Wasa Grafiska går igång på krångliga trycksaker

PUBLICERAD: 2 november 2022
UPPDATERAD: 7 november
Stefan Ekblom synar en av alla kartongaskar de skurit ut i Iecho-skärmaskinen. Foto: Claes Nordström

Ett arkmatat skärbord har tagit plats hos familjeföretaget Wasa Grafiska i Bromma. Nu ser tryckeriet möjligheter att kapa flaskhalsar i efterbearbetningen, ta hem produktion och att kunna göra allt fler jobb i eget hus.

Wasa Grafiska grundades redan 1973. Men i familjen Ekbloms ägo kom det först efter att Hans-Göran Ekblom med familj som drivit en reprofirma förvärvade det lilla tryckeriet 1999. Företaget har varit en familjeangelägenhet sedan dess. Hans-Göran Ekblom är majoritetsägare tillsammans med sysk­onen Stefan Ekblom och Carina Andersson som sköter produktionen. Inför det kommande 50-årsjubileet nästa år väntar en generationsväxling och ägarförändring där Stefan och Carina driver företaget vidare själva.

Från offset till digitalt

Det var under 2000-talet Wasa Grafiska ändrade kurs och gick från att vara ett rent offsettryckeri till att trycka papper digitalt och satsa på storformatsprint i form av affischer. Dekal och dekortryck kom några år senare. Även om det mesta trycks digitalt får offsetmaskinen Heidelberg DI46 också trycka emellanåt.

– Vi täcker in allt tryck när det gäller PMS-färger, säger Stefan Ekblom, vd på företaget sedan elva år tillbaka.

– En del hos oss som har blivit stort är vårt boktryck som vi trycker i två gamla Heidelbergvingar. Det är Wasa Grafiskas två första maskiner och de går fortfarande, säger Stefan Ekblom och tillägger att en hel del som trycks är bröllops­inbjudningar. Något som har ökat de senaste tio åren.

Iecho-skärbordet i B2-formatet. Foto: Claes Nordström
Nytt i efterbehandlingen

Senaste maskininvesteringen i huset är ett arkmatat skärbord i B2-formatet av märket Iecho. Formatet valde de med omsorg – helt enkelt för att slippa känna några begränsningar.

– Formatet är intressant på så vis att vi inte kan trycka större än SRA3 idag. Men vi kan ta hem sådant tryck som är redo för att tas in i den maskinen. Om vi till exempel vill producera offertmappar så kan vi ta hem B2-format och mata det i vår maskin. Trots att vi inte själva kan trycka så kan vi stå för efterbehandlingen av trycksaken.

Allt ifrån skärning, bigning, perforering till toppskärning av etikettark kan göras med maskinen som levererats och installerats av VBS.

Han säger att de tidigare ofta fått klura på hur de ska lösa olika typer av efterbehandlingsjobb. Traditionellt skapas en stansform till de gamla Heidelbergvingarna. Dessa har emellertid en formatbegränsning upp till A4.

– Allt i större format var vi tvungna att lägga ut på någon annan. Det blir kostsamt och framför allt bökigt.

Toppskärning av ark

Möjligheterna med det digitala Iecho-bordet blir något helt annat. Allt ifrån skärning, bigning, perforering till toppskärning av etikettark. Hos Wasa Grafiska arbetas det mest med papper upp till 400 gram, men figurskärning av tjock och hårdare skivmedia som kartong, kanalplast och skumskivor låter sig också göras i maskinen.

– Mångsidigheten och arkmatningen. Det var där polletten trillade ner, säger han om maskinvalet.

Syskonen Carina Andersson och Stefan Ekblom driver Wasa Grafiska i Bromma. Foto: Claes Nordström

Visitkort i speciella former, förpackningar och askar, etiketter, bordsryttare och andra trycksaker kan komma i fråga för skärmaskinen.

– Det är fantasin som sätter gränser. Får man en konstig förfrågan på någonting så får man ta sig en funderare om det går att göra i maskinen. Det kommer nog ta tid innan vi har kläckt alla idéer kring vad som är möjligt att göra, men nu kan vi i alla fall titta lite extra på udda produkter och se om vi kan lösa det. Svårt blir lätt En körning för dagen när Sign&Print besöker tryckeriet är mässbrickor. Det är ett exempel där skärmaskinens figurskärning kommer till användning.

– Det hade varit flera steg annars. Nu trycker vi, laminerar och lägger det i skärmaskinen. Sedan är det klart. Det har absolut förenklat krångliga trycksaker.

– Vi designar allt i våra befintliga Adobe-program sedan hanterar skärmaskinen pdf-filer så det enda vi ska göra är att tala om vad varje del i mallen ska göra.

Sparar tid och pengar

Han ser redan vinster med den nya maskininvesteringen i form av tids- och kostnadsbesparingar upp till 100 eller kanske 200 ark. I princip är skärmaskinen självgående. När ett jobb väl startas matas arken fram och samlas upp i en avläggare när det som efterbearbetats är färdigt.

– Framför allt, i och med att den klarar ett större format, så behöver vi inte lägga ut efterbehandlingen på andra tryckerier. Kostnadsbesparingen ligger i att det inte behöver tillverkas en stansform. Det gör annars att startsträckan blir lite längre, säger han men poängterar att rör det sig om stora upplagor så väljer de ändå att tillverka en stansform för att få en högre fart på produktionen.

Traditionella trycksaker och storformatsprodukter har det tryckts mycket i år på Wasa Grafiska. Foto: Claes Nordström

Tre personer håller igång produktionen. Alla är vana att arbeta med offsettryck, digitalt variabeltryck, storformatsproduktion och boktryck som är populärt när det gäller exklusiva visitkort eller inbjudningskort. Åt en del kunder sköter de även veckovisa utskick. Personalen monterar även dekaler på bilar och trycker transfer på kläder.

För tillfället trycks väldigt mycket traditionella trycksaker som broschyrer och flygblad. Det är också den del hos Wasa Grafiska som ökat mest det senaste året, enligt Ekblom. Sett över en längre tid är det storformatssidan som vuxit. Att kunna erbjuda ett brett utbud av produkter har både sina för- och nackdelar:

– När vi har som mest att göra har tanken slagit mig att fokusera på de produktområden som ger mest pengar med minst insats. Att kanske knoppa av ett produktområde för att få mer tid till något annat. Samtidigt, så fort marknaden dippar litegrann så har vi alltid att göra eftersom vi har den
här bredden.

Är en leverantör för allt

På frågan vad som kännetecknar Wasa Grafiska som tryckeri framhåller han just flexibiliteten de kan erbjuda sina beställare av trycksaker.

– Vi löser väldigt mycket och tillverkar saker på det ena eller andra sättet. Om du som beställare vill ha en leverantör till diverse saker, allt från fasadvepor till små visitkort eller batchar, så löser vi det. Våra kunder uppskattar mest med oss att det räcker med att ha oss som enda leverantör.

– Vi har höga krav på kvaliteten. Det måste såklart vara perfekt resultat.

Teknisk service och support i maskinparken blir därför också viktigt. Color Systems är leverantör av tryckeriets storformatsskrivare. När det gäller valet av Iecho-maskinen var det relationen de byggt upp med serviceteknikern Marcus Ramberg på VBS som var av stor betydelse.

– Det han beskrev om maskinen och hans kunskap om den fällde avgörandet, säger han och tillägger att hans tekniska kunnande och att han alltid finns tillgänglig när frågor uppstår är en trygghet. I samband med inköpet av Iecho:n skaffade de även en laminator från VBS för att kunna komplettera med laminerade trycksaker.

Wasa Grafiska ägdes tidigare av Kurt Tryggvesson. Hans son, Lars Tryggvesson (bilden), är fortfarande anställd i bolaget och experten i huset på offset- och boktryck. Här är det dock fordonsfoliering på gång tillsammans med Beatriz Avila, praktikant och blivande förpacknings-designer.

– Vi breddar oss även med det för tidigare var det en produkt vi fick lägga ut på andra leverantörer.

En till i personalen

Försäljningen har börjat komma igång igen på allvar det senaste halvåret efter kräftgången som de liksom många andra i branschen fick erfara under pandemin.

– Fortsätter det som det har gjort sista halvåret så är vårt mål att utöka personalstyrkan med en person till så att vi får lite mer flyt i produktionen. När vi har som mest att göra är det verkligen fullt upp.

Att expandera och växa sig stora har aldrig varit målet för verksamheten. Inte än i alla fall.

– Att vi är duktiga på det vi gör är det viktigaste. Vi gillar vår storlek. Det finns en vinst med att vara relativt små och anpassningsbara till kunderna.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper