Lanserar toppmodell för digital etikettutskrift

PUBLICERAD: 31 maj 2022
UPPDATERAD: 31 maj

 

Den första offentliga presentationen av AccurioLabel 400 ägde rum på Konica Minoltas europeiska etikett- och förpackningsutställning i Madrid. Foto: Claes Nordström

Konica Minolta signalerar nu att de tar upp kampen med de tyngre etikettvolymerna som traditionellt sett trycks analogt. AccurioLabel 400, en ny toppmodell i serien, ger användaren högre produktivitet – 40 meter i minuten – och möjlighet att trycka med vitt.

Konica Minoltas marknadsandel i Europa för sina tonerpressar inom digital etikettproduktion uppgick till 26 procent för fjolåret 2021. Enligt tillverkaren är digitaltrycka etiketter i små och medelstora upplagor – istället för att flexotryck – en snabbare och mer ekonomisk tryckmetod. Konica Minolta presenterar nu en ny medlem i AccurioLabel-familjen. Toppmodellen tar tronen bland Konica Minoltas etikettsystem och premiärvisades på en pressträff i Madrid på tisdagen.

AccurioLabel 400 riktar sig till medelstora och stora utskriftsvolymer. Carsten Bamberg, Business development manager inom industriellt tryck hos Konica Minolta säger att den nya maskinlanseringen är ett logiskt steg att ta för Konica Minolta för att följa upp succéerna med de tidigare modellerna i serien.

– Vi hade känslan att kunderna vill ha mer. VI har kunder som med råge överstiger den rekommenderade månatliga tryckvolymen, ibland till och med tripplar de den. För den är maskinen (AccurioLabel 400, reds anm) rekommenderar vi att starta med en kapacitet på minst 50 000 meter i månaden, och den klarar lätt upp till 100 000 meter i månaden, säger han och tillägger att det är en robust maskin som inger mer en känsla av en riktig industriell produktionsmaskin.

Carsten Bamberg, Business development manager inom industriellt tryck hos Konica Minolta. Foto: Claes Nordström

Den nya etikettmaskinen finns tillgänglig med fyra eller fem färgval. Den femte färgen –en vit toner – är ny för Konica Minoltas etikettmaskiner. Vitt gör maskinen än mer mångsidig och öppnar för att skriva ut på ännu fler applikationer, enligt Carsten Bamberg.

”Hög opacitet”

Han säger att det inte direkt är raketforskning att utveckla en vit toner. Men mycket tid och kraft har lagts på att komma fram till rätt kombination pigment i tonerpartiklarna innan pulvret bränns fast i fusern anpassat till tryckhastighet och substrat. Utvecklingen av den vita tonern var mödan värd, och det är också något kunder har efterfrågat, enligt Bamberg:

– Den vita färgen har en utmärkt kvalitet och en hög opacitet, säger han och tillägger att den vita färgen normalt kommer i fråga för många flasketiketter.

AccurioLabel 400 erbjuder fyrfärgstryck samt möjlighet att lägga till vit toner. Foto: Claes Nordström

Nya 400-modellen är anpassad för betydligt högre produktivitet än sina föregångare. Hastigheten når upp till 40 meter i minuten (CMYK), därav namnet ”400”. Med en upplösning på 1200 dpi (motsvarande 3600 dpi) skriver etikettpressen ut på en pappersbana i bredderna 330 millimeter eller 250 millimeter.

Enhet för automation

Maskinen har utrustats med moduler för att automatiskt övervaka produktionen och förenkla arbetet för operatören – Intelligent quality care och IQ-520 med inbyggd skanner och fotospektrometer.

Dessa ska ge kontroll i realtid av den vita tonerns opacitet, färgstabilitetskontroll men också automatisk kalibrering, densitetsjustering och skapande av egna profiler. Konceptet kring enheten bygger på samma teknik som redan finns i de arkmatade AccurioPress-tonerpressarna. Bamberg säger att rulle till rulle-maskinen kan producera stora etikettvolymer under lång tid utan att maskinen behöver stanna upp.

Konica Minoltas Carsten Bamberg med flera höll presskonferens i Madrid Foto: Claes Nordström

Likt med tidigare maskiner i serien levereras maskinen som en komplett lösning inkluderat med ett arbetsflödesprogram. Operatören styr etikettmaskinen utifrån flera pekskärmar som ska ge en ”intuitiv drift”. Om operatören så önskar går det även att använda en surfplatta för att styra maskinen på språng. Partner på efterbehandlingsutrustning fortsätter vara Grafisk Maskinfabrik. De står också för framtagandet av av- och upprullningsenheterna i AccurioLabel 400.

Över tusen installationer

Konica Minolta har erbjudit sin AccurioLabel-serie med etikettpressar i Europa sedan 2016. 1 000 installationer har gjorts sedan starten och cirka en tredjedel har hamnat hos kunder i Europa. AccurioLabel 190 var den första etikettmaskinen som introducerades. Den följdes upp av 230-pressen vilket ledde till ökad hastighet – från 13,5 till 23,4 meter per minut – och ett förbättrat rulle till rulle-system med en snabbare uppstart och med en noggrann bildregistrering. Maskinen hanterar både mediebredder på 250 och 330 millimeter och trycker i fyrfärg.

Konica Minoltas nya Accurio Label 400 kommer att säljas parallellt med Accurio Label 230. Säljstart för 400-modellen är satt till första kvartalet 2023.

 

Läs vidare

Etikettryck: ”Övergången från analogt till digitalt fortsätter”

Digital etikettproduktion har blivit det normala, enligt Carsten Bamberg, affärsutvecklingschef på Konica Minolta. Han ger sin syn på etikettåret 2023, ett år han menar präglas av en fortsatt stark trend mot ökat digitaltryck.
Carsten_Bamberg

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg