De bygger upp tapetfabrik

PUBLICERAD: 25 april 2023
UPPDATERAD: 25 april
Det blir tapettryck och mycket annat när Xeikon ställer ut på Fespa-mässan i slutet av maj. Foto: Claes Nordström

På Fespa-mässan i München ska Xeikon bland annat visa produktion av tapeter på löpande band – från början till slut.

Xeikon utlovar att demonstrera den fulla kraften i sin portfölj, 30 tillämpningar, för digitalt tryck på Fespa-mässan på Messe München, 23-26 maj.

I monter visas digitaltrycksprover och produkter som täcker in det mesta inom tryckning från marknadskommunikation, specialtillämpningar och inredningsdetaljer till etiketter och skylt- och display.

– Vi vill visa kunderna på alla våra marknader hur de kan övervinna utmaningar, utöka sin räckvidd och gå mot en helautomatiserad produktion, säger Dimitri Van Gaever, marknadschef på Xeikon för segmentet Graphic arts.

Tapetproduktion i montern

Den senaste upplagan av Xeikons Wall Deco Suite kommer att gå live för att visa upp digitaltryck på en rad olika material från materialtillverkare som Ahlstrom och Lahnpaper. Denna inline-lösning från början till slut består av en jumboavrullare, en rengöringsenhet och Xeikons CX500-digitalpress, följt av en vattenbaserad lackmodul och en skärnings- och avfallshanteringsenhet, innan den i sista instans avslutas med en tapetupprullare.

 

Xeikon CX500-tonerpressen är hjärtat i en tapetfabrik som demonstreras på Fespa. Foto: Pressbild.

Xeikon CX500 digitalpressen skriver ut i fullt rotationsläge med variabla upprepningslängder, i 1200 dpi-upplösning. Enligt Xeikon är det en hållbar lösning som erbjuder optimerad energiförbrukning och miljövänlig toner som är luktfri och inte innehåller några skadliga ämnen.

Svensk kund visar butikskoncept

Xeikon tar också med sig kunden Färggrossen, en svensk färg- och tapetleverantör med säte i Nybro. Företaget ska visa egenutvecklade interaktiva butikskoncept för tapeter som gör det möjligt för kunder att välja, anpassa, visualisera och beställa tapeter.

Ser ökning av digital teknik

Samtidigt kommer en stor fondvägg att visa konsttapeter med en unik 3D-leraeffekt som designats av väggdekorspecialisten belarteSTUDIO, en annan Xeikon-kund.

– Väggdekoration är ett av de många segment där Xeikons teknik utmärker sig. Vare sig det gäller tapeter eller fullskaliga väggmålningar med individuella mönster, mönster eller bilder fortsätter användningen av digital teknik att växa på grund av de oändliga möjligheterna som finns att revolutionera status quo, säger Dimitri Van Gaever.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449