Adobe vill automatisera tryckprocessen med PDF Print Engine 6

Det här är den sjätte versionen av Adobe PDF Print Engine. Foto: Karin Karltun

Sedan 2006 har Adobe producerat mjukvaran PDF Print Engine, som enligt företaget används i över 200 000 pressar och provtrycksskrivare över hela världen. I dagarna släpptes den sjätte upplagan. Uppdaterad färgkonvertering, nya algoritmer för skalförändring och enklare hantering av postpress är några av nyheterna.

– När nya färgmetoder börjar användas behöver branschen sofistikerade verktyg för att maximera deras potential, och gärna automatiserat. De nya funktionerna i PDF Print Engine 6 kommer effektivisera arbetsflödet och öka produktiviteten, säger Amit Dayal, vd och general manager på Digital Advertising, Learning, & Publishing hos Adobe, i ett pressmeddelande.

Färgkonvertering i ett steg

En av dessa nya funktioner är färgkonverteringen, som med PDF Print Engine 6 endast sker i ett steg för en mer effektiv och exakt utskrift i digitalpressar som körs med särskilda processfärger, orange, grönt eller violett, utöver CMYK.

Även storleksförändring av bilder kommer att bli enklare då Adobe tagit fram en ny algoritm som genererar nya pixlar när en bild förstoras upp.

Den nya spektralmodulen, av Adobe kallad Spectral Brand Colors, kommer att behandla spektralt definierade dekorfärger så att de kan färgstyras med andra jobbelement.

Lack och foliering

Det ska i den nya versionen även bli enklare att hantera lack och folier, då stora delar av processen blivit automatiserad. Dessutom ska vita undertryck och lack kunna genereras automatiskt under körning.

Säljstart i juni

På det stora hela är PDF Print Engine 6, enligt företaget, optimerad och uppdaterad för att dra full nytta av den senaste systemhårdvaran och bildtekniken. De nya färgfunktionerna i version 6 kommer att påskynda användningen av spektrala färger i kombination med varumärkesfärger.

Adobe menar vidare att prepress-operatörer kan dra fördel av och exakt styra hela färgpaletten som finns tillgänglig i skrivaren eller på tryckpressen för den mest exakta återgivningen av varumärkesfärger, grafik och bilder.

Adobe PDF Print Engine 6 börjar säljas i juni 2022.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *