Fogra släpper färgstandard för textiltryck

PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 9 november
Foto: Fogra

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.

Processen innebär ett antal utmaningar när det gäller kommunikation och färgåtergivning. Detta är en fråga som är bekant från andra tryckprocesser och där man gradvis har infört standarder som kan användas om man vill ha en mycket specifik färg.

När du skapar design i typiska Adobe-program resulterar det i digitala värden som vanligtvis skapas i färgrymderna sRGB- eller AdobeRGB. Färgrymder som är alldeles för stora jämfört med de verkliga möjligheterna eller de vanliga färgskalorna för digitalt textiltryck. Detta leder till tidskrävande och kostsamma, och oftast iterativa, färgjusteringar för de flesta små och medelstora tryckerier.

Tre steg är en del av lösningen

Det första steget är en systematisk och metrisk registrering av färgutseendet, det vill säga färgen och yt- eller fiberstrukturen hos typiska tryckprover. De fastställda utseendemässiga egenskaperna måste undersökas med avseende på deras kompatibilitet med etablerade arbetsflöden. Ett spektralt arbetsflöde baserat på den nya iccMAX-specifikationen, inklusive möjlig spektral karakterisering, kommer att utvecklas, genomföras och testas.

Det andra steget är utvecklingen av en RGB-arbetsyta för digitalt textiltryck. Och det tredje steget i projektet är produktion av korrigering för papper och textilkorrigering. Sammanfattningsvis kommer ett standardiseringskoncept att utvecklas, vilket kommer att leda till en ny ISO-standard (ISO 15311-4) och ett separat kapitel i den fritt tillgängliga ProcessStandard Digital (PSD).

Resultat

Detta forskningsprojekt skapar arbetsverktyg som förbättrar färgkommunikationen vid digital textiltryckning. Den innehåller RGB-baserade färgtestelement för RGB-processkontroll och kvalitetssäkring. Den här fria färgkartan med grafiska element gör det möjligt att analysera tryckrelaterade egenskaper i digitala tryckprocesser för textilier samt att validera profilens och provtryckets noggrannhet.

För den instrumentella utvärderingen har ett Excel-kalkylblad utvecklats och är tillgängligt gratis.
på projektets webbplats. Med FOGRA58 möjliggör det föreslagna RGB-arbetsflödet för första gången en exakt färgåtergivning av D65/10°-baserade textila original.

För bildoriginal förbättrar FOGRA58 både kundens färgprognos och utnyttjandet av den tillgängliga maskinparken när det gäller färgomfång. Den praktiska metoden är utformad för att fastställa visuellt trovärdiga färgmätningar och möjliggör en snabb bedömning av nya medier med avseende på deras färgbehandling med hjälp av etablerade färghanteringsmetoder.

Du hittar en länk till artikeln och olika testfiler här.

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Nya möjligheter när Fespa återvänder till Amsterdam

Fespa Global Print Expo hölls så sent som i oktober 2021 i Amsterdam. I vår gör mässan comeback i staden och på RAI Exhibition Centre. 
Fespa Amsterdam pressbild

Forslinds tryckeri växer med textil- och dekaltryck

Forslinds tryckeri i jämtländska Hammarstrand har utökat verksamheten. Nu behöver de lokala företagen inte vända sig utanför kommunen för hjälp med textiltryck och dekalproduktion.
FotoJet-(3)

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1