Fogra släpper färgstandard för textiltryck

PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 9 november
Foto: Fogra

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.

Processen innebär ett antal utmaningar när det gäller kommunikation och färgåtergivning. Detta är en fråga som är bekant från andra tryckprocesser och där man gradvis har infört standarder som kan användas om man vill ha en mycket specifik färg.

När du skapar design i typiska Adobe-program resulterar det i digitala värden som vanligtvis skapas i färgrymderna sRGB- eller AdobeRGB. Färgrymder som är alldeles för stora jämfört med de verkliga möjligheterna eller de vanliga färgskalorna för digitalt textiltryck. Detta leder till tidskrävande och kostsamma, och oftast iterativa, färgjusteringar för de flesta små och medelstora tryckerier.

Tre steg är en del av lösningen

Det första steget är en systematisk och metrisk registrering av färgutseendet, det vill säga färgen och yt- eller fiberstrukturen hos typiska tryckprover. De fastställda utseendemässiga egenskaperna måste undersökas med avseende på deras kompatibilitet med etablerade arbetsflöden. Ett spektralt arbetsflöde baserat på den nya iccMAX-specifikationen, inklusive möjlig spektral karakterisering, kommer att utvecklas, genomföras och testas.

Det andra steget är utvecklingen av en RGB-arbetsyta för digitalt textiltryck. Och det tredje steget i projektet är produktion av korrigering för papper och textilkorrigering. Sammanfattningsvis kommer ett standardiseringskoncept att utvecklas, vilket kommer att leda till en ny ISO-standard (ISO 15311-4) och ett separat kapitel i den fritt tillgängliga ProcessStandard Digital (PSD).

Resultat

Detta forskningsprojekt skapar arbetsverktyg som förbättrar färgkommunikationen vid digital textiltryckning. Den innehåller RGB-baserade färgtestelement för RGB-processkontroll och kvalitetssäkring. Den här fria färgkartan med grafiska element gör det möjligt att analysera tryckrelaterade egenskaper i digitala tryckprocesser för textilier samt att validera profilens och provtryckets noggrannhet.

För den instrumentella utvärderingen har ett Excel-kalkylblad utvecklats och är tillgängligt gratis.
på projektets webbplats. Med FOGRA58 möjliggör det föreslagna RGB-arbetsflödet för första gången en exakt färgåtergivning av D65/10°-baserade textila original.

För bildoriginal förbättrar FOGRA58 både kundens färgprognos och utnyttjandet av den tillgängliga maskinparken när det gäller färgomfång. Den praktiska metoden är utformad för att fastställa visuellt trovärdiga färgmätningar och möjliggör en snabb bedömning av nya medier med avseende på deras färgbehandling med hjälp av etablerade färghanteringsmetoder.

Du hittar en länk till artikeln och olika testfiler här.

Läs vidare

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Summa automatiserar arbetsflödet för skärning inline

Summa visade bland annat inlinelösningar med iläggare till sina digitala skärbord och textillaserskärare under Fespa.
_DSC0109

Epson går i personaliseringens spår

Mindre serier med kundanpassade produkter, det är en tydlig trend i den grafiska branschen. Epson lanserade två nyheter inom detta segment på Fespa: en UV-skrivare och en DTF/DTG-skrivare. Båda instegsmodeller av desktopstorlek.
Epson 1

Projicering av motivet för exakt textiltryck

Den stora nyheten hos Stahls under Fespa var utan tvekan nya Hotronix ProPlace IQ, en patenterad lösning där motivet projiceras på tyget för en exakt placering av trycket.
Stahls 1

Senaste nytt

Åtta45 köper grafiskt företag i Stockholm

Binder & Reklamtjänst blir en del av Åtta45 Print & Media. Solnaföretaget arbetar med efterbehandling. Verksamheten kommer under året flyttas över till Åtta45 i Järfälla.
åtta45-webb

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon