Brand Factorys tryckverksamhet kan läggas ner

PUBLICERAD: 19 december 2023
UPPDATERAD: 19 december
Det ser ut som att tryckeriverksamheten i Brand Factory Printhouse kommer att upphöra och att inventarierna säljs. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

I slutet av förra veckan gick anbudstiden ut för de två konkursade Brand Factory-bolagen. Det ser inte ut som att det finns någon som vill ta över och därför väntar troligen avveckling och försäljning av inventarierna.

– Det är alltid svårt att få igenom en affär på en så begränsad tid. I det här fallet är det dessutom dålig konjunktur och vikande försäljning, inte bara för Brand Factory utan även för konkurrenterna. Det har funnits intressenter, men som det ser ut nu så finns det inte någon som är beredd att ta över. Min bedömning är att det är ett för stort åtagande med hyreskontrakt och kapitalbindning i maskiner. Det är för tufft helt enkelt, säger konkursförvaltaren Nils Åberg på Advokatfirman Carler.

Det innebär med allra största sannolikhet att tryckeriverksamheten i Brand Factory Printhouse kommer att upphöra efter årsskiftet. Produktionen fortsätter enligt Nils Åberg året ut för att kunna färdigställa så många kundorder som möjligt. Därefter säljs maskiner och andra inventarier till de som lagt högst bud i anbudsprocessen.

Under januari är planen att budgivningarna ska dokumenteras i avtal med respektive köpare. I den skriftliga redovisningen efter konkursen kommer det att framgå köpeskilling för respektive maskin, men inte identiteten på köparen. I början av januari är planen också att sälja resterande inventarier på auktion.

Tidigare i december blev det klart att bolagen inom Signs & Graphics i Sverige och Norge drivs vidare av Lazarus Industriförvaltning. Nu diskuteras en överlåtelse av Brand Factory Logistics som väntas vara klar inom kort. Vem som är köpare där är ännu inte offentligt, men enligt konkursförvaltaren rör det sig om en extern aktör, ”en ny trygg ägare”. Personalen har informerats löpande om utvecklingen i samtliga bolag.

– Förhoppningen är att få i mål Logistics-affären så att vi i alla fall kan rädda tre av fyra bolag.

Det konkursade moderbolaget Brand Factory Holding består i så fall enbart av ett dotterbolag i form av Printhouse. Att det skulle komma en köpare av tryckeriverksamheten ser Nils Åberg inte som troligt.

– Det har hänt förut att det kommit in en köpare i sista stund, men realistiskt sett så är det nog små möjligheter för det i det här fallet. Jag hade blivit väldigt positivt överraskad i så fall.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w