Fullt hus när Canon presenterade den nya V-serien

PUBLICERAD: 27 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Det var stor uppslutning på Canon-eventet – Make it Future Proof – på democentret i Poing i södra Tyskland. Foto: Søren Winsløw.

I samband med Canons lansering av de nya skrivarna i Imagepress V-serien anordnade företaget ett evenemang på sitt europeiska huvudkontor i Poing utanför München. Där fick utvalda kunder och press en inblick i utvecklandet av de nya skrivarna, samt en titt på Canons övriga produktportfölj.

Eventet besöktes av kunder från hela Europa och kanske kan de spegla mångsidigheten hos Canons Imagepress V-serie. Besökarna innefattade nämligen allt från små och medelstora tryckerier till inhouse-produktioner, utbildningsinstitutioner och skyltföretag.

Det fanns goda möjligheter till att diskutera detaljer. Foto: Søren Winsløw.
V-serien ersätter C-serien

Imagepress-familjen lanserades för 16 år sedan och har sålt över 18 000 enheter över åren. Nu ersätts den senaste C-serien av den nya V-serien som består av fem modeller. Den första, V1000, lanserades redan i våras och introducerade en rad tekniska innovationer som nu fortsätter genom den nya serien.

Utöver V1000 lanserar Canon en instegsmodell som kommer i tre varianter, V700, V800 och V900, där den största skillnaden är hastigheten från 70 till 90 A4-ark per minut. Maskinerna är designade för en produktion på upp till 500 000 utskrifter per månad och ska klara papper med en vikt på max 350 gram.

Seriens nya flaggskepp är V1350, som i många avseenden liknar V1000, men är byggd för en hastighet på 135 A4-ark per minut och upp till 2,4 miljoner utskrifter per månad, vilket är dubbelt så mycket som V1000. Livslängden uppges till 72 miljoner utskrifter. Dessutom klarar V1350 papper med en vikt på upp till 500 gram medan V1000 stannar på 400 gram.

Den nya flaggskeppsmodellen V1350 blir inte leveransklar förrän i början av nästa år. Foto: Pressbild.
Likadant både fram och bak
Vakuumgummibandet säkerställer en stabilare pappersbana i maskinen. Foto: Søren Winsløw.

I V-serien introducerar Canon ett vakuumgummiband som för fram papperet och säkerställer en stabil pappersbana. I flaggskeppsmodellen är pappersbanan dessutom rak för att förenkla hanteringen av det relativt styva pappret på upp till 500 gram. Detta har möjliggjorts genom att ta bort ett pappersfack som tidigare satt längst ner på själva utskriftsenheten.

Både V1000 och V1350 har ett integrerat fysiskt system. Papperet matas först in i ett hörn och fixeras där innan det matas fram för utskrift, liknande det man känner igen från en arkmatad offsetmaskin, vilket garanterar att skillnaden på utskriftens placering mellan fram och bak är mindre än 0,5 millimeter.

Förbättrad färgöverföring – I full hastighet

När toner ska överföras till olika substrat sker det vanligtvis i ett väldigt smalt område mellan två valsar när det passerar överföringsbandet, det innebär att det finns ett visst intervall inom vilket tonern kan överföras. Om substratet är mycket strukturerat tar det längre tid att få tonern att sätta sig i spåren. Detta kan lösas på två sätt, antingen genom att sänka hastigheten eller – som här – genom att förlänga intervallet under vilket substratet är i kontakt med överföringsbandet.

Genom en inbyggd styrning får arket ligga mot överföringsbandet en lite längre period innan det når valsnypet. Detta har ingen effekt på utskriftshastigheten och kan göras direkt med olika typer av ark.

För att underlätta tonerns vidhäftning på papperet så har Canon dels gjort värmebandet längre och starkare, för en jämnare temperatur, dels har de ökat ytan för värmeöverföring. Det innebär en mer stabil fixering med mindre risk för att tonern fastnar och orsakar pappersstopp. Det betyder även att du kan köra med lägre värme vilket är bra för glansen, som blir mer offsetliknande, samt för kylningen av papperet och i förlängningen energiförbrukningen.

En ny display såg bland annat till att en halvmeter kunde kapas från V900-skrivaren. Det har stor betydelse i många produktionsmiljöer. Foto: Søren Winsløw.
Mer automatik

Ett antal automatiska funktioner säkerställer en kontinuerlig drift. Exempelvis double feed-detektorn som ser till att endast ett ark matas in åt gången och att eventuella extra ark skjuts ut i en buffertmodul för att sedan återanvändas.

V-serien har också en sensorenhet som kontrollerar densiteten för varje ark och justerar fram- och baksidespassningen automatiskt.

För att säkerställa optimala driftsförhållanden är maskinerna utformade så att du kan byta papper, toner och spilltonertankar utan att behöva stoppa maskinen. Via en app kan du övervaka driftstatusen, så även om du inte står vid maskinen har du full överblick över pappersstatus, toner, spilltoner samt vilka produktioner som är igång och hur långt gångna de är.

V-serien har även en in-line spektrofotometer för att generera pappersprofiler. Med en knapptryckning kan professionella färgprofiler produceras utan manuell mätning vilket gör avancerad färghantering mer tillgänglig för icke-experter.

Toppmodellerna kan även utrustas med ett ILS-system, där varje ark kontrolleras spektrofotometriskt för att sedan skapa en logg som redovisar arkens exakta status. Benny Duus, kundansvarig på Canon Danmark, säger att det är väldigt få som behöver denna modul, då pressen har så många in-line kvalitetskontroller och automatiska justeringar att man kan vara helt säker på vad som kommer ut. Undantaget är förstås företag där det finns krav på just den här typen av dokumentation.

Flertalet efterbehandlingsmöjligheter

Canon har sitt eget sortiment av färdigintegrerade efterbehandlingslösningar som inkluderar High-Capacity Stacker, Stable Finisher, Paper Folding Unit, Insertion Unit, MF Pro Puncher och Booklet Trimmer. Dessutom har man ett nära samarbete med bland annat Plockmatic och SDD för integrering av professionella lösningar för fals-, trim- och häftmaskin som gör det möjligt att producera flera färdigmonterade, häftade och skurna kataloger i rad.

När Hans Dalmeijer, product marketing manager på Canon Danmark, ska sammanfatta V-serien vill han trycka på att den har utvecklats i samspråk med kunderna, vilket innebär att den är anpassad till den variation av jobb som finns hos tryckerier.

– Med tillägget av V1350 och V900 till vår Imagepress V-familj kommer både grafiska designföretag och interna tryckerier att kunna arbeta snabbare och mer effektivt, de kommer också kunna erbjuda ett större urval av högkvalitativa tryckprodukter till sina kunder. Imagepress V-serien bygger på effektiv och beprövad teknik som har utvecklats utifrån feedback från kunder. Det är en pålitlig lösning för tryckerileverantörer som vill producera många olika produkter med endast en skrivare. Serien erbjuder flera automatiserade funktioner, ett brett utbud av frammatnings- och efterbehandlingsalternativ och enkel arbetsflödesintegration.

Foto: Søren Winsløw

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Xeikon omorganiserar för att framtidssäkra

Xeikon ska omorganisera sin verksamhet "för att anpassa sig till den nuvarande verkligheten", med en post-Covid förändring i konsumentbeteende och en resulterande nedgång i försäljning, kombinerat med högre löner och stigande energipriser, som har "satt företagets framtid i riskzonen". Det skriver tidningen Digital Labels & Packaging.
Xeikonx

"Oväntat kraftig" marknadsnedgång på pappersprodukter

Exportnedgången på massa- och pappersmarknaden är nu ett faktum, skriver Skogsindustrierna i sin senaste kvartalsrapport. Det ekonomiska läget har påverkat efterfrågan på grafiskt papper när annonsmarknaden viker. Men det finns tecken på återhämtning.
pappersindustrierna

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R