Grönt initiativ ska vägleda kunder i materialval

PUBLICERAD: 8 februari 2022
UPPDATERAD: 8 februari
Antalis nya rankingsystem ska hjälpa kunder att göra bättre materialval till skylt- och displayprodukter. Foto: Skärmdump från Antalis hemsida

Antalis rullar ut ett nytt globalt miljöinitiativ. Syftet är att bidra till en mer hållbar bransch och hjälpa kunder att göra mer miljöriktiga materialval för visuell kommunikation. Den grafiska leverantören rankar nu sina produkter utifrån kriterier som råvara och återvinningsbarhet och har målet att 75 procent av alla produkter i sortimentet ska ha uppnått minst tre av fem stjärnor i betyg fram till 2030.

Det är hög tid att råmaterial och återvinning får större fokus inom skylt och display. Det menar Antalis som lanserar sitt så kallade Green Star System. Ett betygsystem med syftet att hjälpa kunder att ta medvetna beslut gällande råmaterial och återvinning när de köper media till storformat. Bedömningen av materialprodukterna sker utifrån strikta kriterier som spårbarhet, materialtyp, återvinningsbarhet och miljövänlighet.

Lars Wiklund. Foto: Pressbild

– Vi vill föregå med gott exempel genom att erbjuda alternativa lösningar med mer miljövänliga material till en marknad som i större utsträckning efterfrågar just detta. Därför lanserar vi på Antalis ett globalt initiativ för en mer hållbar visuell kommunikation, säger Lars Wiklund, produktchef för Antalis affärsområde Visual Communication.

Betygsystem utifrån kriterier

Enligt Antalis analyserar systemet de definierade mättalen inom två nyckelfaktorer: råmaterial och slutet på livscykeln. Exempelvis får olika plastprodukter låga betyg, speciellt de med fossil nyproducerad plast. En bättre ranking ges till förnybara material och ännu högre betyg får produkter framtagna av återvunnet material. I slutet på produktens livscykel synas och beräknas också dess återvinningspotential. Materialen rankas sedan i sin helhet med ett betyg från en till fem stjärnor.

Hoppas på industristandard

Antalis skriver på sin sajt att de hoppas kunna expandera rankingsystemet vidare samarbetspartner och leverantörer samt att det till och med blir industristandard.

– Genom Green Star System kan vi alla göra förändringar i mediavalet, till exempel att inte använda en utomhusprodukt med jättelång livslängd tillverkad av plast, som inte går att återvinna, för en 14-dagars kampanj inomhus. Det är ett ställningstagande som fler av våra slutförbrukare kan fundera på. Vi behöver även sänka några av dagens krav på viss funktionalitet för att istället använda media som är mycket enklare att återvinna, även om jag inte kan se att vi kommer att foliera fordon med självhäftande papper den närmsta framtiden, säger Lars Wiklund och tillägger:

– Men där det är möjligt kan vi göra smartare val både för funktion och miljö.

Uppsatt mål till 2030

Fram till 2030 är Antalis mål att 75 procent av produkterna de erbjuder ska ha uppnått åtminstone tre av fem stjärnor.

Sedan tidigare har Antalis sin digitala plattform Antrak för att följa produkter genom hela försörjningskedjan. Via verktyget kan de samla in, centralisera och analysera data – inklusive efterlevnad av standarder, spårbarhet och CSR-åtaganden.

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1