Traditionellt textiltryckeri går digitalt

PUBLICERAD: 31 januari 2022
UPPDATERAD: 31 januari

 

Ingela Axelsson Svenson och Niclas Axelsson driver Hobby Reklam i Gällstad. Foto: Privatbild

Gällstadtryckeriet Hobby Reklam investerar för framtiden. Med screentryck i grunden utökar de med en digital DTG-printer för att printa korta serier av t-shirtar och andra plagg on demand.
– Allt blir så mycket enklare med ett alternativ till, säger Niclas Axelsson.

Syskonen och delägarna Niclas Axelsson och Ingela Axelsson Svenson driver Hobby Reklam, ett textiltryckeri med en 60-årig historia bakom sig. Som för så många andra har företaget upplevt osäkra och svajiga tider i och med vad pandemin burit med sig. Ändå har syskonen beslutat att satsa på att utveckla verksamheten. I grunden är det screentryck som gäller i produktionen, men nu har de även installerat en digital produktionslina.

Digitaltryck på textil, DTG, är nytt hos Hobby Reklam. Foto: Privatbild

Det handlar om helt ny DTG printer från Kornit för att kunna printa direkt på textilier och företaget har också fått ett kvitto i form av en global certifiering enligt GOTS-standarden. Enbart GOTS- certifierade plagg kommer att tryckas, med certifierade färger, i den nya Kornit-maskinen. Under 2021 har även fler saker hunnits med, en stor investering för bolaget. Dels ställde de om delar av fastigheten för att skapa ytor för den nya digitalavdelningen, dels byggde de om sitt lager.

Skapa nya affärer

Kornit Storm HD6-printern, levererad av återförsäljaren Indukta, installerades och kom i drift hos Hobby Reklam i november i fjol. Tryckeriet kan nu ombesörja styckvis produktion såväl som större volymer i det traditionella screentrycket. Målet är att investeringen ska skapa nya affärer för företaget genom en mer hållbar produktion och ett större ekologiskt produktutbud. Bolaget marknadsför hela sitt sortiment via försäljningskanalen tshirt.se där det går att beställa olika typer av plagg med tryck.

Vad har ni sett för effekter med att nu trycka digitalt?

– Allt blir så mycket enklare med ett alternativ till. Vi har styrt om en hel del ordrar som tidigare körts som screentryck och framför allt är möjligheten att snabbt ta fram ett provtryck riktigt smidigt. Vi märker också hur mycket enklare det är med vårt digitala alternativ för de webbshopparna vi driftar eftersom alla ordrar produceras on demand, säger Niclas Axelsson.

Foto: Pressbild
Fokus under året

Han säger att verksamhetsfokus under 2022 blir att utveckla och integrera hela företagets setup, framför allt flera webbshoppslösningar åt befintliga och nya kunder där de tar hand om hela paketet.

– Screentrycket kommer alltid att finnas där och är fortsatt viktigt för oss och kombinationen ihop med vår digitala lösning gör oss än mera snabbfotade. Vårt fokus på att sälja hållbara certifierade plagg blir än mera intressant för marknaden då vi nu även kan erbjuda ett certifierat tryck på produkterna.

– Vi tror att detta är framtiden inom textilt tryckeri och reklambranschen, och det är något vi känner starkt för. Det möjliggör ett snabbare produktionssätt, med möjligheter till mindre serier och en tydligare grön profil, säger Ingela Axelsson Svenson, i ett pressmeddelande.

 

 

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1