Höstmöte med hett och kyligt studiebesök

Foto: Tina Aspeborn
PUBLICERAD: 3 november 2022
UPPDATERAD: 16 november
Ett efterlängtat studiebesök hos Hot Screen med rundvandring i det supermoderna tryckeriet var en av punkterna på dagordningen under Fespas höstmöte.

Två företagsbesök stod på agendan när Fespa Sweden i oktober bjöd in till sitt sedvanliga höstmöte. Den här gången gick färden till Göteborg för besök hos tryckeriet Hot Screen och glasstillverkaren Lejonet och Björnen.

Under ett dygn hann de 40 Fespa-medlemmarna få viktiga ledarskapsinsikter av tidigare fotbollsproffset, numera glassfabriksägaren, Håkan Mild, diskutera screentryckarutbildningar och se ett av Sveriges modernaste tryckerier. Det skriver Fespa Sweden i ett pressmeddelande.

Det blev fullt hus när Fespa Sweden besökte medlemsföretaget Hot Screens supermoderna fabrik i Fjärås söder om Göteborg. Vd:n Fredrik Skanselid berättade att personalen varit med och planerat fabriken från första spadtaget, för att få till ett effektiviserat produktionsflöde från a till ö. Ett exempel på det är att man har ett eget reningsverk som är byggt efter hur produktionen är utformad.

”Produkt som ligger rätt i tiden”

Hot Screen producerar värmetransfer i stor skala och är ett av Sveriges mest lönsamma tryckerier med en årlig tillväxt på 15–20 procent, något som Sign&Print skrivit om tidigare. Företaget har höga ambitioner om att fortsätta på den framgångsrika vägen och att bygga ut till totalt 13 produktionslinjer inom några år.

– Bland medlemsföretagen i Fespa Sweden finns flera framgångsrika producenter av värmetransfer. Det är en del av tryckeribranschen som går väldigt bra. De producerar en produkt som ligger rätt i tiden och gör det med lång erfarenhet av screentryck. Som ordförande är det roligt att se både de stora och små företagen som levererar högsta kvalitet inom alla områden för screen- och specialtryck. Under besöket hos Hot Screen fick vi ett tydligt exempel på den höga nivån svenskt screentryck håller, säger Fespa Swedens ordförande Johan Höckert.

Dagen innan besöket på Hot Screen var medlemmarna på studiebesök hos Katarina och Håkan Mild som äger och driver glassfabriken Lejonet och Björnen. Parallellt med det är Håkan klubbdirektör i sin forna klubb IFK Göteborg. För Fespa berättade han om ett ämne han brinner mycket för, nämligen ledarskap. Om prestationskultur och ledarskap i känslostyrda organisationer som en fotbollsklubb.

Framtidens utbildning inom screentryck

Kompetensförsörjningen är en brinnande fråga för Fespas medlemsföretag, inte minst när det gäller screentrycket. På föreningsmötet var därför Brobygrafiska med för att presentera de nya utbildningar man har inlett ansökningsprocessen för. Screentrycket finns med som delar i utbildningarna och därför behövs Fespas medlemsföretag för att verifiera behoven men också för att stötta med teknisk expertis.

– För att screentrycket ska stå starkt och utvecklas i framtiden behöver vi kompetent personal. En av de viktigaste frågorna för branschen är utbildning och vi jobbar på det på flera plan. Fespa kommer att kroka arm med Grafiska Företagen och skolorna för att ta fram utbildningar som passar våra medlemsföretag. De behöver stöttning med den kompetens vi besitter och det är jag övertygad om att Fespas medlemmar kommer bistå med, säger Johan Höckert.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera