Fogra släpper färgstandard för textiltryck

PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 9 november
Foto: Fogra

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.

Processen innebär ett antal utmaningar när det gäller kommunikation och färgåtergivning. Detta är en fråga som är bekant från andra tryckprocesser och där man gradvis har infört standarder som kan användas om man vill ha en mycket specifik färg.

När du skapar design i typiska Adobe-program resulterar det i digitala värden som vanligtvis skapas i färgrymderna sRGB- eller AdobeRGB. Färgrymder som är alldeles för stora jämfört med de verkliga möjligheterna eller de vanliga färgskalorna för digitalt textiltryck. Detta leder till tidskrävande och kostsamma, och oftast iterativa, färgjusteringar för de flesta små och medelstora tryckerier.

Tre steg är en del av lösningen

Det första steget är en systematisk och metrisk registrering av färgutseendet, det vill säga färgen och yt- eller fiberstrukturen hos typiska tryckprover. De fastställda utseendemässiga egenskaperna måste undersökas med avseende på deras kompatibilitet med etablerade arbetsflöden. Ett spektralt arbetsflöde baserat på den nya iccMAX-specifikationen, inklusive möjlig spektral karakterisering, kommer att utvecklas, genomföras och testas.

Det andra steget är utvecklingen av en RGB-arbetsyta för digitalt textiltryck. Och det tredje steget i projektet är produktion av korrigering för papper och textilkorrigering. Sammanfattningsvis kommer ett standardiseringskoncept att utvecklas, vilket kommer att leda till en ny ISO-standard (ISO 15311-4) och ett separat kapitel i den fritt tillgängliga ProcessStandard Digital (PSD).

Resultat

Detta forskningsprojekt skapar arbetsverktyg som förbättrar färgkommunikationen vid digital textiltryckning. Den innehåller RGB-baserade färgtestelement för RGB-processkontroll och kvalitetssäkring. Den här fria färgkartan med grafiska element gör det möjligt att analysera tryckrelaterade egenskaper i digitala tryckprocesser för textilier samt att validera profilens och provtryckets noggrannhet.

För den instrumentella utvärderingen har ett Excel-kalkylblad utvecklats och är tillgängligt gratis.
på projektets webbplats. Med FOGRA58 möjliggör det föreslagna RGB-arbetsflödet för första gången en exakt färgåtergivning av D65/10°-baserade textila original.

För bildoriginal förbättrar FOGRA58 både kundens färgprognos och utnyttjandet av den tillgängliga maskinparken när det gäller färgomfång. Den praktiska metoden är utformad för att fastställa visuellt trovärdiga färgmätningar och möjliggör en snabb bedömning av nya medier med avseende på deras färgbehandling med hjälp av etablerade färghanteringsmetoder.

Du hittar en länk till artikeln och olika testfiler här.

Läs vidare

Byter till nattskift efter skyhöga elpriser

De skenande elpriserna i södra Sverige är en tuff utmaning för många företag. När Scandexpo i Höör såg kostnaderna rusa ställde man snabbt om från dag- till nattskift.
Scandexpo

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

NI Solutions gör uppköp

Etikettskrivare, uv-skrivare och andra specialskrivare blir tillskott i NI Solutions sortiment med det nya förvärvet.
DSC02488-2

Syr ihop sina erbjudanden

ACG Nyström ingår ett partnerskap med företaget Optitex, som levererar programvara skräddarsydd för bland annat klädindustrin.
ACG-partnership

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1