Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

PUBLICERAD: 26 oktober 2023
UPPDATERAD: 26 oktober
Arjen Evertse och Danna Drion inledde den femte omgången av Global Innovation Days från Mimakis europeiska huvudkontor i Diemen, Nederländerna. Foto: Skärmdump

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.

Den femte upplagan av Global Innovation Days, den 25-27 oktober 2023, inleddes av Arjen Evertse, General Sales Manager, och Danna Drion, General Marketing Manager. De tog upp några fördelar med UV-printing, som var årets tema för det digitala eventet. Bland annat ett lägre klimatavtryck med de nya Greenguard Gold-certifierade UV-bläcken, att det finns en stor bredd av media som lämpar sig för UV-print, inklusive PVC-fritt, och att det inte krävs någon torktid. Och inte minst, de nya affärsmöjligheter som detta kan innebära för kunderna.

Ny generation skrivhuvuden

När det gäller UCJV330-160 med UV-LED är det en vidareutveckling av den tidigare modellen UCJV300-160.

– Det Mimaki har förbättrat är bland annat produktiviteten och kvaliteten i trycket. Detta tack vare en ny generation printhuvuden som kan printa med en droppstorlek på 4 pikoliter, vilket möjliggör väldigt fina detaljer, säger Marc Verbeem, Supervisor Product Management på Mimaki Europe.

Mimaki har utvecklat en ny teknik för bläckutkastning som ska minska färgavvikelserna i områden med hög densitet, även i höghastighetsläge. Den nya modellen är förutom CMYK utrustad med vitt bläck och klarlack som standard, men kan även konfigureras med Light Cyan och Light Magenta som tillval. Detta för att till exempel kunna trycka olika budskap på dubbelsidig fönsterdekor eller olika motiv beroende på om de är belysta eller inte. Klarlacket ger också en möjlighet att trycka vattenstämplar.

Hastigheten är något som Mimaki gärna lyfter fram. UCJV330-160 kan printa upp till 55 kvadratmeter i timmen beroende på konfiguration. Den kan även skriva ut upp till fem lager och gör det betydligt snabbare än sin föregångare. Vid fyra lager går det till exempel 170 procent snabbare och vid fem lager 125 procent snabbare.

Mönster i i 2,5 D

En annan nyhet är tryck med ”2,5 D”, det vill säga specialeffekter i flera lager som bildar ett mönster. Det kan vara penseldrag på en tavla eller läderimitation.

– Jag skulle säga att det är något som är unikt för en rulle till rulle-printer, säger Marc Verbeem.

Andra nyheter är möjligheten till skärning med V-shape cut och LED-belysning inne i printern. Ett automatiskt rengöringssystem ska se till att maskinen är underhållsfri. Som tillval finns en funktion för byte av rulle och en XY-plotter. Nya UCJV330-160 har alltså inte print and cut som standard utan skärning är ett tillval.

Marc Verbeem (till vänster), Supervisor Product Management Mimaki Europe, och Rob Hom, Manager e-learning Mimaki Europe, under en frågestund efter presentationen av de två nya maskinerna. Foto: Skärmdump

Programvaran Rasterlink version 7 innehåller bland annat uppdateringar som en funktion som kan spara upp till 55 procent på bläckförbrukningen. Den kan även rendera filer snabbare än tidigare. Inom kort lanseras också PICT, en molnbaserad programvara för hantering och övervakning av skrivaren.

UCJV330-160 kommer att finnas tillgänglig runt årsskiftet. I Sverige säljs Mimaki av Signcom och när nyheten om den nya modellen kom sade Simon Nyman, Business Area Manager inom print, skär, efterbehandling och programvara, så här om släppet:

– Det är ett extremt spännande släpp. Föregångaren var en av de största säljsuccérna vi haft och vi har väntat på en UV-maskin i det segmentet.

 

Upphottad instegsmodell

Den andra nyheten, UJV100Plus, bygger på den tidigare instegsmodellen UJV100-160. Plusvarianten har fått några uppgraderingar som skiljer den från föregångaren.

– Framför allt möjligheten att printa upp till tre lager med CMYK plus vitt vilket breddar för fler applikationer, säger Marc Verbeem.

Hastigheten och tekniken är för övrigt den samma som i den tidigare modellen. Det Mimaki framäver är den låga energiförbrukningen men även att den precis som UCJV330-160 genom programvaran Rasterlink 7 kan spara på bläckförbrukningen med 50 procent.

UJV100Plus finns sedan i september tillgänglig på marknaden.

Webbinarierna under Mimaki Global Innovation Days kan ses antingen live eller i efterhand via Mimakis hemsida.

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera