Brand Factorys tryckverksamhet kan läggas ner

PUBLICERAD: 19 december 2023
UPPDATERAD: 19 december
Det ser ut som att tryckeriverksamheten i Brand Factory Printhouse kommer att upphöra och att inventarierna säljs. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

I slutet av förra veckan gick anbudstiden ut för de två konkursade Brand Factory-bolagen. Det ser inte ut som att det finns någon som vill ta över och därför väntar troligen avveckling och försäljning av inventarierna.

– Det är alltid svårt att få igenom en affär på en så begränsad tid. I det här fallet är det dessutom dålig konjunktur och vikande försäljning, inte bara för Brand Factory utan även för konkurrenterna. Det har funnits intressenter, men som det ser ut nu så finns det inte någon som är beredd att ta över. Min bedömning är att det är ett för stort åtagande med hyreskontrakt och kapitalbindning i maskiner. Det är för tufft helt enkelt, säger konkursförvaltaren Nils Åberg på Advokatfirman Carler.

Det innebär med allra största sannolikhet att tryckeriverksamheten i Brand Factory Printhouse kommer att upphöra efter årsskiftet. Produktionen fortsätter enligt Nils Åberg året ut för att kunna färdigställa så många kundorder som möjligt. Därefter säljs maskiner och andra inventarier till de som lagt högst bud i anbudsprocessen.

Under januari är planen att budgivningarna ska dokumenteras i avtal med respektive köpare. I den skriftliga redovisningen efter konkursen kommer det att framgå köpeskilling för respektive maskin, men inte identiteten på köparen. I början av januari är planen också att sälja resterande inventarier på auktion.

Tidigare i december blev det klart att bolagen inom Signs & Graphics i Sverige och Norge drivs vidare av Lazarus Industriförvaltning. Nu diskuteras en överlåtelse av Brand Factory Logistics som väntas vara klar inom kort. Vem som är köpare där är ännu inte offentligt, men enligt konkursförvaltaren rör det sig om en extern aktör, ”en ny trygg ägare”. Personalen har informerats löpande om utvecklingen i samtliga bolag.

– Förhoppningen är att få i mål Logistics-affären så att vi i alla fall kan rädda tre av fyra bolag.

Det konkursade moderbolaget Brand Factory Holding består i så fall enbart av ett dotterbolag i form av Printhouse. Att det skulle komma en köpare av tryckeriverksamheten ser Nils Åberg inte som troligt.

– Det har hänt förut att det kommit in en köpare i sista stund, men realistiskt sett så är det nog små möjligheter för det i det här fallet. Jag hade blivit väldigt positivt överraskad i så fall.

Läs vidare

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett