De storsatsar med nyheter för planprint

PUBLICERAD: 27 januari 2022
UPPDATERAD: 27 januari
Magnus Edfeldt och resten av Color Systems-teamet visar lösningar för utskrifter av mediaskivor och flexibla material på mässan Sign&Print Scandinavia. Här står han framför en Canon Colorado-skrivare. Foto: Privatbild

Hösten gav en skjuts i försäljningen för Color Systems. Storformatsleverantören dukar upp sin största satsning någonsin på Sign&Print Scandinavia, 5–7 april. Tre planprintrar från Epson, Roland DG och Canon finns med i utställningen.

OBS: Efter att denna artikel publicerades har Color Systems meddelat att de inte längre ämnar medverka på Sign&Print Scandinavia 2021.

– Vi fortsätter på inslagen bana. Vi tycker vi har väldigt bra produkter och leverantörer nu, en stark produktportfölj och ett bra team, säger Color Systems sälj- och marknadsansvarige Magnus Edfeldt om försäljningen i höstas och utsikterna för 2022.

Företaget är en leverantör av utrustning för storformatsproduktion.

– Vi har en väldigt komplett produktportfölj för den lilla skyltmakaren upp till de större printfabrikerna som kanske har 15 printrar i drift. Vi har maskiner över hela skalan.

– Det känns som att vi har flera starka leverantörer som just nu har bra produkter som ligger rätt i tiden.

Tre planprintrar i montern

På Sign&Print Scandinavia-mässan är det planprintrarna som kommer att dominera:

– Epson, Canon och Roland har helt nya modeller. Alla tre kommer att vara representerade på mässan. Det blir en väldig bredd, från de mindre Roland-maskinerna, vidare till Epson till Canon som ligger högst upp i skalan av vår portfölj.

– Det är vår största monter någonsin. Vi känner ett behov av att få göra en marknadsaktivitet nu när vi har haft snart två år med begränsningar när det gäller den typen av aktiviteter. Vi är sugna på att komma på mässa.

Canons senaste flatbäddskrivare i Arizona-serien är modellen 135 GT. En instegsmodell som hanterar mediastorlekar upp till 125 x 250 centimeter och en tjocklek på 50,8 millimeter. Maskinen kan skriva ut 34,2 kvadratmeter i timmen med CMYK plus vitt. Diverse material, både styva och flexibla, kan läggas på printbädden. Bläcket appliceras med Canons Variodrop-teknik, i droppstorlekar från 6 till 30 pikoliter. Härdningen sker med led-uv.

– Den är efterlängtad på så sätt att den tidigare inte har haft led-härdning i instegsmodellerna. Nu har den fått led-tekniken och automatisk rengöring som de större maskinerna har utan att för den delen ha blivit dyrare.

Epson första planprinter SC-V7000. Foto: Pressbild
Flera färger som standard

Color Systems demonstrerar också Epson första planprinter. Den nya SC-V7000 jobbar med led-teknik, har en arbetsyta på 250 x 125 centimeter, och klarar materialtjocklekar upp till 80 millimeter. Bläcken rött, grått, vitt och lack är standard utöver CMYK-färgerna och light cyan och light magenta. Antistatisk utrustning, kraschsensorer och positioneringsstyrning för att underlätta placeringen av skivmaterial på printbordet är några funktioner som ingår.

– Vi har många kunder som har Epsons rullprintrar, eco solvent-skrivaren SC-80600. Den är omtyckt och vi har nog sålt 200 sådana maskiner de senaste fem åren. Ett naturligt nästa steg för skyltmakarna är någon form av planprinter och då ligger såklart Epsons V7000 väldigt bra till eftersom det är samma fabrikat och samma färgmöjligheter. Till exempel rött, grått och vitt som de är vana vid.

Roland DG:s VersaUV LEC2-S-serie får utrymme på mässan. Foto: Pressbild

Den tredje planprintern är en maskin ur Roland DG:s uppdaterade VersaUV LEC2-S-serie. Maskinen printar direkt på olika föremål och kommer konfigureras med bläcknyheterna rött och orange.

– Vi har sålt en hel del till industriella kunder för märkning av någon typ av produkt. De får nu möjligheten att få en snabbare maskin, och ett större färgomfång.

Flatbäddsmodellerna har också fått större arbetsyta, vilket kan komma till pass för att till exempel rymma och printa fler artiklar på en och samma gång i jiggar.

– Det blir mer produktivt. Vi ser att vi har kunder som skulle kunna få en omedelbar produktionsökning med en sådan här maskin.

Skärbord från Summa

Under mässdagarna kommer all printad media efterbearbetas i skär- och fräsbord från belgiska tillverkaren Summa, Color Systems givna svar i efterbehandlingsledet.

Men det blir inte bara plana materialskivor hos Color Systems. Det sätts också ljus på flexibla material med företagets utbud av storformatsskrivare.

– Det blir nya Canon Colorado 1630 och vi visar också Epsons Surecolor 80600 som fortfarande sedan fyra år tillbaka är vår bästsäljare. Sedan har vi också nya resinskrivaren Surecolor R5000 från Epson och Rolands nya LEC2 med uv-härdning.

Canon Colorado 1630 lanserades i början av 2021 och är Canons instegsmodell i serien. 1630-modellen har fått samma möjligheter som sin storebror 1650 – uv-gel teknik, möjlighet att mixa glansigt och matt tryck och direkthärdning med uv – men till ett lägre pris.

– Det gör att fler kommer att kunna dra nytta av tekniken om man är betjänt av en lägre investeringskostnad. Det öppnar upp för fler kunder att kunna skaffa en sådan maskin.

Color Systems visar Canons maskiner för flexibla material och mediaskivor, Rullskrivaren Canon Colorado 1630 och planprintern Arizona 135 GT (bilden). Foto: Pressbild
Rekrytering pågår

I höstas rekryterade Color Systems en till servicetekniker och året innan anställdes ytterligare en säljare, Mikael Agvald, med fokus på att besöka kunder runtom i Sverige.

– Det senaste året har vi kunnat ha mer utåtriktad verksamhet än förut och det känns som det har gett bra effekt.

– Vi söker just nu ytterligare en tekniker till vår serviceavdelning för att kunna möta den ökande efterfrågan samt fortsätta att sköta befintliga kunder på ett bra sätt.

Magnus Edfeldt ser fram emot att träffa besökare och kunder på Sign&Print Scandinavia:

– Mässan är en jättebra leads-generator. En sådan mässa lever vi på i ett antal månader efteråt med att bearbeta de leads vi får in.

– Vi har varit nöjda hittills genom åren. Vi hoppas att det ska bli som tidigare – en riktigt bra mässa, säger Magnus Edfeldt.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w