Nytt fräsbord ökar kapaciteten med 40 procent

Johan Millby, Alvöen, Paul Bergqvist, Vink Essåplast, och Patrik Kivistö, CNC Sweden i samband med installationen i början av juni.

Efter 15 år hade det gamla Multicam-bordet gjort sitt. Vink Essåplast i Malmö har därför uppgraderat till en Multicam Apex 3R CNC Router som installerades av leverantören Alvöen i början av juni.

Vink Essåplast jobbar inom plastindustrin och fräser ut bland annat skyltar, inredning och industrimaterial. CNC-fräsbordet är en viktig kugge i företagets produktion.

– Det är en stor flaskhals så det är viktigt att det fungerar. Det gamla bordet började bli struligt och det var svårt att få tag i reservdelar, så vi var tvungna att hänga med i utvecklingen helt enkelt, säger Paul Bergqvist, lager-, produktions- och inköpschef på Vink Essåplast i Malmö.

Paul Bergqvist Vink Essåplast.

Han säger att man tittade på ett par andra alternativ inför investeringen, men att valet till slut föll på Multicam som de jobbat med i många år.

– Vi är väldigt nöjda med Multicam. De har användarvänliga maskiner och det tog bara en dag för vår CNC-operatör att lära sig de nya funktionerna. Efter tre dagar var maskinen i full produktion.

Tredje installationen

Själva installationen flöt på enligt planen.

– Det gick väldigt smidigt eftersom allt var förberett när vi kom ner. Det tog två dagar och då packade vi även ner det gamla bordet, säger Johan Millby på Alvöen som gjorde installationen tillsammans med Patrik Kivistö från samarbetspartnern CNC Sweden.

Det är det tredje fräsbordet av modell MultiCam Apex 3R som Alvöen installerar i Sverige. Enligt tillverkaren kan det leve­rera såväl en hög produktionshastighet som skärkvalitet. Det kommer med flera tillval som till exempel knivar, kamera och utökat verktygsbord. Apex3R-maskinen är konstruerad av en svetsad stålram i ett stycke tillsammans med en lågmonterad stålbom för hög styvhet och låg vibration.

Utrymme för expansion

Vink Essåplast räknar med att investeringen ska snabba på produktionen och därmed också ge utrymme för fler jobb.

– Vi tror att den nya maskinen kan öka kapaciteten med 40 procent. Den är betydligt snabbare än den förra och det gör att vi kan ta in fler jobb som vi förut var tvungna att tacka nej till och konkurrenterna fick ta istället. Det behöver vi inte längre, säger Paul Bergqvist.

Eftersom det stått ett Multicam-bord på samma plats tidigare så var el redan framdragen och installationen gick därför snabbt och smidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: