Dubblar kapaciteten med ny digitalpress

PUBLICERAD: 3 februari 2023
UPPDATERAD: 13 februari
En HP Indigo av äldre modell ska nu bytas ut mot en nyare som ger fördubblad kapacitet. På bilden tryckaren Samuel Cederström.

Efterfrågan på högkvalitativa trycksaker i små upplagor on demand ökar. Därför har proffsfotolabbet och digitaltryckeriet Crimson i Stockholm investerat i en HP Indigo 7900.

– Vi har en målgrupp som uppskattar och är beredda att betala för kvalitativa utskrifter, så det är alltid prio ett för oss. Volymen är naturligtvis också viktig och med den här modellen av HP Indigo kan vi få bägge delar, säger Mark Isaacson, vd för Crimson om investeringen.

Företaget har sedan tidigare en HP Indigo 5500 som hängt med i några år. Den kommer att fasas ut när den nya pressen är på plats. Enligt planen ska Visutechs serviceteam leverera och installera maskinen under mars månad. Samarbetet med Visutech går flera år tillbaka i tiden, och Crimson satsar alltså på ett väl beprövat kort när det gäller såväl leverantör som maskin.

Den gamla pressen ska fasas ut när den nya är på plats.
Tryck med metall

Lejonparten av det Crimson gör är fotoböcker och andra fotorelaterade produkter som kräver en tryckpress av hög kaliber. Nya HP Indigo 7900 är utrustad med sju färgverk, CMYK plus orange, violett och grön (HP IndiChrome Plus), som gör det möjligt att simulera Pantone-färgskalan med hög precision. Pressen kan även trycka dubbelsidigt.

Vidare kan Crimson nu trycka med med ElectroInk Silver och med det i princip alla metalliska färger i en enda process genom att trycka CMYK ovanpå silverlagret. Ett sätt att skapa trycksaker av hög kvalitet samtidigt som man kan spara in på dyrt metallmaterial.

På det stora hela innebär investeringen en rejäl kapacitetsförstärkning i och med att HP Indigo 7900 kan trycka dubbelt så mycket som den nuvarande pressen. Enligt leverantören Visutech kombinerar denna press hög produktivitet och kvalitet med låga uppstartskostnader, hög flexibilitet och möjligheter med variabeldata.

Utforskar nya intäktskällor

Mark Isaacson berättar att det finns planer på att utvidga Crimsons erbjudande, utveckla den digitala verksamheten och introducera nya applikationer. Ett sätt att möta en ökad efterfrågan på mindre upplagor med snabba leveranstider.

– Vi är intresserade av att bredda vårt sortiment och gå in i ett helt annat segment. Vad det handlar om kan jag inte avslöja ännu, men vi vill utnyttja möjligheterna att trycka högkvalitativt och on demand med vår nya press, säger han.

 

Fakta: Crimson

Professionellt fotolabb och digitalt tryckeri som grundades 1971.

Gör bland annat fotokopior, tryck på skivmaterial, fotoböcker, kalendrar och studentskyltar.

Vänder sig både till företag och privatpersoner.

Crimson har ett 30-tal anställda och egen produktion i Fruängen i södra Stockholm.

Läs vidare

Hundraåring knyter ihop etiketten och satsar vidare

Bok & Tryck i Bollnäs firar hundra år. En tryckerihistoria där nog ingen till en början hade trott att en stor del av verksamheten skulle vila på produktion av hängetiketter.
Bokotryck

Medvind för Vollsjö Tryck

Familjeföretaget har funnit sin nya grej med tryck av bipacksedlar. Nu backas satsningen upp med en ny tryckpress och en effektivare produktion.
Vollsjö_Jimmy

Rekyl växlar upp med t-shirttryck

Profilföretaget Rekyl är inte vilket företag som helst. Hjärtat finns hos alla veteraner som kämpat i krig och gjort utlandsinsatser för Sverige, men också hos Ukraina. T-shirttrycket är nu säkrat med egen produktion, och ett helt digitaliserat orderflöde från början till slut har tagit form.
framsidaRekyl

Framtidsutsikter och heta ämnen på printkonferens

Intergraf och NOPA:s årliga konferens Print Matters for the Future satte i år ljus på den senaste utvecklingen inom olika marknadssegment för trycksaker och förpackningar. Andra frågor i ropet var AI-utvecklingen och tryckeriernas miljöansvar.
Print-Matters-collage_webb

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg