Ambitiösa planer för klassiska tryckpressar

PUBLICERAD: 30 januari 2024
UPPDATERAD: 30 januari
Lina Nordenström och Lars Nyberg har en ovanlig samling tryckpressar i Grafikverkstan Godsmagasinet.

Tack vare ett stort kontaktnät och donationer har Grafikverkstan Godsmagasinet klassisk utrustning av hög kvalitet som går att hyra. Nu planeras en storsatsning för att utveckla verksamheten i Bergslagen och ge utrustningen mer utrymme.

Grafikverkstan Godsmagasinet är en verkstad för konstnärer i samhället Uttersberg i Lindesbergs kommun. I lokalerna finns bland annat en över 100 år gammal tysk Kraussepress med en valsbredd på 90 centimeter.

Verkstaden har också en boktrycksavdelning, en Västervikspress och en Domeijpress. Maskinerna går att hyra för den som har kunskap i teknikerna. Det går att trycka både högtryck och djuptryck.

För att kunna utveckla verksamheten behövs en ny verkstadsbyggnad. Dessutom behöver den donerade grafiska utrustningen mer utrymme. Under förra året började föreningen bakom Grafikverkstaden arbeta för att utvidga lokalerna.

– Vi känner ett stort ansvar att förvalta den växande samlingen av grafisk utrustning som donerats till Grafikverkstaden Godsmagasinet under de gångna 14 åren, en utrustning som är att likna vid en grafisk ”symfoniorkester” av högsta klass, och som dessutom är av stort kulturhistoriskt värde, säger konstnärerna Lina Nordenström och Lars Nyberg som driver Grafikverkstan Godsmagasinet sedan 2008, i ett pressutskick.

– Det är också viktigt för oss att hålla ”symfoniorkestern” samlad för kommande generationers konstnärer.

Välkomnar hjälp

För att kunna göra det och säkra verksamheten för framtiden har styrelsen kommit till insikt om att föreningen behöver äga sin verkstad. Därför behöver de bygga en ny. En arbetsgrupp har påbörjat projekteringen men den ekonomiska biten är en utmaning.

– Därför välkomnar vi alla idéer och förslag när det gäller finansieringsmöjligheter eller sponsring av projektet, säger Lina Nordenström.

Närmsta granne till verkstaden är Galleri Astley som har ett screentryckeri.

Föreningen och den grafiska samlingen har vuxit ur lokalerna.

 

 

 

Läs vidare

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

ECO3 närmar sig flexomarknaden

Det tidigare Agfa Offset Solutions har blivit ECO3, som fokuserar på kompletta prepress-arbetsflöden inom både offset och flexo. Flexo är nytt för dem, men tekniken fungerar väl även där säger man.
eco3

Heidelberg breddar med inkjet-portfölj

Den stora nyheten i Heidelbergs Drupa-monter var lanseringen av deras två nya inkjetpressar som de marknadsför i samarbete med Canon, men under eget namn och i egen förpackning. Därmed kommer de två maskinerna att heta Jetfire 50 respektive 75, vilket speglar formaten B3 och B2.
heidel_01

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)