Epson går i industriellt spår

PUBLICERAD: 19 maj 2022
UPPDATERAD: 19 maj
Tapetproduktion väntar på Fespa med storformatsskrivaren SC-R5000L. Foto: Pressbild

Fokus på Fespa blir att visa portföljen med större planskrivare, textilskrivare och etikettpressar. Men de mindre maskinerna finns också med i Epsons utställning.

Epsons strategi framåt handlar mycket om att visa upp vad de har att erbjuda inom industriell produktion, enligt Richard Garp, business account manager för Epsons kommersiella och industriella trycklösningar.

– Det som är tydligt är att vi kör på det industriella spåret, säger han och fortsätter:

Richard Garp på Epson. Foto: Lena Lee

– Vi visar färre mindre maskiner och fokuserar mer på stora planskrivare, större textilskrivare, etikettpressar och så vidare. Det är det spåret vi ämnar att gå framöver. Självklart ska vi bibehålla allt vi har i dag men även bli mer industriella i våra produkter.

Planskrivare med flera funktioner

En av dessa större produktionskrivare är SC-V7000, Epsons uv-planskrivare med LED-teknik. Arbetsytan är 250 x 125 centimeter och maskinen klarar skriva ut på materialtjocklekar upp till 80 millimeter. Utöver CMYK, light cyan och light magenta finns bläckkanaler för rött, grått, vitt och lack som standard. Antistatisk utrustning, kraschsensorer och positionering av materialskivor är också inkluderade.

För textiltryckaren som vill printa direkt på plagg har Epson SC-F3000 i utbudet. På Fespa visas DTG-skrivaren som en paketlösning med en värmetunnel från tyska tillverkaren Schulze, där plagg efter plagg kan matas in och värmepressas med flera exempel på färdigtryckta DTF-applikationer.

Tapetutskrift med skärlösning

Epson kommer också demonstrera tapetproduktion med storformatsskrivaren SC-R5000L. Vinyl, banderoller, textilier, canvas och transparent film är andra exempel på material maskinen är ämnad för. Men på Fespa är det alltså främst tapeter som gäller:

– R5000L är vår resinskrivare som lämpar sig väldigt bra för att printa på exempelvis den typ av material som används för tapeter. Rullskrivaren visas ihop med tapetskärare från Fotoba anpassad för att renskära tapetvåder. En annan storformatsskrivare, SC-80600L, har också sin plats i utställningen tillsammans med en rulle till rulle skärare från Graphtec.

– Det är vår storsäljare. Den maskinen har blivit nästan branschstandard som solventskrivare.

Hur summerar du utställningen?

– Jag tycker att det är bredden men också som sagt att vi också går mot industriella produkter där man inte bara producerar vanliga pappersskyltar utan att vi har till exempel planskrivaren SC-V7000 där man kan printa på kapaskivor och så vidare, och större textilskrivare som FC-3000. Richard Garp hoppas på en bra mässa med reservation för det osäkra världsläget, coronasiffror som går upp och ner samt Rysslands krig mot Ukraina. – Det är svårt att sia om mässan men det finns ett uppdämt behov att träffa kollegor och framför allt kunder och se nya produkter. Så jag hoppas i alla fall att det blir en bra mässa för alla.

Läs vidare

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper