Nytt fräsbord ökar kapaciteten med 40 procent

PUBLICERAD: 31 augusti 2022
UPPDATERAD: 2 november
Johan Millby, Alvöen, Paul Bergqvist, Vink Essåplast, och Patrik Kivistö, CNC Sweden i samband med installationen i början av juni.

Efter 15 år hade det gamla Multicam-bordet gjort sitt. Vink Essåplast i Malmö har därför uppgraderat till en Multicam Apex 3R CNC Router som installerades av leverantören Alvöen i början av juni.

Vink Essåplast jobbar inom plastindustrin och fräser ut bland annat skyltar, inredning och industrimaterial. CNC-fräsbordet är en viktig kugge i företagets produktion.

– Det är en stor flaskhals så det är viktigt att det fungerar. Det gamla bordet började bli struligt och det var svårt att få tag i reservdelar, så vi var tvungna att hänga med i utvecklingen helt enkelt, säger Paul Bergqvist, lager-, produktions- och inköpschef på Vink Essåplast i Malmö.

Paul Bergqvist Vink Essåplast.

Han säger att man tittade på ett par andra alternativ inför investeringen, men att valet till slut föll på Multicam som de jobbat med i många år.

– Vi är väldigt nöjda med Multicam. De har användarvänliga maskiner och det tog bara en dag för vår CNC-operatör att lära sig de nya funktionerna. Efter tre dagar var maskinen i full produktion.

Tredje installationen

Själva installationen flöt på enligt planen.

– Det gick väldigt smidigt eftersom allt var förberett när vi kom ner. Det tog två dagar och då packade vi även ner det gamla bordet, säger Johan Millby på Alvöen som gjorde installationen tillsammans med Patrik Kivistö från samarbetspartnern CNC Sweden.

Det är det tredje fräsbordet av modell MultiCam Apex 3R som Alvöen installerar i Sverige. Enligt tillverkaren kan det leve­rera såväl en hög produktionshastighet som skärkvalitet. Det kommer med flera tillval som till exempel knivar, kamera och utökat verktygsbord. Apex3R-maskinen är konstruerad av en svetsad stålram i ett stycke tillsammans med en lågmonterad stålbom för hög styvhet och låg vibration.

Utrymme för expansion

Vink Essåplast räknar med att investeringen ska snabba på produktionen och därmed också ge utrymme för fler jobb.

– Vi tror att den nya maskinen kan öka kapaciteten med 40 procent. Den är betydligt snabbare än den förra och det gör att vi kan ta in fler jobb som vi förut var tvungna att tacka nej till och konkurrenterna fick ta istället. Det behöver vi inte längre, säger Paul Bergqvist.

Eftersom det stått ett Multicam-bord på samma plats tidigare så var el redan framdragen och installationen gick därför snabbt och smidigt.

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Franskt högtryck i Sörmland – kan laminera direkt på bordet

När nystartade inDekor skulle investera i ett monteringsbord så fastnade de för franska Kala. Tillverkaren skapar ett högt och jämnt tryck i bommen med hjälp av elmotorer vilket gör att det går att laminera direkt på bordet.
inDekor-Kala-applicator

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Oppboga Bruk gör sin största investering på över femtio år

Tillverkaren av laminerade kartongmaterial, Oppboga Bruk, bygger en ny produktionslinje för laminering för att fortsätta växa in på nya marknader och material.
Oppboga-from-abovex

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R