Trycker på efterbehandlingens betydelse

PUBLICERAD: 7 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Paul Jakobson, general manager Horizon Norden, och Mikael Arnberg, säljare på Horizon i Sverige, framför stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM. Foto: Anja Degerholm

”Think finishing first”, tänk på efterbehandlingen först. Det har varit Horizons slogan i många år. När företaget gästar Scanpack så är det för att visa på vikten av bra efterbehandlingsutrustning för kvaliteten på den färdiga förpackningen. Och inte minst, med en så automatiserad produktion som möjligt.

Med sig har de en roterande stansmaskin, en falsmaskin och en lamineringsmaskin. Dessutom delar Horizon monter med Omron Electronics som tillverkar robotsystem för bland annat iläggare och avläggare.

Paul Jakobson, general manager för Horizon i Norden, visar runt i montern.

– Horizon jobbar i första hand med system för tryckföretag, men vi har märkt att en del av dessa även arbetar med förpackningstryck och det har inspirerat oss att utveckla detta segment. Dessutom är det många i förpackningsbranschen som kanske inte insett hur mycket som kan göras inhouse när det gäller efterbehandling, säger han.

Falsmaskinen Buckle Folder AF-406F passar för bland annat bipacksedlar.
Expert på små format

Ett exempel på jobb som förpackningsföretagen skulle kunna sköta själva är falsning av bipacksedlar till bland annat läkemedel och kosmetika. Horizon visar därför falsmaskinen Buckle Folder AF-406F.

– Den är expert på att falsa små format. Det är en fullt automatiserad fals som gör att kunden kan både förbättra sitt flöde och öka sin produktion, säger Paul Jakobson.

En annan av Horizons egna maskiner som visas under mässan är den roterande stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM utrustad med dubbla magnetiska valsar. Den kan hantera material som trycks såväl digitalt som med offset och klarar att biga, perforera och skära.

Adam Wallsten (till vänster) och kollegan Johan Åkerman från Omron visar hur robotteknik kan användas i produktionen. Omron är ett företag som huvudsakligen tillverkar reläer.
Automatisering och robotar

Automatisering löper som en röd tråd genom Horizons produktportfölj. Företaget var själv tidigt ute med att automatisera sin produktion och att lansera efterbehandlingsmaskiner med hög grad av automation.

– I takt med att digitaltrycket ökar och det blir fler kortare serier så ökar också behovet av effektivare efterbehandling, säger Paul Jakobson.

Nu vill Horizon ta det ett steg längre och under nästa år räknar företaget med att presentera ”The Print Factory”, ett helt automatiserat flöde som går genom hela produktionen. Därför samarbetar Horizon med Omron när det gäller robotintegrationer.

– Vi jobbar bland annat med automatiseringslösningar för industrin och robotdelen växer hela tiden. Det finns mycket att göra för SME:s inom detta område för att frigöra tid för personalen, säger Adam Wallsten, field sales engineer på Omron.

Lamineringsmaskinen Mercury 530 NG från tjeckiska Foliant, som Horizon är återförsäljare för i Norden.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1