Världspremiär för ny tonermaskin

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 20 september 2023
UPPDATERAD: 20 september
Karl Elias och Stefan Laurén framför nya Ricoh Pro C7500 som visas för första gången under Sign&Print Scandinavia.

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.

– Vi är väldigt stolta över att världspremiären sker här i Sverige. Det är ett erkännande för oss på Ricoh Sverige, att vi i Norden har kommit långt när det gäller digitalt tryck, säger Karl Elias, produkt- och partneransvarig inom affärsområdet grafisk kommunikation på Ricoh Sverige.

Den nya tonermaskinen är så färsk att han och kollegan Stefan Laurén knappt hunnit provköra den. Klart är i alla fall att den kommer att ta en självklar plats i Ricohs utställning i Solna så att intresserade kunder kan få se den in action.

Den digitala färgarkspressen Ricoh Pro C7500 bygger vidare på Ricohs teknologi och är utvecklad för höga volymer. Den är kompatibel med Ricohs ursprungliga specialfärgtoner som vit, klar, guld, silver och osynlig röd. Det går även att lägga till neonfärgprofiler med neongul- och rosa för ännu större färgrymd och levande färger.

– Det är framför allt kvaliteten i den femte färgen, vitt, som förbättrats ordentligt och det visar vi flera exempel på här under mässan.

Användarvänlighet har varit ett ledord i utvecklingen av nya Pro C7500. Det ska bland annat vara lätt att byta delar.
Långa utskrifter

Nytt är också ett elastiskt mellanliggande överföringsband som förbättrar stödet för ojämnt eller strukturerat media. Det kan hantera gramvikter från 40 g/m2 upp till 470 g/m2. Detta ska möjliggöra för progressiva tryckserviceleverantörer (PSP) att bredda sitt utbud av applikationer med till exempel lätta förpackningar, gratulationskort och bröllopspapper. Maskinen klarar även långa utskrifter med längder upp till 1 030 millimeter dubbelsidigt tryck.

Ricoh Pro C7500 är precis som C95-serien, som lanserades i augusti, utrustad med helt nya Ricoh Graphic Communications Operating Systems (GC OS) för effektiv enhetsanvändning och intuitiv och enkel drift av maskininställningar. Nytt är också en kraftfull DFE (Digital Front End) som utvecklats i samarbete med Fiery, för ökad operativ effektivitet.

 

Flera efterbehandlingsalternativ

Pressen finns med ett antal för- och efterbehandlingsalternativ. Som Ricohs egna bookletmaker samt crease trimmer och squareback trimmer från Plockmatic.

– Det innebär en otrolig bredd och flexibilitet i efterbehandlingen, säger Karl Elias.

Den nya C7500-serien är tillgänglig i EMEA från och med november.

Ett exempel på en applikation som körts i Pro C9500, ett påskuvert med fyra lager papper och utfallande tryck.
Nytt användargränssnitt

Ricoh Pro C9500 visas också under mässan och finns redan ute på marknaden. En maskin som är en vidareutveckling av populära Ricoh Pro C9200.

– Det som framför allt är nytt är ett förbättrat användargränssnitt som ska förenkla användningen, det förra hade hängt med sedan 2009, säger Karl Elias.

Kvaliteten i utskrifterna har också ökat några snäpp. Karl Elias visar ett exempel på påskuvert med papper i fyra lager som tryckts utfallande.

Det arkmatade skärbordet från Duplo kan bland annat användas till små serier av förpackningar.
Automatiskt skärbord

På mässan visas även ett antal maskiner för efterbehandling. Ett exempel på det är det arkmatade skärbordet Duplo PFI Blade B2+.

–Det är utrustat med tre verktyg som standard och kan perforera, biga och skära. Med en oscillerande kniv är det möjligt att skära i material som är upp emot 6 millimeter tjocka, berättar Mårten Linnér, säljare inom grafisk efterbehandling på Ricoh.

Han ser ett ökat intresse för den typen av automatiska skärbord för mindre serier av till exempel förpackningar:

– Det är många tryckerier som vill kunna hantera de jobben själva, säger han.

Mårten Linnér visar Duplo DC648 som skär, bigar och perforerar.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera