Dubbelt upp väntar för Markbladet digitaltryckeri

PUBLICERAD: 28 november 2022
UPPDATERAD: 28 november
Tomas Hammarström, vd på Markbladet digitaltryckeri & printshop. Foto: Arkiv/Claes Nordström

E-handelssatsningen med fotoböcker och affischer går som tåget för Markbladet digitaltryckeri. Efter det senaste årets uppköp av e-handelssajter bygger de vidare för att öka tryckkapaciteten. HP Indigo-pressen i B2-formatet de redan förlitar sig på ska få en tvilling för att klara alla toppar i produktionen.

Det har varit ett händelserikt år hos Markbladet digitaltryckeri & printshop med förvärv, konkursövertag och maskininvesteringar. Tryckeriets satsning på e-handel av fotoböcker och affischer har varit affärsidén sedan flera år tillbaka.

Försäljningen sker till exempel på plattformar som Fotoklok.se och Printasquare.com och fotoboksappen Remoment där kunder kan skapa sin fotobok och sedan trycka på beställningsknappen. I år köptes Framkalla.com, där beställningar kan läggas både via en app och en webbplats, samt två webbutiker som erbjuder affischer – Textart och och Artiks. Totalt sju försäljningsplattformar finns nu under tryckeriets paraply.

I slutet av 2020 valde tryckeriet, beläget i Skene i Marks kommun, att satsa på en HPI 12000 HD för sin fotoboksproduktion, vilket Sign&Print berättat om i ett längre reportage. Nu har tryckeriet beslutat att investera i en ytterligare likadan digital tryckpress i B2-formatet. Installationen är planerad till våren och genomförs av leverantören Visutechs serviceteam.

B2-pressen HPI 12000 HD kan tryckk med CMYK, processfärgerna Light Cyan och Light Magenta och Light Light Black.

HP Indigo-pressar är ett självklart val för vd:n Tomas Hammarström:

– Det är den maskinen jag tycker är bäst i kvalitet. Den är fullutrustad med HD-huvuden, sjufärgstryck och andra saker. Det går att få ut fotokvalitet ur den, säger han och berättar varför det nu ska bli ökad tryckkapacitet i tryckeriet nästa år.

– En av de största anledningarna är för att skapa säkerhet, för vi kan inte stå stilla. När vi väl har våra toppar blir de så väldigt toppiga att vi behöver hyvla av dem lite. Det är tanken.

– Vi känner att våra andra andra delar i produktionen fixar volymen men vi får inte fram så mycket tryck som vi vill under den tiden. Kan vi fortare få fram fler tryckta ark så blir också efterbehandlingen effektivare.

Enligt Tomas Hammarström kommer den nya maskininvesteringen säkra upp när det blir toppar i produktionen . Foto: Arkiv/Claes Nordström

I tryckpressen HPI 12000 HD kompletteras CMYK med processfärgerna Light Cyan och Light Magenta för att få ännu mjukare tonövergångar och mer mättade färger. Det finns också en extrafärg att tillgå, Light Light Black. Även den bidrar till ökad tryckkvalitet och kan användas tillsammans med vanlig svart i tvåfärgstryck för att göra gråtonernas övergångar mjukare i svartvita monokroma fotomotiv.

– Med Light Light Black kan du få jätteschyssta gråskalebilder jämfört med om du bara använder två färger, säger Hammarström.

För Markbladet innebär e-handeln snabba puckar – från att en bok beställs tills att den når mottagaren. Det kräver ett effektivt flöde, från tryck och efterbehandling till packning och distribution. I snitt räknat innehåller en bokbeställning 1,5 böcker, enligt Hammarström.

– Det som är viktigt för oss är att få fram väldigt mycket foton under väldigt kort tid för att hålla våra leveranser och klara e-handeln.
– Det är snabba leveranser och vi får inte stå still. Om vi står stilla en dag, vilket kan hända, så fortsätter bara ordrarna att komma. Då tar det en vecka att komma ur det. Man får jobba ikapp och snabba upp allting.

Tryckta B2-ark i fotoboksproduktionen hos Markbladet digitaltryckeri.

Som mest högtryck har Markbladet från slutet av november fram till januari. Julen och kampanjdagar som Black Friday gör sitt. Med den nya tryckpressen och således med mer kapacitet i huset kan de framöver även bistå andra tryckerier i Sverige med tryck under årets övriga månader. Och det i ännu högre utsträckning än vad de gör i dag.

– Vi kommer helt klart att få lite överkapacitet vissa perioder på året. Men jag märker redan att det finns många som är intresserade av överkapaciteten. Vi hjälper en del andra tryckerier och jag tror de som inte ser oss som konkurrenter gillar att använda sig av oss.

Läs vidare

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Konica Minolta premiärvisade bjässe för B2+

Konica Minolta premiärvisade sin nya B2+ UV-inkjet, AccurioJet 60000 under Drupa. De visade också sin nya high chroma-maskin med en utvidgad färgrymd för riktigt iögonfallande kulörer.
FotoJet-(83)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

De har vågat sätta punkt och börja med nya segment

Fyra Punkter har satsat på ett (drift)säkert kort när de investerat i en storformatsskrivare från Epson. Tryck på vinyl och storformat har blivit alltmer viktigt för mediebyrån i Värnamo som fyller 50 år i år.
FP1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper