Trycker på efterbehandlingens betydelse

PUBLICERAD: 7 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Paul Jakobson, general manager Horizon Norden, och Mikael Arnberg, säljare på Horizon i Sverige, framför stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM. Foto: Anja Degerholm

”Think finishing first”, tänk på efterbehandlingen först. Det har varit Horizons slogan i många år. När företaget gästar Scanpack så är det för att visa på vikten av bra efterbehandlingsutrustning för kvaliteten på den färdiga förpackningen. Och inte minst, med en så automatiserad produktion som möjligt.

Med sig har de en roterande stansmaskin, en falsmaskin och en lamineringsmaskin. Dessutom delar Horizon monter med Omron Electronics som tillverkar robotsystem för bland annat iläggare och avläggare.

Paul Jakobson, general manager för Horizon i Norden, visar runt i montern.

– Horizon jobbar i första hand med system för tryckföretag, men vi har märkt att en del av dessa även arbetar med förpackningstryck och det har inspirerat oss att utveckla detta segment. Dessutom är det många i förpackningsbranschen som kanske inte insett hur mycket som kan göras inhouse när det gäller efterbehandling, säger han.

Falsmaskinen Buckle Folder AF-406F passar för bland annat bipacksedlar.
Expert på små format

Ett exempel på jobb som förpackningsföretagen skulle kunna sköta själva är falsning av bipacksedlar till bland annat läkemedel och kosmetika. Horizon visar därför falsmaskinen Buckle Folder AF-406F.

– Den är expert på att falsa små format. Det är en fullt automatiserad fals som gör att kunden kan både förbättra sitt flöde och öka sin produktion, säger Paul Jakobson.

En annan av Horizons egna maskiner som visas under mässan är den roterande stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM utrustad med dubbla magnetiska valsar. Den kan hantera material som trycks såväl digitalt som med offset och klarar att biga, perforera och skära.

Adam Wallsten (till vänster) och kollegan Johan Åkerman från Omron visar hur robotteknik kan användas i produktionen. Omron är ett företag som huvudsakligen tillverkar reläer.
Automatisering och robotar

Automatisering löper som en röd tråd genom Horizons produktportfölj. Företaget var själv tidigt ute med att automatisera sin produktion och att lansera efterbehandlingsmaskiner med hög grad av automation.

– I takt med att digitaltrycket ökar och det blir fler kortare serier så ökar också behovet av effektivare efterbehandling, säger Paul Jakobson.

Nu vill Horizon ta det ett steg längre och under nästa år räknar företaget med att presentera ”The Print Factory”, ett helt automatiserat flöde som går genom hela produktionen. Därför samarbetar Horizon med Omron när det gäller robotintegrationer.

– Vi jobbar bland annat med automatiseringslösningar för industrin och robotdelen växer hela tiden. Det finns mycket att göra för SME:s inom detta område för att frigöra tid för personalen, säger Adam Wallsten, field sales engineer på Omron.

Lamineringsmaskinen Mercury 530 NG från tjeckiska Foliant, som Horizon är återförsäljare för i Norden.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)