Effektfulla utskrifter i matt och glans – utan spotlack

PUBLICERAD: 12 september 2022
UPPDATERAD: 12 september
Matteus Celinski tror intresset kommer att vara stort för den nya utskriftsfunktionen till Canons storformatsskrivare. Foto: Claes Nordström

Den som skriver ut med Canons storformatsskrivare får nu möjlighet att uppgradera med funktionen FLXfinish+ för att printa matt och glättigt i en och samma utskrift. Vi tar ett djupdyk i uv-gel-tekniken som i kombination med uv-led-lamporna gör det hela möjligt.

Canons nya utskriftsfunktion FLXfinish+ presenterades i år på Fespa-mässan i Berlin, avsedd för de senaste storformatsskrivarna i Colorado-serien, instegs- och toppmodellen, 1630 respektive 1650. Syftet med den nya funktionen är att operatören ska kunna skriva ut motiv, text och mönster i varierande grad matt och glans med alla färger i en enda utskrift. Tidigare har det bara varit möjligt att göra det ena eller andra åt gången.

– Det gäller både för maskiner som finns ute i fält eller om man vill lägga till det här i beställningar, säger Matteus Celinski, Sverigechef för Canons affärsområde Production print.

När vi frågar hur han tror genomslaget blir för den nya utskriftsmöjligheten säger han att han redan fått känslan att kunderna gillar vad de fått se.

– Det är en liten wow-faktor. Jag har pratat med kunder och de första intrycken var wow. De kanske inte har hittat rätt användningsområde för det än, men de ser att det passar för tapeter och high end-foldrar. De tycker att det var häftigt, säger han och fortsätter:

– Det här visar att vi fortsätter bygga vidare på den användarvänligheten som vi är kända för med våra storformatsmaskiner.

Interiörmarknaden är het

Canon ser att tryckproducenter i dag satsar mycket mot interiörmarknaden. Där kan matt och glättig effekt i utskriften komma väl till pass:

– Vi har sett i high end-tapetdelen av branschen att det finns efterfrågan på mycket specialisering. Detta tillsammans med nya kunder som har mer onlinebaserade verksamheter vill också hitta nya sätt att differentiera sig på marknaden. Det här är ett sätt att skapa en mer exklusiv look när det kommer till digitalproducerade tapeter. Det här är en sak som man verkligen kan göra skillnad med.

Storformatsskrivarna Colorado 1630 och 1650 kan utnyttja den nya utskriftsfunktionen. Foto: Pressbild
Ser ökad beläggning

Matteus Celinski säger att Canon Colorado-serien har varit framgångsrik, och att de har vunnit väldigt mycket print­volym med dessa maskiner. I och med att storformats­skrivaren är så produktiv får man igenom väldigt mycket av den produktion man trivs med att köra. Han nämner att kunder har kunnat ersätta både två och tre maskiner efter att de har investerat i en Coloradoskrivare.

– Vi kan följa produktionstakten i varje maskin och det vi är mest nöjda med är antalet kvadratmeter som bara växer och växer. Varje maskin vi ställer ut i fält ökar i snitt beläggningen med 15 till 20 procent per år.

Några siffror på hur många Colorado-installationer som har gjorts i Sverige och de övriga nordiska länderna vill inte Canon gå ut med. Matteus Celinski säger dock att det har gått över förväntan.

– Vi har i alla fall överpresterat vår förväntan och det vi hade budgeterat för. Det är positivt.

För att kunna komma igång med FLXfinish+ krävs en mjukvaru- och hårdvaruinstallation. Priset för den nya utskriftsfunktionen hamnar i runda slängar på cirka 1 500 euro.

– Jag tror att var tredje eller upp till hälften av maskinerna i fält kommer att utrustas med det här.

– Det är ingen större operation som krävs. Dessutom är det något våra tekniker hjälper till med att genomföra.

Så skapas matt och glättigt

Så hur funkar FLXfinish+? Om det inte hade varit för den speciella uv-gel-tek­niken, och den speciella bläck­sammansättningen så hade det inte varit möjligt att skapa en matt och en glättig eff­ekt i en utskrift utan att använda lack. Det säger Canons produktspecialist Michael Brovers.

– Vi leker med uv-led-lamporna och ljuset så att vi kan härda bläcket på olika sätt, säger han och förklarar att utskriften delas upp i två delar – först printas de matta delarna i motivet, därefter glättigt.

Funktionen FLXfinish+ för att printa matt och glättigt i en och samma utskrift kan användas för alla skrivarens färger. Foto: Claes Nordström

– För att skapa det matta härdas bläcket direkt efter skrivhuvudet har gjort sitt. Och för att skapa den glansiga effekten avvaktar vi tills bläcket har lagt sig och blivit blankt för att sedan härda så att vi får en lackyta med en skinande effektfull glans. Sedan får du den fina looken. Det är allt.

I jämförelse med att använda spotlack finns många för­delar. Utskrifterna är härdningsbara, krackelerar inte och de är dessutom reptåliga, enligt Browers.

– Med spotlack blir det ett mycket tjockare lager som läggs på vilket gör att det kan bli sprickor. Eftersom vi bara använder lager med bläck – ingen lack på – blir det inte lika känsligt.

Printläge med utskrift i två delar

Colorado-skrivarna har flera printlägen, anpassade efter vilka typer av applikationer som ska skrivas ut, vilket kan betyda varierande utskriftshastighet. I standardläget (Quality mode) skriver maskinen ut glättiga utskrifter i en hastighet av 40 kvadratmeter i timmen. För matta utskrifter är det 27 kvadratmeter som gäller. För bästa printkvalitet (Speciality mode) uppgår hastigheten till 20 kvadratmeter i timmen. Med FLXfinish+ tillkommer nya printlägen.

– Det påverkar givetvis printhastigheten eftersom vi måste dela upp utskriften i två delar, säger han och tillägger att matt och glättigt går att skriva ut i 27 kvadratmeter i timmen.

– Man kanske kan tycka att det är mycket lägre. Men om du jämför i andra änden med vad som är möjligt sett till vad som finns ute på marknaden så är det snabbare än vad som finns tillgängligt i dag. Han framhåller också användarvänlig­heten för operatören.

– Operatören behöver inte göra något, inget extra underhåll, inga extra skrivhuvuden och kanaler krävs.

– Så ja, hastigheten är lägre, jämfört med att skriva ut bara matt eller bara glansigt, men tittar man på output och produktiviteten generellt samt supporten du får med appen vi har för att övervaka maskinerna så är det här riktigt bra.

Kunder vet bäst

Michael Brovers säger att FLXfinish+ kan användas för vilket utskriftsmaterial som helst.

– Vi tror att det kan bli användbart för tapeter. Men även för lyxigare etiketter och förpackningar med laminat, exempelvis för kosmetikaprodukter. Det ger en påkostad look och känsla, säger han och lyfter även fram alla typer av självhäftande vinyler och folier.

– Vi kommer att lära oss mer om detta. Kunderna vet bäst hur det här kommer till användning.

Canon presenterade Colorado-skrivarnyheten FLXfinish+ på Fespa-mässan tillsammans med andra nyheter såsom Arizona 6100 Mark II, den snabbaste flatbäddsskrivaren i Arizona-familjen samt ny programvara för storformatsproduktion. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)