Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

PUBLICERAD: 7 december 2023
UPPDATERAD: 7 december
Efter många år inom den grafiska branschen bestämde sig Marc Hasler för att satsa på egna företaget Hasler: ”Jag såg ett hål i marknaden”, säger han.

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.

Marc Hasler har en lång yrkeskarriär inom den grafiska branschen. Han växte upp i Zünds hemstad Altstätten i Schweiz och jobbade också för företaget under tio års tid. Det tog honom till Spanien där han arbetade åt en av Zünds återförsäljare, men vid finanskrisen gick det knackigt för det spanska bolaget och Marc bestämde sig för att starta eget. Det skulle dock dröja ytterligare tio år innan han på allvar tog tag i de planerna och istället jobbade han under de åren med att bygga upp verksamheten hos en annan skärmaskinstillverkare, tyska Bullmer.

För fem år sedan flyttade han tillbaka till Spanien för att fokusera på det egna företaget.

– Efter alla år i branschen ville jag gå min egen väg och utveckla mina egna produkter, säger Marc Hasler och fortsätter:

– Jag såg en potential, ett hål i marknaden. Det finns ett antal skärbord från leverantörer som erbjuder antingen toppkvalitet till ett högt pris eller lägre kvalitet till ett lägre pris. Jag vill kunna erbjuda toppkvalitet – men till ett vettigt pris!

Modulärt och stort

All tillverkning av maskinkomponenter och montering sker i Europa. Hasler har sitt huvudkontor utanför Alicante i Spanien men har även en tillverkningsenhet i Tyskland. Maskinerna kan hantera allt ifrån papper och kartong till plast och andra material. Användarna finns inom den grafiska industrin, men även inom andra branscher som till exempel textil.

Fokus är på modulära lösningar och riktigt stora format. Marabu Scandinavia säljer skärbordsmodellen Magna som är en robust och flexibel konstruktion som ska klara de tuffaste utmaningarna i industriell produktion 24/7.

Skärborden kan anpassas efter kundens behov och tillämpningar. De kan erbjuda en bredd från 1 300 upp till 5 100 millimeter och längd på 2 500/3 200/3 900/4 600 eller 5 300 millimeter.

– Standard på marknaden är maximalt 3,20 × 3,20 meter, men vi kan erbjuda 5,10 × 5,3 meter.

Haslers enorma skärbord drar blickarna till sig på mässor. Här på Fespa förra året.
Iögonfallande stort

De riktigt stora skärborden väcker också intresse. När Hasler under hösten ställde ut på Printing United Expo i USA blev det stor uppståndelse.

– Kunderna hittar något som de inte trodde existerade, vi är i princip ensamma i USA om att kunna erbjuda storformat av den kalibern. Det blev en väldigt lyckad mässa för vår del, sammanfattar Marc Hasler företagets medverkan.

Maskinens drivteknik är ”Rack & Pinion”, kuggstångsväxel med portaldrivning. Den har en skärhastighet på upp till 2 m/s och en acceleration på upp till 2g.

– Jag gillar inte bara att prata hastighet för det handlar om produktivitet och saker som materialhantering, och där kan vi verkligen leverera.

När det gäller verktyg finns det ett antal olika utföranden att välja mellan så som dragkniv, ett elektriskt oscillerande verktyg, falsverktyg, V-Cut och stansverktyg. Dessutom finns flera tillval som till exempel skanner, projektor och förlängningar.

Hasler säljer också reservdelar och förbrukningsvaror. Reservdelar som till exempel skärverktyg kan användas även till andra skärbord på marknaden.

Skärborden är modulära och kan anpassas efter kundens behov.
Stort intresse hos Marabu

Marc Hasler säger att han sneglat åt norr sedan företaget startade.

– Det är en intressant marknad för oss. Även om länderna i Skandinavien i sig är små så är det en stor region med stor potential. Vi har sedan tidigare en kund i Sverige som har ett femmetersbord. I Skandinavien letar företagen efter kvalitet och är även beredda att betala för bra service och support. Därför är vi glada för samarbetet med Marabu som är ett välkänt namn i branschen med ett stort nätverk, säger han.

Marabu kommer från och med nu att sköta försäljningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Intresset är redan stort, berättar Victor Bildsten, digital säljchef.

– När vi skickade ut det första nyhetsbrevet om partnerskapet så var det rekordmånga som klickade, så det finns definitivt ett stort intresse. Vi kunde tyvärr inte visa något skärbord på Sign&Print-mässan i september, men vi hade med broschyrer och har börjat sälja. Det har redan genererat flera bra leads, säger han.

Så snart det blir plats i Marabus showroom i Malmö ska ett Hasler-bord flytta in.

Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, säger att det redan varit stort intresse för Haslers produkter.
Anpassa konfiguration efter behov

Victor Bildsten ser flera fördelar med Haslers skärbord, framför allt dess flexibilitet.

– De går att anpassa efter kundernas behov. Precis som med flatbäddsskrivarna från Vanguard som vi också säljer så kan kunden anpassa konfigurationen efter sina egna behov. Vi är väldigt exalterade över det här samarbetet och tror mycket på deras produkter.

Det rimliga priset då, vad ligger det på? Enligt Marabu ligger det ungefär på samma prisläge som konkurrenter som Summa, men det beror helt på utförande och storlek.

Läs vidare

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Han trycker HTV för MC-klubbar, Österlenturister och hårdrockare

Signs n’ Shirts trycker kläder och stickers åt allt från motorcykelklubbar och hårdrocksband till turister på Österlen. Sedan firman flyttade till en butik i Tomelilla under hösten har allt fler lokala företagare fått upp ögonen för verksamheten.
SS1

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland