Förfinad teknik ger 30 procent snabbare utskrifter

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november

Swissqprint släpper Karibu 2. Det är andra generationen av den 3,4 meter breda rulle till rulle-skrivaren. Nu med ny skrivhuvudsteknik, en printupplösning upp till 1350 dpi och 30 procents snabbare utskrifter i produktionsläget.

212 kvadratmeter – jämförbart med att lägga ut printet på en tennisplans area – det kan nya Karibu 2 skriva ut i timmen, enligt Swissqprint. Den schweiziska tillverkaren släppte sin allra första rulle till rulle-skrivaren med uv led-härdning på Fespa-mässan 2019, anpassad för utskrifter av soft signage och mjuka material. I Norden är Nize Equipment återförsäljare av Swissqprints storformatsskrivare.

Nya printhuvuden

Tillverkaren har tidigare uppdaterat sina Nyala-planprintrar med generation 4-skrivhuvuden från Konica Minolta. Dessa har nu implementeras även i Karibu 2.

– I tidigare versioner av Nyala och Karibu var det 1 024 munstycken per printhuvud. Nu är det 1 280 stycken så kvaliteten på printet har ökat med 30 procent – även hastigheten ökar med 30 procent, säger Lars Bomgren, Nize Equipments country manager i Sverige, och utvecklar:

– 212 kvadratmeter i timmen är samma som tidigare, men i produktionsläget så kan man alltså gå ner i upplösning och ändå fortfarande få ett bättre resultat i en högre hastighet.

Lars Bomgren, Nize Equipments country manager i Sverige. Foto: Pressbild
Nio färgkanaler

Med skrivaren och uv-bläckpaketet ges möjligheter att skriva ut med neonfärger, extra orange eller light K för större färgrymd, skapa lackeffekter, textur samt att printa i flera lager på tunna transparenta filmer. Fullutrustad har maskinen 18 skrivhuvuden och nio färgkanaler som utöver standardfärgerna CMYK kan konfigureras efter behov.

Att skapa en effektiv produktion handlar om mer än bara printhastighet, enligt tillverkaren. Andra faktorer som spelar väsentlig roll är att enkelt kunna ställa in storformatsjobben liksom att snabbt kunna byta från ett jobb till ett annat.

Dual roll-funktionen gör det möjligt att ladda och skriva ut två 1,6 meters rullar på en och samma gång. Foto: Pressbild

Karibu 2 har precis som förlagan ett kassettsystem på både fram- och baksidan för att ladda maskinen med materialrullar. Något en operatör klarar att göra på egen hand.

Mediet dras upp genom kassetten till arbetsbordet. Och på motsvarande sätt rör sig materialet på maskinens framsida genom en kassett för att sedan rullas upp på en rulle. En sensor håller automatiskt koll på hur sträckningen av materialet ska vara genom hela utskriftsprocessen.

Maskinsystemet har även dual roll-kapacitet, två 1,6 meters rullar kan köras på en och samma gång. Med hjälp av QR-koder och kameraavläsning ges också möjligheten att automatiskt skriva ut dubbelsidigt på olika substrat.

Utfallande print

Mesh-tyger är heller inga problem. Bläcket härdas direkt på tyget och överflödigt bläck som trängt igenom absorberas på två pappersrullar undertill för att det ska bli en ren printprocess utan en massa kladd, detsamma gäller om man vill ha utfallande utskrifter.

Karibu 2 hade sin världspremiär på mässan Printing United Expo i Las Vegas 19–21 oktober. Lars Bomgren säger att Nize Equipment redan dragit igång försäljningen av rullskrivaren i Norden:

– Leveranstiden räknar vi med säg tre månader, 12–14 veckor. Då har vi god marginal.

Läs vidare

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)