Scandrafts vd om den snabbt växande PPF-marknaden

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 16 februari 2023
UPPDATERAD: 16 februari
Anders Trillkott, vd på Scandraft.

Drygt två år har gått sedan Scandraft introducerade lackskyddsfilmer från GSWF i sitt sortiment. Produktutbudet är idag störst på marknaden och varumärket är det globalt snabbast växande varumärket inom PPF, enligt Scandrafts vd Anders Trillkott. 

När återförsäljaren Scandraft blev distributör för GSWF för drygt två år sedan handlade det fortfarande om ett relativt okänt varumärke. Som en av de första distributörerna i världen var de också med i det inledande skedet att bistå med att ta fram olika datablad, utbildningar och certifieringsprocesser.

Leverantören av PPF tillverkar sin egen film, så kallad TPU-film, vilket inte alla gör. GSWF är just nu det snabbast växande varumärket i världen, enligt Anders Trillkott, vd på Scandraft.

– Det ser vi på antalet länder som det finns återförsäljare i och hur det växer för varje månad, konstaterar han.
Att etablera och få en helt ny produkt att växa på marknaden är inget man gör i en handvändning. Anders Trillkott är nöjd med vad Scandraft har lyckats åstadkomma de dryga två åren de har erbjudit GSWF:s produkter i sitt sortiment:

– Efterfrågan är bra. Det finns naturligtvis andra varumärken som är etablerade i Sverige i dag och då måste man sälja in ett nytt varumärke och en ny produkt. Det tar tid, men det går också väldigt bra.

Flera olika varianter

I sortimentet finns Platinum blank, satin och matt PPF, Smoke för strålkastare, SPF70 för soltak samt Chroma Guard som är 23 infärgade PPF-filmer, vissa med metallic-look. Försäljningen underlättas, enligt Trillkott, inte minst av att GSWF skiljer ut sig gentemot andra typer av lackskyddsfilmer som finns på marknaden:

– Dels är den tjockare och skyddar bättre. De tunnare på marknaden har en tendens att bli sönderslagna av stenskott. Dels är produktutbudet mycket större. Inte bara blank och matt, vi har även satin. Vi har också flera svarta kvaliteter, säger han och tillägger att GSWF även erbjuder en populär film som skyddar strålkastare i tre olika toningar.

Den blanka filmen erbjuder skydd för en bils hela livstid. Något som är unikt på marknaden:

– En bil har en livstid på 10–15 år. Det är ingen annan än GSWF som har en så lång garanti.

Vaidas Gecas, utbildare på Wrapvirus, håller kurser med GSWF:s wrappingfolier.
Håller certifieringskurser

Framåt i kalendern erbjuder Scandraft certifieringskurser med GSWF:s material. Scandraft, eftersom de var tidiga som distributör, har varit delaktiga i kurserna skulle utformas.

– Vi håller regelbundet bronscertifieringar och i höstas var vi först i världen med att kunna erbjuda silvercertifiering för de som genomgått bronscertifieringen.

– Nytt för i år är att vi för att möta det stora intresset och nyfikenheten på en relativt ny produkt erbjuder en introduktionskurs. Där krävs inga förkunskaper och efter genomgången har man en god inblick i den teknik som PPF-film kräver.

En erfaren utbildare

Kurserna arrangeras med Vaidas Gecas, Wrapvirus. Han är certifierad utbildare på GSWF:s produkter, en av de endast tre personerna med denna titel globalt. Han har gjort jämförelser och arbetat med de flesta kända PPF:er på marknaden i över tio år. Varje år håller han cirka 50–60 kurser för att lära upp kunder och företag i hur man applicerar GSWF på fordon.

– Den här produkten är väldigt användarvänlig och lätt att arbeta med. Förr,för tio år sedan när vi arbetade med andra varumärken var det mer komplicerat och risken var större att materialet förstördes. Det här är en väldigt avancerad PPF, lättanvänd och förlåtande.

Årets första GSWF-utbildning hölls i Oslo 13 februari, ledd av Wrap virus. Här ses kursledaren, Vaidas Gecas, tillsammans med tre deltagare som har mottagit sina diplom och blivit bronscertifierade. Foto: Scandraft.

Scandrafts kommande PPF-utbildningar:

16–17 februari, GSWF bronscertifiering i Oslo

20–23 februari, GSWF brons- och silvercertifiering i Trondheim

27–28 februari, GSWF bronscertifiering i Göteborg

1–2 mars, GSWF silvercertifiering i Göteborg

21 mars,  GSWF Introduktion i Umeå

17–18 april, GSWF bronscertifiering i Stockholm

20–21 april GSWF silvercertifiering i Stockholm

Källa: Scandraft

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Pappersskivor som kan ersätta plast

Det bjuds på dubbla produktlanseringar i Gops monter under Sign&Print Scandinavia. Två pappersprodukter för den grafiska industrin som kan ersätta plastskivor.
DSC_4224

Trippla nyheter och späckat demoschema

Norska Print Supplies kommer till Stockholm och Sign&Print-mässan för att bland annat presentera tre nya varumärken i sin portfölj. Men även för att kanske hitta nya medarbetare.
Fredrik och Gaute - Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959