Lackande lätt i SRA3-format

Mikael Wennerberg, produktchef på Konica Minolta. Foto: Arkiv/Claes Nordström

Konica Minolta introducerar en helt ny digital lackmaskin i SRA3-formatet med integrerad Konica Minolta- och MGI-teknologi. Japanska Konica Minolta och franska MGI inledde ett samarbete 2014 som nu blivit ännu tätare genom gemensam marknadsföring och nya smartare maskiner.

– Konica Minoltas nära samarbete med MGI, som specialiserat sig på lackmaskiner, har resulterat i att ett antal maskiner tillkommit i produktsortimentet. Med Konica Minoltas stora fokus på den digitala SRA3-tryckmarknaden introducerar vi nu Accurio Shine 3600, som är en digital lackmaskin i samma format. Precis som tryckpressarna kan Accurio Shine 3600 faktiskt lacka större format än A3, nämligen banderoller i längder upp till 750 millimeter, säger Mikael Wennerberg, produktchef på Konica Minolta.

KonicaMinolta Accurio Shine 3600 Digital LED UV 3D. Foto: Pressbild

Skapa 3D-effekter

Konica Minolta Accurio Shine 3600 är så ny att den inte riktigt har kommit ut på den europeiska marknaden än. I grund och botten är Accurio Shine 3600 en digital lackmaskin med Konica Minoltas egna bläckstrålehuvuden, så maskinen kan lacka både partiellt och på hela ytan, och varje enskilt ark kan lackas olika tack vare inkjet-tekniken.

Men inte nog med det, mängden lack kan justeras på olika delar av plåten så att det appliceras mer på vissa ställen. Det gör det möjligt att skapa 3D-lackeffekter på utvalda delar av arket, till exempel ovanpå en bokstav eller en bild. Höjden på 3D-effekten kan vara 0,116 millimeter. Det finns även ett antal förprogrammerade lackprogram, till exempel med ormskinnsmönster.

Skanner med AI

Vid partiell lackering är det helt grundläggande att registreringen fungerar korrekt. Därför har maskinen utrustats med en skanner och mjukvara med artificiell intelligens (AI), så att hela arket kontinuerligt skannas och mäts med upp till 200 referenspunkter ovanför arket. Kompensation görs därför automatiskt för eventuell papperssträckning som har förskjutit utskriftsbilden i förhållande till den ursprungliga utskriftsfilen.

Mönster med 3D-lack som gjorts i en Accurio Shine 3600. Foto: Pressbild

Leverans i slutet av året

Endast en typ av UV-lack används för alla typer av jobb. Detta innebär att ingen omställningstid går till spillo på att växla mellan olika lacktyper, och lacket torkas omedelbart med den inbyggda LED UV-torken.

– Vi är medvetna om att vidhäftningen av lack på vissa typer av plast- eller metallmaterial är en utmaning. Därför erbjuder vi även en corona-enhet, som tar bort den statiska elektriciteten som stör vidhäftningen. Vi ser mycket fram emot att kunna leverera Accurio Shine 3600 senare i år, avslutar Mikael Wennerberg.

Nya Accurio Shine 3600 lär bli en av de stora snackisarna i Konica Minoltas monter på Sign Print & Pack i Odense, Danmark, den 14-15 september 2022. Läs mer om mässan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: