Nytt fräsbord ökar kapaciteten med 40 procent

PUBLICERAD: 31 augusti 2022
UPPDATERAD: 2 november
Johan Millby, Alvöen, Paul Bergqvist, Vink Essåplast, och Patrik Kivistö, CNC Sweden i samband med installationen i början av juni.

Efter 15 år hade det gamla Multicam-bordet gjort sitt. Vink Essåplast i Malmö har därför uppgraderat till en Multicam Apex 3R CNC Router som installerades av leverantören Alvöen i början av juni.

Vink Essåplast jobbar inom plastindustrin och fräser ut bland annat skyltar, inredning och industrimaterial. CNC-fräsbordet är en viktig kugge i företagets produktion.

– Det är en stor flaskhals så det är viktigt att det fungerar. Det gamla bordet började bli struligt och det var svårt att få tag i reservdelar, så vi var tvungna att hänga med i utvecklingen helt enkelt, säger Paul Bergqvist, lager-, produktions- och inköpschef på Vink Essåplast i Malmö.

Paul Bergqvist Vink Essåplast.

Han säger att man tittade på ett par andra alternativ inför investeringen, men att valet till slut föll på Multicam som de jobbat med i många år.

– Vi är väldigt nöjda med Multicam. De har användarvänliga maskiner och det tog bara en dag för vår CNC-operatör att lära sig de nya funktionerna. Efter tre dagar var maskinen i full produktion.

Tredje installationen

Själva installationen flöt på enligt planen.

– Det gick väldigt smidigt eftersom allt var förberett när vi kom ner. Det tog två dagar och då packade vi även ner det gamla bordet, säger Johan Millby på Alvöen som gjorde installationen tillsammans med Patrik Kivistö från samarbetspartnern CNC Sweden.

Det är det tredje fräsbordet av modell MultiCam Apex 3R som Alvöen installerar i Sverige. Enligt tillverkaren kan det leve­rera såväl en hög produktionshastighet som skärkvalitet. Det kommer med flera tillval som till exempel knivar, kamera och utökat verktygsbord. Apex3R-maskinen är konstruerad av en svetsad stålram i ett stycke tillsammans med en lågmonterad stålbom för hög styvhet och låg vibration.

Utrymme för expansion

Vink Essåplast räknar med att investeringen ska snabba på produktionen och därmed också ge utrymme för fler jobb.

– Vi tror att den nya maskinen kan öka kapaciteten med 40 procent. Den är betydligt snabbare än den förra och det gör att vi kan ta in fler jobb som vi förut var tvungna att tacka nej till och konkurrenterna fick ta istället. Det behöver vi inte längre, säger Paul Bergqvist.

Eftersom det stått ett Multicam-bord på samma plats tidigare så var el redan framdragen och installationen gick därför snabbt och smidigt.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Stor skärbordsspecial: Borden blir större och mer automatiska

Skärbord återfinns hos allt fler grafiska företag. Flatbed-skärteknologin rymmer många möjligheter för efterbehandling av specialmedier. Effektiviseringen och automatiseringen ger snabb tillväxt.
cut_02

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2