Horizon visade helautomatisk förpackningslösning på Interpack

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 15 maj 2023
UPPDATERAD: 15 maj

 

Det var med stor entusiasm som Yasuo Taketsugu demonstrerade Flexible Package Stacker SPL-300L.

Horizon är känt för sina efterbehandlingslösningar, särskilt för produktion av böcker och häften. Men deras starka fokus på digitalisering och automatisering har gett nya möjligheter.

Med tanke på Horizons fokus på automation borde vi kanske inte ha blivit så förvånade när vi såg företaget med en monter på förpackningsmässan Interpack i Düsseldorf. På mässan visades en helautomatisk förpackningslösning med inte mindre än två robotar.

Lösningen, som de kallar Flexible Package Stacker (SPL-300L), består av en staplare som på mässan staplade bruna papperspåsar. Dessa bandades sedan och levererades vidare för utmatning där en treaxlig Omron-robotarm med sugkoppar tog upp de bandade påsbuntarna och placerade dem i en kartonglåda för transport.

När lådan är full kan Horizons Autolifter lyfta kartonglådan från fyllaren och köra den till en ny destination i produktionen. Utan mänskligt ingripande. På mässan körde roboten av goda skäl bara mellan lossning och lastning.

Lösning med två robotar

Autolifter är en kombination av två robotar, där den övre delen har utvecklats av Horizon. Den kan upptäcka när transportlådan är fylld, flytta den från påfyllningsläget och höja eller sänka dess position så att den till exempel kan plocka från ett bord och placera på en pall. Den understa delen är en transportrobot utvecklad av ett externt robotföretag som gör det möjligt för Autolifter att förflytta sig och ta varorna dit de behövs.

Hela lösningen med Flexible Package Stacker där Omron-robotarmen är på väg att ta upp en bunt bandade papperspåsar och placera den i transportlådan. I förgrunden väntar Horizon Autolifter på att lådan ska fyllas så att den kan transporteras vidare.

Paul Jakobson, chef för Horizon i Norden, var på mässan och sa att han ser en möjlighet för många mindre företag inom både den grafiska världen och förpackningsindustrin att dra nytta av den här typen av automatisering. Han säger:

– Vi ser ett ökat behov av att kunna hantera många, men små upplagor. Både inom den grafiska industrin, men säkert också inom mindre förpackningsproduktion. Därför använder vi mässan för att visa vad vi kan göra och se hur stort intresset är.

Det finns fortfarande ett behov av bipacksedlar

Även om EU öppnar för möjligheten att digitalisera bipacksedlar finns det fortfarande en stor efterfrågan på dem, särskilt för läkemedelsprodukter, men även för vård- och kosmetiska produkter.

Därför hade Horizon också med sig sin senaste falsmaskin AF-408F. Med 4 x 4 fickor och två falsknivar (Knife Unit KTU-40) är den född till att göra bipacksedlar på mycket tunt papper.

Yasuo Taketsugu, global chef för Horizons marknads- och affärsutveckling, tillsammans med Paul Jakobson, vd för Horizon Nordic, framför deras Buckle Folder AF-408F.

Det som gör den särskilt intressant för många företag är att nästan all inställning sker automatiskt. Detta innebär att det bara tar några minuter för att sätta igång ett jobb, medan det tidigare kunde ta upp till en timme att ställa in en falsmaskin.

Mäter papperet inför falsningen

Ett av knepen är att det finns en mätningsfunktion på maskinen som mäter papprets tjocklek, så att den vet hur den ska justera de enskilda valsarna när pappret blir tjockare och tjockare på grund av falsningarna.

Inställningen av längden på falsfickorna görs genom att ange pappersstorleken och den typ av vikning du vill ha från en uppsättning mallar. När de väl har valts ställer maskinen in alla parametrar elektroniskt. Ingen manuell justering.

För att säkerställa en bra falsning har Horizon en så kallad water creasing-funktion, en bigningsteknik där en liten mängd vatten appliceras på pappret där det ska falsas. Detta gör det lättare för pappret att böja sig och behålla böjningen när det kommer ut ur maskinen. Detta är en särskilt praktisk funktion för papper som har vikts många gånger och som ska packas i en liten ask.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1