Horizon visade helautomatisk förpackningslösning på Interpack

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 15 maj 2023
UPPDATERAD: 15 maj

 

Det var med stor entusiasm som Yasuo Taketsugu demonstrerade Flexible Package Stacker SPL-300L.

Horizon är känt för sina efterbehandlingslösningar, särskilt för produktion av böcker och häften. Men deras starka fokus på digitalisering och automatisering har gett nya möjligheter.

Med tanke på Horizons fokus på automation borde vi kanske inte ha blivit så förvånade när vi såg företaget med en monter på förpackningsmässan Interpack i Düsseldorf. På mässan visades en helautomatisk förpackningslösning med inte mindre än två robotar.

Lösningen, som de kallar Flexible Package Stacker (SPL-300L), består av en staplare som på mässan staplade bruna papperspåsar. Dessa bandades sedan och levererades vidare för utmatning där en treaxlig Omron-robotarm med sugkoppar tog upp de bandade påsbuntarna och placerade dem i en kartonglåda för transport.

När lådan är full kan Horizons Autolifter lyfta kartonglådan från fyllaren och köra den till en ny destination i produktionen. Utan mänskligt ingripande. På mässan körde roboten av goda skäl bara mellan lossning och lastning.

Lösning med två robotar

Autolifter är en kombination av två robotar, där den övre delen har utvecklats av Horizon. Den kan upptäcka när transportlådan är fylld, flytta den från påfyllningsläget och höja eller sänka dess position så att den till exempel kan plocka från ett bord och placera på en pall. Den understa delen är en transportrobot utvecklad av ett externt robotföretag som gör det möjligt för Autolifter att förflytta sig och ta varorna dit de behövs.

Hela lösningen med Flexible Package Stacker där Omron-robotarmen är på väg att ta upp en bunt bandade papperspåsar och placera den i transportlådan. I förgrunden väntar Horizon Autolifter på att lådan ska fyllas så att den kan transporteras vidare.

Paul Jakobson, chef för Horizon i Norden, var på mässan och sa att han ser en möjlighet för många mindre företag inom både den grafiska världen och förpackningsindustrin att dra nytta av den här typen av automatisering. Han säger:

– Vi ser ett ökat behov av att kunna hantera många, men små upplagor. Både inom den grafiska industrin, men säkert också inom mindre förpackningsproduktion. Därför använder vi mässan för att visa vad vi kan göra och se hur stort intresset är.

Det finns fortfarande ett behov av bipacksedlar

Även om EU öppnar för möjligheten att digitalisera bipacksedlar finns det fortfarande en stor efterfrågan på dem, särskilt för läkemedelsprodukter, men även för vård- och kosmetiska produkter.

Därför hade Horizon också med sig sin senaste falsmaskin AF-408F. Med 4 x 4 fickor och två falsknivar (Knife Unit KTU-40) är den född till att göra bipacksedlar på mycket tunt papper.

Yasuo Taketsugu, global chef för Horizons marknads- och affärsutveckling, tillsammans med Paul Jakobson, vd för Horizon Nordic, framför deras Buckle Folder AF-408F.

Det som gör den särskilt intressant för många företag är att nästan all inställning sker automatiskt. Detta innebär att det bara tar några minuter för att sätta igång ett jobb, medan det tidigare kunde ta upp till en timme att ställa in en falsmaskin.

Mäter papperet inför falsningen

Ett av knepen är att det finns en mätningsfunktion på maskinen som mäter papprets tjocklek, så att den vet hur den ska justera de enskilda valsarna när pappret blir tjockare och tjockare på grund av falsningarna.

Inställningen av längden på falsfickorna görs genom att ange pappersstorleken och den typ av vikning du vill ha från en uppsättning mallar. När de väl har valts ställer maskinen in alla parametrar elektroniskt. Ingen manuell justering.

För att säkerställa en bra falsning har Horizon en så kallad water creasing-funktion, en bigningsteknik där en liten mängd vatten appliceras på pappret där det ska falsas. Detta gör det lättare för pappret att böja sig och behålla böjningen när det kommer ut ur maskinen. Detta är en särskilt praktisk funktion för papper som har vikts många gånger och som ska packas i en liten ask.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Åtta produktionslinjer i HP:s smarta Drupafabrik

På Drupa ska HP:s grundläggande tryckteknologier Indigo LEP/LEPx, HP Thermal Inkjet och HP Latex fortsätta driva branschens utveckling framåt.
Haim-Levit

Världspremiär för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på Drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en ny egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)