alfa Pro 15000c i stället första gången på Sign&Print Scandinavia 2022. Digitalpressen för de som behöver mellan 150 000 och 1 miljon tryck i månaden – oberoende av om det är A4 eller SRA3, färg eller svart/vitt.

Normalt förknippar vi Visutech med HP Indigo och tryck av högsta offsetkvalitet. Men vd:n Jan-Olof Jungersten säger att de har saknat en smidigare lösning för tryck med låg färgtäckning.

HP Indigos sortiment går mot större och större maskiner, senaste generation 5 med HP Indigo 100K och kommande generation 6, HP Indigo V12 som är sex gånger hastigheten mot tidigare generationer. Detta har lämnat ett utrymme för en enklare och framför allt en mer kostnadseffektiv maskin för tryck med låg färgtäckning, vilket hittades hos Kyocera.

Bara för bläcket

I ett halvår har de sedan arbetat på ett avtal med Kyocera, som i fjol vann en EDP Award för den nu aktuella digitalpressen TASKalfa Pro 15000c.

– Medan vi på HP Indigo har kunder som betalar ett fast pris per tryckt sida, oberoende av färgtäckning, så tar Kyocera bara betalt för sitt bläck, oberoende antalet ark som går genom maskinen. Därutöver en fast service per månad och OMP-delar (som operatören byter själv), vid normalförbrukning enligt Kyocera om cirka 1 öre per ark. Detta betyder att det inte debiteras någon klickavgift för bläck, berättar Jan-Olof Jungersten.

– Så för transaktionstryck som fakturor, manualer och bipacksedlar blir Kyocera väldigt spännande. Inte minst eftersom den klarar att trycka på 52 grams papper. Några andra applikationerna som passar Kyocera är till exempel DM/DR, kuvert med eller utan fönster, böcker och broschyrer. Banner i format upp till 1 260 millimeter simplex är också en funktion som är möjlig.

En miljon tryck

Kyocera är användarvänlig och lätthanterlig – en operatör kan sköta minst två TASKalfa Pro 15000c samtidigt. Den är dimensionerad för att köra en miljon tryck i månaden, oberoende av om det är A4 eller SRA3, med en hastighet på 150 A4-ark eller 88 A3 och en arktjocklek som ligger mellan 52 – 360 gram.

Kyocera TASKalfa Pro 15000c, produktionsskrivare med vattenbaserad inkjet- teknologi. Här ett exempel på produktkonfiguration. Maskinen premiärvisas för mässbesökarna på Sign&Print Scandinavia den 8–10 februari 2022. Foto: Pressbild

Maskinen arbetar med vattenbaserat bläck och kräver ingen förbehandling av papperet. Energiförbrukningen för digitalpressen är extremt låg och enligt Kyoceras beräkningar har den upp till en tredjedel lägre elförbrukning än tonermaskiner i samma segment.

– Eftersom TASKalfa Pro 15000c skulle lanserats för ett år sedan, så finns det maskiner och gott om bläck att tillgå, konstaterar Jan-Olof Jungersten.

– Inkjet är ekonomiskt slagkraftigt om du inte har så mycket färg. Därför ser vi stora möjligheter för den här maskinen på den grafiska marknaden.

Fler alternativ för efterbehandling

Priset varierar lite från strax under två miljoner kronor till lite över beroende på vilken konfiguration man väljer. Digitalpressen levereras med EFI Fiery rip och alternativen för effektiv inline efterbehandling är många. Det senare är viktigt för att få ut färdiga produkter och därmed en god totalekonomi. Inom kort kommer det att lanseras en inline trekniv med fyrkantsrygg. Leverantör av trekniven är än så länge inte officiell men en förhoppning finns om att kunna visa även den på mässan i februari. Enhetliga stackers, kombinationen av omslag från HP Indigo och inlaga från Kyocera som till exempel enkelt kan häftas eller limbindas i C.P.Bourg – allt är sådant som Visutech redan har kunskap om.

Visutech är först ut i världen med att kombinera HP Indigo och Kyocera. Visutech var med redan från början när Indigo lanserades 1993 och är därmed världens äldsta återförsäljare av Indigo. Det gör också att de har nyfikna blickar på sig, som noga kommer att följa arbetet med att kombinera HP Indigo med Kyocera. – Med HP Indigo och Kyocera tillsammans, täcker vi allt med ”det bästa av två världar”, avslutar Jan-Olof Jungersten.

Om Kyocera Task Alfa Pro 15000c:

• 88 sidor A3 eller 150 sidor A4 per minut, oberoende av färg eller svart/vitt.

• Inget klickpris, kunden betalar bara för bläcket.

• Vattenbaserad Piezo inkjet, inget förbehandlat papper krävs.

• 52 till 360 gram papper, dock 60 till 300 gram vid duplex.

• Fiery FS300 rip med 16 GB minne.

• Många olika möjligheter för inline efterbehandling finns.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1