Adobe vill automatisera tryckprocessen med PDF Print Engine 6

PUBLICERAD: 3 juni 2022
UPPDATERAD: 1 september
Det här är den sjätte versionen av Adobe PDF Print Engine. Foto: Karin Karltun

Sedan 2006 har Adobe producerat mjukvaran PDF Print Engine, som enligt företaget används i över 200 000 pressar och provtrycksskrivare över hela världen. I dagarna släpptes den sjätte upplagan. Uppdaterad färgkonvertering, nya algoritmer för skalförändring och enklare hantering av postpress är några av nyheterna.

– När nya färgmetoder börjar användas behöver branschen sofistikerade verktyg för att maximera deras potential, och gärna automatiserat. De nya funktionerna i PDF Print Engine 6 kommer effektivisera arbetsflödet och öka produktiviteten, säger Amit Dayal, vd och general manager på Digital Advertising, Learning, & Publishing hos Adobe, i ett pressmeddelande.

Färgkonvertering i ett steg

En av dessa nya funktioner är färgkonverteringen, som med PDF Print Engine 6 endast sker i ett steg för en mer effektiv och exakt utskrift i digitalpressar som körs med särskilda processfärger, orange, grönt eller violett, utöver CMYK.

Även storleksförändring av bilder kommer att bli enklare då Adobe tagit fram en ny algoritm som genererar nya pixlar när en bild förstoras upp.

Den nya spektralmodulen, av Adobe kallad Spectral Brand Colors, kommer att behandla spektralt definierade dekorfärger så att de kan färgstyras med andra jobbelement.

Lack och foliering

Det ska i den nya versionen även bli enklare att hantera lack och folier, då stora delar av processen blivit automatiserad. Dessutom ska vita undertryck och lack kunna genereras automatiskt under körning.

Säljstart i juni

På det stora hela är PDF Print Engine 6, enligt företaget, optimerad och uppdaterad för att dra full nytta av den senaste systemhårdvaran och bildtekniken. De nya färgfunktionerna i version 6 kommer att påskynda användningen av spektrala färger i kombination med varumärkesfärger.

Adobe menar vidare att prepress-operatörer kan dra fördel av och exakt styra hela färgpaletten som finns tillgänglig i skrivaren eller på tryckpressen för den mest exakta återgivningen av varumärkesfärger, grafik och bilder.

Adobe PDF Print Engine 6 börjar säljas i juni 2022.

Läs vidare

Produktregn hos NI Solutions

NI Solutions bjöd in till öppet hus under två dagar i sina nya lokaler. Programvaror och maskiner, bland annat nya storformatsskrivare och ett modulärt monteringsbord, duggade tätt i företagets democenter.
NI solutions

Vässad mjukvara för skyltproduktion

Calderas mjukvara är ett arbetsflöde utvecklat för skyltproduktion – nu även anpassat för mindre skylttillverkare.
Artwork_Systems

Heidelberg flyttar upp arbetsflödet i molnet

Programvarulanseringarna duggar tätt. Och det är molnbaserat och flera appar som är framtiden för att hålla styr och överblicka framtidens tryckproduktioner, enligt Heidelberg. Med prepress-nyheten Smart Product App lanseras ett automatiserat sätt att skapa tryckfärdiga pdf:er i endast sex steg.
Oscar_runesson_stenmark

Ökad automation med nytt färgmätningssystem

Under parollen "The Power of Color" introducerar Heidelberg nu omfattande tillägg till sina färgmätnings- och kontrollsystem i Prinect-arbetsflödet. Detta ska öka graden av automation och nyttjandet av artificiell intelligens.
20220328_Prinect_Image_Control

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg