Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
Signtools säljer verktyg, material och maskiner till företag som arbetar med grafisk produktion.
Nytt monteringsbord
Som utlovat finns nu det nya monteringsbordet från CWT att beskåda. Serien heter Premium och finns i två modeller, 1730 och 1736.
– Det nya är att de gjort den bredare med bredare vals. Det är fler möjligheter till tillbehör. Den har elektronisk höjdjustering. Det gör den till ett jättebra ergonomiskt arbetsbord och ljusbord för de som jobbar med folie och skär till material. Sedan har vi nya fästen för att integrera lösningar för att trimma och skära till bilder. Det här är maskiner som byggs i Värmland. Sverigeutvecklade och Sverigetillverkade maskiner, säger Markus Ryberg, Managing director för Signtools.
I 3D-printarna från Tractus 3D pågick bokstavsproduktion. Den största modellen heter 3500 och printar upp till 2,20 i höjd och en meter i diameter. Den klarar av att arbeta med flera bokstäver åt gången.
– Det här en demoprint som visar att man inte behöver printa ett stort objekt utan man kan fylla ut den med flera. Eller motsvarande i den lilla maskinen. Det här är den största i den mindre serien som heter T1250 och här printar vi en bokstav åt gången. De här kommer vara bokstäver med organisk form för att visa att allt inte behöver vara som en helt rak 3D-bokstav, säger Markus Ryberg.
Han tror att 3D-printing kan passa skyltföretag som vill bredda sig.
– Vi visar hur skyltföretag kan ändra sin produktion eller börja tillverka skyltar utan att ha en metallproduktion. Vi har massa exempel på den typen av produkter som är gjorda med olika tekniker och olika belysta. Vi har egentligen massa olika exempel på vad man kan göra med 3D-print, säger han.
En annan maskin i montern som också bemästrar tredimensionella bokstäver är frigolitskäraren Obelis next.
– Man kan göra målade bokstäver, planprintade bokstäver. Man kan kombinera med att sätta plexifronter. Skyltar som får ett väldigt exklusivt utseende men där vi använder ett väldigt billigt material som dessutom är återvinningsbart till hundra procent, säger Markus Ryberg.
Ny programvara förenklar arbetet
Till frigolitskäraren visade de också programvaran Sign cut draw som är utvecklat just för frigolitskäraren.
– Det gör det otroligt enkelt att designa och skapa skärfiler för att kunna tillverka frigolitbiten.