Fansen lyfter företaget till framgång

PUBLICERAD: 12 september 2022
UPPDATERAD: 12 september
En Epson SureColor 80600 går varm i lokalerna hos Bolddesignz i Skepplanda. Den skriver ut ungefär 200–250 dekalkit i månaden. Foto: Anja Degerholm

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Sedan starten för två år sedan har Bolddesignz i Skepplanda växt rekordsnabbt. Nu har företaget sex anställda och Niklas Kjärhus, 24 år, har arbetat heltid med företaget sedan dag ett.

Niklas Kjärhus företag har växt rekordsnabbt. Det finns helt klart ett stort sug efter häftiga dekaler till supermoto-cyklar.

– Det fanns inget annat företag som kunde leverera det jag ville ha, därför startade jag Bolddesignz, berättar han.

Det skulle snart visa sig att han inte var ensam om att vilja ha exklusiva chrome-dekaler på sin supermoto-cykel med till exempel fluorescerande färger, glitter, holografiskt tryck och detaljer som man kan spegla sig i. Succén var snart ett faktum.

Supermoto kan liknas med motocross, men med skillnaden att man kör på asfalt, och motorcyklarna har därför landsvägsdäck och fälgar som är anpassade för underlaget.

Tre nya maskiner

Vid starten köpte Niklas begagnade maskiner. Det började med en gammal storformatsskrivare från Roland DG, RF 640, och en enkel skärmaskin från Graphtec. Det visade sig ganska snart att de inte riktigt höll måttet.

– Första halvåret kunde jag inte sälja någonting eftersom maskinerna inte funkade. Printern var inte bara utrustad med CMYK utan även med orange, grön och röd, och det visste jag inte när jag köpte den. Och skärmaskinen var alldeles för underdimensionerad för de tjocka materialen vi jobbar med.

Efterhand fick Niklas det att funka någorlunda, men i slutet av 2021 bestämde han sig för att investera i nya maskiner. Han vände sig till Color Systems och köpte tre maskiner på ett bräde: en Epson SureColor 80600-printer, en laminator från Flexa och ett skärbord på leasing, Summas F1612-modell. De levererades och installerades i januari i år.

Via hemsidan kan kunderna välja att köpa såväl färdiga dekalkit i olika färger eller beställa helt skräddarsydda dekaler efter egna önskemål.
Vill expandera

Allt ryms i familjens garage utanför Skepplanda, även om det börjar bli trångt. Niklas har under uppstarten bott hemma och tog inte ut någon lön under det första året. Allt överskott återinvesteras i företaget. Nu jobbar han åtminstone 80-timmarsveckor för att få allt att rulla.

– Drömmen är att kunna köpa loss mark och bygga ett eget lager. Nu har vi snart ingen plats kvar att växa på. Jag skulle behöva minst en laminator till, eftersom det tar alldeles för lång tid att byta materialrullar, och ytterligare en printer.

Det som gör Bolddesignz unikt är, förutom iögonfallande detaljer, att kunden kan få sitt dekalkit helt skräddarsytt efter sina önskemål. Något som garanterar att ingen annan har lika häftiga dekaler på sin hoj.

Företaget har tre anställda som bara ägnar sig åt design. Både så kallad ”full custom” på kundens begäran och färdiga kit som kan beställas från hemsidan i olika färger. Dekalerna printas i Epson-skrivaren, lamineras och skärs sedan ut på Summa-bordet. I dagsläget produceras runt 200–250 dekalkit per månad.

Skärbordet Summa F1612 var efterlängtat då dess föregångare inte klarade de tjocka materialen som Bolddesignz jobbar med.
Delar följarnas bilder

Bara runt sju procent av kunderna finns i Sverige, den stora kundkretsen finns istället i Tyskland där supermoto är populärt. Kunderna är som sagt snarare en trogen följarskara än bara köpare, eller fans som Niklas Kjärhus säger. Instagram har blivit ett viktigt skyltfönster för att visa produkterna och följarna delar gärna med sig av sina egna bilder.

– Vi gör två uppdateringar om dagen, ofta delar vi följarnas bilder. De är med och supportar det vi gör och visar gärna upp sina hojar med våra dekaler.

– Det gör att vi måste leverera produkter med hög kvalitet som gör kunden nöjd.

[metaslider id=”221509″]

Detaljer läggs manuellt

Bolddesignz använder material från bland annat Hexis och Substance. Niklas förklarar att det är viktigt att kvaliteten är bra eftersom detaljerna läggs för hand, och det är inte helt enkelt eftersom det är flexibla material. Hans syster Erika har sedan starten för två år sedan varit den som sköter detta arbete.

– Hon har blivit riktigt grym på det. Det tar tid att lära sig, det måste läggas exakt på rätt ställe.
Under förra året omsatte Bolddesignz, och den enskilda firman som företaget en gång startade som, totalt ungefär 3,5 miljoner kronor. Aktiebolaget bildades i juni 2021. I år räknar Niklas med en rejäl tillväxt.

– Vi siktar på åtminstone 7–8 miljoner kronor i omsättning, kanske kan det bli tio.

Merchandise i form av tröjor och handskar är populärt. Bold har blivit ett märke som kunderna gärna skyltar med.
En helhetsleverantör

Niklas Kjärhus är ingen gröngöling när det gäller att driva företag. Han hade tidigare ett företag, mest på hobbybasis, som sålde kläder med olika tryck som beställdes on demand. Den textila tråden har han tagit upp i sitt nya företag och en stor del av försäljningen rör handskar och tröjor med företagets logga. Bolddesignz är även återförsäljare för ett företag som säljer fälgar och ett annat som säljer handsydda sadelöverdrag.

– Målet är att sälja ännu mer kläder och fälgar och annat som hör till. Så att kunden bara behöver vända sig till en leverantör för att bygga sin hoj. På så sätt hoppas jag att företaget kan växa ännu mer.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1