Print med vitt – underhållsfritt

PUBLICERAD: 23 maj 2022
UPPDATERAD: 23 maj
Vitt bläck från HP kan komma till användning för att printa interiörsapplikationer och fönstergrafik till bland annat butiker och kontor. Foto: Pressbild

HP har i dag drygt 35 procents marknadsandelar på den skandinaviska marknaden i segmentet för 60 tums rulle till rulle-skrivare. Och det är just maskinernas underhållsfria vita bläckteknik som gett kunderna många nya användningsområden inom skyltning och inredning. Att printa med vitt bläck har aldrig varit lättare, enligt HP:s Marcus Wollard.

HP:s senaste fyra latexprintrar i rullsegmentet är 700 och 800 samt 700W och 800W. Med de två sistnämnda, öppnade HP upp för användare att printa med vitt bläck. Tekniken är en vidareutveckling av hybridmaskinerna i R-serien där HP först introducerade sitt bläcksystem för den vita färgen, White ink.

– Sedan vi lanserade vårt vita bläck till R-serien för tre år sedan så har vi kunnat designa om och göra en bättre lösning. Det har fungerat väldigt väl, säger Marcus Wollard, business manager på HP.

W-modellerna är anpassade för att skriva ut transparenta och färgade flexibla material för applikationer till skyltning och visuell kommunikation, men framför allt till interiörsmiljöer såsom butiker och kontor. Där kan vitt bläck ge effekt:

– Mycket är till inredning. Man skriver ut med vitt på genomskinlig vinyl eller plastfilmer för att få en annan typ av skyltning till skyltfönster. Men också för att göra konferensrum lite mer privata som rumsavskiljare, där man ofta har glasväggar.

Marcus Wollard på HP. Foto: Claes Nordström

– Sätter man in en utskrift med vit text på så får man dels lite marknadsföring, dels lite avskiljare, säger han och tillägger att det går utmärkt att skapa gradienter som går från tunt lager vitt till vitt med hög täckningsgrad.

– Det gör man mer med vitt och det smälter in bra i miljön.

Vitt över tid

HP:s W-modeller printar alltså med vitt bläck utöver standardfärgerna (CMYK, Lc, Lm, Latex Optimizer och Latex Overcoat). Marcus Wollard lyfter fram att tekniken i HP:s rullskrivare är latex – vattenbaserat bläck och således ett miljövänligare alternativ.

Utomhusapplikationer kan skrivas ut i hastigheter upp till 36 kvadratmeter i timmen. Bläcket härdas direkt i utskriftsprocessen, vilket gör att materialen kan monteras direkt efter att den har lämnat maskinen. En annan fördel han nämner är att den tydliga vita färgens egenskaper.

– Det är väldigt vitt jämfört med den gamla tekniken för uv-solvent som tenderar att tappa sin vithet över tid och får en gulaktig ton. Med HP:s vita bläck så håller det över tid och är kristallklart.

Förr har det varit något av printoperatörens stora aber när det kommer till att lägga vit färg på substrat. Vitt bläck krävde mycket pigment och i äldre maskiner kunde bläcket skikta sig i skrivarsystem och klumpa sig i skrivhuvuden om det gick lite längre tid mellan utskriftsjobben.

– Om man inte använder det kontinuerligt så tenderar det att sätta sig, det tjocknar och fastnar i slangar och skrivhuvuden. För att förhindra det så har man behövt rengöra med mycket bläck eller byta ut skrivhuvuden.

Bläcket cirkulerar

HP har inte bara löst detta genom att ge modellerna Latex 800 och Latex 800W nya skrivhuvuden och betydligt fler munstycken för att öka produktiviteten. Det kanske mest centrala innanför chassit är ett automatiskt bläcksystem som recirkulerar bläcket.

Det ska säkerställa att det vita bläcket får en lång hållbarhet och att hålla skrivhuvudenas munstycken fria så att de inte täpps till.

– Det som är unikt med vårt vita bläck jämfört med vad andra tillverkare har är att det är ett väldigt underhållsfritt system. Det vita bläcket är tjockare och har en högre densitet vilket gör det mer servicebenäget och behöver hållas igång mer än vad traditionellt färgbläck behöver. Därför har vi byggt in ett underhållsfritt servicesystem så att bläcket rör sig hela tiden i skrivaren, säger han och tillägger att operatören nästan inte alls behöver tänka på rengöring. Det sköter skrivaren själv.

En underhållskammare håller det vita bläcket i trim vid de tillfällen bläcket inte används. Foto: Claes Nordström
Förvaring av skrivhuvud

Det finns också en avsedd kammare för de tillfällen skrivhuvuden inte används.

– När du inte använder det vita bläcket så kan du ta bort skrivhuvudet och placera det i en underhållskammare. Där håller sig skrivhuvudet färskt och fint. När man sedan ska skriva ut med vitt igen så sätter man tillbaka skrivhuvudet. På så sätt så spar man skrivhuvuden och bläck eftersom man slipper att rengöra.

Att använda vitt bläck skiljer sig inte nämnvärt mot hur det är att skriva ut med övriga bläckfärger, eftersom maskinen sköter det mesta automatiskt, enligt Wollard. Vitt kan användas som en vanlig spotfärg eller så kan användaren välja automatiserade applikationer i maskinen för att skriva ut med vitt på båda sidorna av en transparent film.

– Vi kallar det trelagers- eller femlagersutskrift.

Ett sådant exempel, för att printa på en transparent film, är att börja med CMYK-färger plus vitt som en blockout-färg. Sedan läggs upp till fem färger på för att skapa olika bildmotiv på varsin sida av filmen som ska monteras på fönsterrutan. Detta hanterar skrivaren automatiskt.

Försäljningen i Skandinavien

Marcus Wollard säger att HP:s vita bläck öppnar för att skriva ut en annan typ av applikationer.

– Du kan använda det mer åt detaljhandeln och fönstergrafik, men även applikationer som att skriva ut på färgad vinyl med vit text. Det blir en annan upplevelse för kunden och som tryckeri kan du når en annan kundgrupp och kan bredda portföljen.

Foto: Pressbild

HP:s rullskrivare lanserades i februari i fjol. Försäljningen har gått bra i Skandinavien, säger Marcus Wollard och hänvisar till IDC:s rapporter:

– De senaste kvartalen ligger vi på 35–37 procent marknadsandelar. Det har gått väldigt bra, och då handlar det bara om det här segmentet med 60 tums rulle till rulle-skrivare.

– Med den här nya designen och det underhållsfria systemet av det vita bläcket så har vi hittat en mer användarvänlig produkt som våra kunder uppskattar. På det sättet har vi en produkt som efterfrågas.

 

 

 

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)