Mässpremiär för Vanguard i Skandinavien

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 18 januari 2023
UPPDATERAD: 20 januari
Victor Bildsten på Marabu ser fram emot att möta kunder och besökare på Sign&Print-mässan i Norge för att visa flatbäddsportföljen från Vanguard.

I USA har de funnits sedan 2015, och sedan 2021 har Marabu varit återförsäljare av Vanguards storformatsskrivare i Sverige och Norge. På Sign, Print & Promotion-mässan blir det premiäruppvisning av maskinerna.
– Besökarna får se något de inte sett tidigare i Skandinavien, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef hos Marabu.

Sign, Print & Promotion-mässan utanför Oslo, 8–9 februari, samlas hela den grafiska branschen. Mässan arrangeras på X Meeting Point, Hellerudsletta, utanför Oslo. Det är gratis att registrera sig som besökare till mässan, en plats för affärer och möten. Victor Bildsten på Marabu har själv bara goda minnen från den norska mässan.

– Det är ju en mindre mässa så den är ganska intensiv. Förra året fick vi väldigt många bra leads och kunder. Vi sålde till och med maskiner på plats som togs ur montern i stort sett under den sista dagen. Så det händer alltid saker där.

Han förväntar sig en lika intensiv mässa 2023. Särskilt i år då Marabu har skandinavisk premiärvisning av det nya märket i deras sortiment, Vanguard.

Uppstickare från USA

Det amerikanska företaget Vanguard började producera storformatsskrivare under 2015. 2021 köptes de upp av Durstgruppen och fick sedan ett europeiskt huvudkontor i den italienska staden Brixen, samtidigt blev Marabu återförsäljare i Skandinavien.

Vanguards flatbäddsskrivare med uv-led härdning använder skrivhuvuden från Ricoh eller Kyocera och kan fritt konfigureras från allt mellan 2 till 15 skrivhuvuden, vilket påverkar både hastigheten och möjligheten att använda bland annat lack och vitt.

Storformatsskrivare finns både som flatbädd och rulle till rulle, och använder sig av uv-led för att härda bläcket.

– Det är ett smart koncept med en relativt enkel maskin som har en hög produktivitet. Jag tycker det konceptet passar både instegskunden likväl som den högproducerande kunden, säger Victor Bildsten.

Det finns flera modeller i olika storlekar, så det går att anpassa efter tryckeriernas behov.

– Det finns både små och stora maskiner men man kan även utrusta dem med olika antal bläckhuvuden beroende på vad man behöver för sin produktion, detta är en av de fördelar med maskinen och som vi kan visa på mässan.

Vanguard-skrivaren har automatiska funktioner såsom kraschskydd, automatisk avkänning av material, pinregistrering för positionering av media, reducering av bandning och antistatisk utrustning.

Kommer ni ha något mer i er monter?

– Vi kommer även ha de senaste maskinerna från Roland DG, men med Marabus produkt i. Vi säljer ju inte Roland DG i Norge, däremot har vi en väldigt bra produkt anpassat för maskinen.

Produkten som Victor Bildsten pratar om är Marabus egna bläck.

– Vi vill få ut hur duktiga vi är på att tillverka bläck till ett överkomligt pris, där vi jobbar mycket med kvalité, miljö och säkerhet.

Tror på mer lokal produktion

Och kanske är det något som ligger precis rätt i tiden. Branschen har ett par tuffa år bakom sig och troligtvis även framför sig. Det är inte säkert att 2023 kommer innehålla särskilt mycket investeringsvilja.

– Men jag tror också att många företag kommer sikta på att ta hem en del produktion, då både frakter och valutor stiger, vilket gynnar oss lokala leverantörer. Vi får möjlighet att få tillbaka en del produktioner som tidigare lagts utomlands.

Så man kan säga att Sign, Print och promotion-mässan kommer väldigt lägligt.

– Våra förväntningar på mässan är att möta nya kunder och skapa bra dialoger. Vi förväntar oss också att vi ska kunna få ut ordet mer om våra Marabuprodukter och vad vi står för. Och sen vill vi såklart få ut en större diskussion och information om Vanguardprodukten.

Läs vidare

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Digitalt skyltföretag i jätteaffär med Hemköp

Digital signage-företaget ZetaDisplay tecknar ramavtal med Axfood/Hemköp.  Det nya konceptet omfattar 220 butiker och ska ge ökad försäljning genom att budskapen anpassas efter butikstyp och var kunden befinner sig i sin shoppingresa.
hemköp zetadisplay

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera