Produktregn hos NI Solutions

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 26 september
NI Solutions vd Stefan Eriksson, Magnus Lundgren, försäljningschef och Peter Lofthag, produktansvarig, gladdes åt att kunna bjuda in kunder och samarbetspartners. Foto: Claes Nordström

NI Solutions bjöd in till öppet hus under två dagar i sina nya lokaler. Programvaror och maskiner, bland annat nya storformatsskrivare och ett modulärt monteringsbord, duggade tätt i företagets democenter.

Under två dagar, 22–23 september, fick NI Solutions äntligen bjuda in gamla och nya kunder och samarbetspartners till sina nyrenoverade lokaler, belägna i det före detta tingshuset i Nacka Strand. Med den nya adressen har de fått helt nya möjligheter efter 15 år i Sickla. Företaget har växt allt mer på maskinsidan och med ett större showroom och smidigare in- och utlastningsmöjligheter kan de nu bättre visa upp sina utrustningar.

– Det känns jättekul nu här efter pandemin att vi kan visa upp våra nya lokaler. Vi flyttade hit i december förra året och har inte riktigt hunnit att ha ett öppet hus på grund av mässor och annat. Så det här är fantastiskt, säger Kristoffer Hermansson, produktansvarig.

Allt för skyltmakare

I NI Solutions democenter visas det mesta inom skylt-, Fineart- och posterproduktion. Ett brett sortiment att välja på för storformatsproducenten. Dels maskiner, dels mjukvara med egentligen allt från intag av filer till faktura.

– Vi har ett komplett sortiment för alla grafiska aktörer – för att automatisera, bygga flöden, färgstyra och rippa och kvalitetssäkra, säger Magnus Lundgren, försäljningschef.

Produktansvarige Kristoffer Hermansson och försäljningschefen Magnus Lundgren på NI Solutions vid det modulbaserade monteringsbordet från Kala. Foto: Claes Nordström
Elektriskt monteringsbord

En nyhet är ett monteringsbord från Kala för den som vill montera, laminera och applicera.

– Det är ett monteringsbord som är helt elektriskt vilket gör att du kan stå längs ut med sidorna och arbeta vid bordet, säger Kristoffer Hermansson.

Han jämför med lufttrycksdrivna bord. Dessa har en vals som viker sig om man står och monterar en skiva längs bordskanten vilket tvingar en att jobba i mitten av bordet. Det slipper man med Kala-bordet.

– De här elektriska borden har två stycken motorer på vardera sida vilket gör att valsen alltid är parallell. Sänks valsen så dippar den inte, säger han och nämner även att det elektriska bordet inte har någon kompressor som gör ljud ifrån sig.

Monteringsbordet har ytan 2,20 x 1,70 meter. För den som har trånga dörrar och lokaler så är det även så att bordet byggs ihop från grunden på plats där det ska stå i produktionen.

– Vill du växa med bordet så kan du bara köpa till en modul och bygga ihop det, säger han och tillägger att det också finns större modeller att välja på.

Surecolor SC P8500D är en storformatsskrivare anpassad för nordiska format. Foto: Claes Nordström
Posterskrivare från Epson

Vidare på maskinsidan har NI Solutions skrivarnyheter från Epson och HP. En av vårens nyheter – Epson Surecolor SC P8500D. En storformatsskrivare för att på ett enkelt sätt skriva ut affischer med CMYK samt grått för att förbättra svartvita toningar i utskrifterna.

– Det är en posterskrivare som äntligen klarar nordiska format.

– Med den här maskinen kan du skriva ut kantlöst på 50 x 70 och 70 x 100. Med dubbelskärning kan du få en helt färdig poster som du bara kan rulla ihop och skicka till kund.

Användningsområdet för maskinen är enormt, enligt Hermansson.

– Postermarknaden är het och det ploppar upp nya e-handelsaktörer på nätet hela tiden.

HP-maskiner visades

I början av året breddade NI Solutions sortimentet med HP:s storformatsmaskiner och tillhörande bläck och service efter förvärvet av Papyrus verksamhet. HP:s Marcus Wollard var på plats under dagarna för att ge en introduktion till rullskrivaren HP Latex 700W och Pagewide XL Pro 5200 som lanserades på Fespa-mässan tidigare i år.

CAD-ritningar, GIS-kartor och detaljhandelsaffischer är några användningsområden för Pagewide-maskinen som skriver ut 30 A1-ark i minuten och kan anpassas efter olika hastighetskrav och mediakapaciteter. Den rullbaserade skrivaren kan också skriva ut på rigida Kapa-skivor med en tjocklek upp till tio millimeter.

Marcus Wollard, business manager på HP. Foto: Claes Nordström

– Du har en ordentlig kapacitet. Den tar upp till sex rullar, 200 meter på varje rulle. Du får väldigt mycket papper i den för att kunna hantera de stora volymproduktionerna.

– Det som är speciellt med den är att den har fasta skrivhuvuden så att skrivhuvudena inte går över samma utskriftsområde flera gånger. Det gör att du kan få upp en bra hastighet och en bra utskriftskvalitet, säger han och tillägger att skrivaren kan kompletteras med vikverk eller ett högkapacitetsbord. Maskinen har även en skanningsenhet.

Programvara för pdf:er

På programvarusidan är den senaste nyheten i portföljen Callas pdfToolbox. En programvara för snabb hantering och visuell kontroll av pdf:er för verksamheter som arbetar med både stora och små arbetsflöden. Under NI Solutions öppna hus kunde besökarna få en introduktion om möjligheterna i programvaran – exempel hur man kan kontrollera och åtgärda problem i filer, göra utskjutningar, färghantera och konvertera till och från pdf.

NI Solutions säljer skärmaskiner från Graphtec som konturskär och perforerar med streckkodsavläsning. Maskinen känner av vilket jobb som ska bearbetas och vilket som är näst på tur. Skärmaskinen synkar med en Caldera-ripp. Foto: Claes Nordström
Hexis Gabriel Alexandersson och Andreas Wintzell supporterade med material på NI Solutions öppna hus. Foto: Claes Nordström
3D-skrivarsortimentet är växande hos NI Solutions. Foto: Claes Nordström
Besökarna fick chans att pröva sina racingfärdigheter under dagarna. Foto: Claes Nordström
Besökare kunde få introduktioner till olika programvaror, bland annat Callas pdfToolbox. Foto: Claes Nordström
Flera av Epsons storformatsmaskiner står i NI Solutions showroom. Foto: Claes Nordström
Niclas Ulriksson, produktansvarig för HP hos NI Solutions. Foto: Claes Nordström
Utanför democentret grillades hamburgare. Foto: Claes Nordström

 

Läs vidare

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

Fortsatt försäljningstapp för tryckta böcker – men ett format går mot trenden

Även i år så minskar försäljningen av tryckta böcker, det visar statistik som av Svenska bokhandlareföreningen och svenska Förläggareföreningen sammanställt. De digitala tjänsterna tar alltmer mark – men pocketboken ser ett litet uppsving. 
pexels-pixabay-279222

Antalis tar över portfölj med finpapper

Antalis förvärvar den globala varumärkesportföljen med design- och premiumpapper från Arjowiggins.
Inpage-banner-v2

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1