Ny agentur hos Marabu: ”Storformatsskrivare med stora möjligheter”

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 9 mars
Redan under Marabus första kunddemovisning blev det en affär, berättar Victor Bildsten, digital försäljningschef hos Marabu. Foto: Claes Nordström

Marabu drar igång försäljning av den amerikanska uppstickaren Vanguard som bland annat har storformatsskrivare med uv-led. Maskinerna kommer med flera valmöjligheter för användaren. Skrivarna kan anpassas med olika antal skrivhuvuden beroende på storlek och modell.

Vanguard har bara funnits som företag i sex år, men har redan nått stora framgångar i USA. Marabu Scandinavia är tillverkarens nya försäljningspartner i Sverige och Norge. Säljstarten är igång och flera kunder har redan fått demovisningar i Marabus lokaler på Vevaxelgatan i Malmö, vilket redan har resulterat i försäljning.

Kännetecknande för Vanguards maskinserie, med storlekar från 127 x 251 centimeter upp till 200 x 318 centimeter, är att de är robust uppbyggda och kommer i en enkel design. Victor Bildsten, digital försäljningschef hos Marabu:

– Det är flatbäddsskrivare med stora möjligheter. Alla modeller kan anpassas genom installation av fler skrivarhuvud efterhand som företaget växer. Desto fler skrivarhuvuden desto högre produktivitet och effektivitet.

Flatbäddsskrivarna med uv-led härdning använder skrivhuvuden från Ricoh eller Kyocera och kan fritt konfigureras från allt mellan 2 till 15 skrivhuvuden, vilket påverkar både hastigheten och möjligheten att använda bland annat lack och vitt.

Enkelt att öka antalet

Instegsmodellen VR5D-E och efterföljande VR6D-HS är utrustade med Ricoh-skrivhuvuden generation 5- och 6-huvuden. En full rad med skrivarhuvuden, fem huvud totalt, ger dubbelt CMYK plus vitt. Med ytterligare en extra rad skrivhuvuden kan allt dubblas i takt med att volymen och behovet ökar, vilket är enkelt att göra i efterhand.

Skrivarna kan uppnå hastigheter uppåt 400 kvadratmeter per timme beroende på modelltyp och konfiguration. Den maskin som demovisas för kunder i Marabus lokaler, är en VK300D-HS. Den är utrustad med tio Kyocera-huvuden och har printytan 200 x 318 centimeter. Victor Bildsten kommenterar:

– Något som var väldigt glädjande under första demovisningen var att Screenbolaget valde att investera i en Vanguard, modell VK3020-HS.

En hybrid kommer

Vanguards sortiment består inte enbart av flatbäddsskrivare. De har även en rulle-till-rulle som är utrustade med ett elektromagnetiskt drivsystem för högre hastighet, upplösning och kvalitet. Under tredje kvartalet planerar Marabu att börja sälja Vanguards Hybrid för både rullmaterial och rigida skivor. Hybriden som klarar utskrifter på 3,2×2 meter, kommer i Q3. Den har utrymme för 3 rader med totalt 15 printhuvuden. Maxas hybriden med 15 skrivhuvuden kan man printa över 400 kvadratmeter i timmen.

Flera automatiska finesser kommer som standard i storformatsskrivarna. Foto: Claes Nordström

Själva nyckeln för Vanguards maskinlösningar är att de är enkla att använda, enligt Bildsten:

– Funktionsmässigt tycker jag det är smart att allt är inkluderat från början. Kraschskydd, automatisk avkänning av material, pinregistrering för positionering av media, reducering av bandning och antistatisk utrustning – inget behöver läggas till.

Med Vanguard kan Marabu nu konkurrera i högvolymssegmentet på flatbäddssidan:

– Vi har inte haft ett bord i det högre segmentet tidigare. Så positioneringen för oss är nu att konkurrera med till exempel Canon Arizona och Swissqprint. Så det är på den marknaden vi kommer sikta in oss.

VK300D-HS demovisas hos Marabu. Den är utrustad med tio Kyocera-huvuden och har printytan 200 x 318 centimeter. Foto: Claes Nordström
Närmare 800 installationer

Victor Bildsten säger att Vanguard redan närmar sig 800 installationer globalt. Över 20 procent av dessa installationer har gjorts av kunder som redan har en Vanguard-maskin sedan tidigare. Det visar på ett gott betyg för maskinerna och att de har en hög användarvänlighet, säger han och ger ett ytterligare exempel när det gäller service och support.

– På de installationer som gjorts har Vanguard i genomsnitt 1,6 servicebesök per år. 90 procent av serviceärenden går att lösa via remote support vilket visar på enkelheten för användaren.

Priset för instegsmodellerna ligger på runt 700 000 kronor. De högproducerande flatbäddsskrivarna kommer att kosta uppåt 2,5 miljoner kronor.

Vanguard, ett dotterbolag till Durst, gjorde sin europeiska debut på Fespamässan 2021.

Fotnot: För den som vill veta mer om Vanguards flatbäddskrivare och få en livedemonstration bjuder Marabu Scandinavia in till ett digitalt frukostmöte 29 mars, klockan 8:30-9:30. Deltagare anmäler sig gratis till frukostmötet som arrangeras av AGI/Sign&Print. Marabu bjuder även in till Öppet hus under denna dag.

Marabus service manager Christian Loskog. Foto: Claes Nordström

 

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2