Horizon: ”Att effektivisera är dagens melodi”

PUBLICERAD: 18 augusti 2023
UPPDATERAD: 18 augusti
Paul Jakobson, general manager på Horizon Norden, säger att allt fler kunder tänker på efterbehandlingsprocessen för att kunna effektivisera. Foto: Arkiv/Claes Nordström

Hos Horizon stavas framtiden automation och med sig till Sign&Print Scandinavia tar företaget ett antal exempel på produktionslösningar som kan förenkla för kunderna, varav några är helt nya för den skandinaviska marknaden.

I montern kommer så många maskiner som möjligt att visas live.

– Mässbesökarna kommer att få se allt från robotautomation tillsammans med utställaren Omron Robots till våra egna Horizon-maskiner. Den automatiserade bokproduktionslinjen med robot premiärvisas för den skandinaviska publiken i miniformat, med boklimbindare som har full integration av inmatning och boktrimning inline, säger Paul Jakobson, general manager på Horizon Norden.

Andra mässnyheter är Ice Folder- AFV-566FKT, en automatiserad falsmaskin för alla typer av jobb i B2-formatet. Dessutom visas big- och falsmaskinen CRF-362, rotationsstansen RD-N4055, lamineringsmaskinen Mercury 530NG inklusive stacker samt totala produktionslösningar inom Smart Binding System och Smart Factory System.

Automationslösningar med robot visas på mässan tillsammans med partnern Omron Robot. Foto: Arkiv/Claes Nordström
Optimera produktionsflöden

Horizon Norden ägs direkt av den globala koncernen Horizon med säte i Japan. Det nordiska bolaget har gjort ett stort antal installationer av både nya och äldre Horizon-maskiner där fokus ligger på automation och hög produktivitet.

– De senaste åren har vi dessutom installerat mer och mer systemlösningar. Vare sig det gäller, broschyrhäftning, boklimbindning eller falsning. Framförallt är vi nära kunderna i Sverige, Norge, Danmark och Finland, för att ha en dialog om hur våra maskiner och lösningar kan optimera deras produktionsflöden med Horizon-lösningar. Även integrerat med robotsystem för både inmatning och avläggning.

Horizons helautomatiska B2-falsmodell visas för första gången i mässammanhang i Skandinavien.
Starkare nordisk närvaro

Paul Jakobson säger att Horizon under de senaste åren förstärkt sin närvaro i Sverige, Norge och Danmark. Företaget har levererat ett antal nyheter, bland annat inom broschyrhäftning med Stitchliner Mark III och boklimbindning med BQ-500 som utrustats med senaste LBF-500 bokblocksiläggaren. Utöver det har Horizon förnyat och revitaliserat organisationen generellt, även genom samarbeten med Hunkeler om rullsystem för högvolymsproduktion, stackersystem för bok- och broschyrproduktion tillsammans med Solema och stacker- och banderollsystem för framför allt falsning med Palamides.

Varför väljer ni att ställa ut på Sign&Print-mässan?

– Vi vill visa alla vårt starka engagemang och utveckling för den grafiska industrin i sin helhet. Med automationsinriktningen som riktmärke inför framtiden.

Vad värdesätter kunder när det kommer till efterbehandlingsutrustning?

– I dag känns det som att i princip alla kunder tänker på efterbehandlingsprocessen mer än för bara några år sedan. Att effektivisera är dagens melodi. Våra maskiner och system är mycket omtyckta för enkelheten rent operativt, men också den fina kvaliteten på färdig produkt. Med nästintill inget materialspill. Vi har generellt bra respons från marknaden. Några fler önskar sig en Horizon broschyrhäft inline med produktionsskrivare, men lugn det kommer, lovar Paul Jakobson.

Fotnot: Den skandinaviska grafiska branschmässan Sign&Print Scandinavia pågår 19-21 september. Det är kostnadsfritt att besöka mässan, alla seminarier och aktiviteter. Besökare registerar sig gratis på mässans sajt.

Lamineringsmaskinen Mercury 530 NG från tjeckiska Foliant, som Horizon är återförsäljare för i Norden.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex