Ambitiösa planer för klassiska tryckpressar

PUBLICERAD: 30 januari 2024
UPPDATERAD: 30 januari
Lina Nordenström och Lars Nyberg har en ovanlig samling tryckpressar i Grafikverkstan Godsmagasinet.

Tack vare ett stort kontaktnät och donationer har Grafikverkstan Godsmagasinet klassisk utrustning av hög kvalitet som går att hyra. Nu planeras en storsatsning för att utveckla verksamheten i Bergslagen och ge utrustningen mer utrymme.

Grafikverkstan Godsmagasinet är en verkstad för konstnärer i samhället Uttersberg i Lindesbergs kommun. I lokalerna finns bland annat en över 100 år gammal tysk Kraussepress med en valsbredd på 90 centimeter.

Verkstaden har också en boktrycksavdelning, en Västervikspress och en Domeijpress. Maskinerna går att hyra för den som har kunskap i teknikerna. Det går att trycka både högtryck och djuptryck.

För att kunna utveckla verksamheten behövs en ny verkstadsbyggnad. Dessutom behöver den donerade grafiska utrustningen mer utrymme. Under förra året började föreningen bakom Grafikverkstaden arbeta för att utvidga lokalerna.

– Vi känner ett stort ansvar att förvalta den växande samlingen av grafisk utrustning som donerats till Grafikverkstaden Godsmagasinet under de gångna 14 åren, en utrustning som är att likna vid en grafisk ”symfoniorkester” av högsta klass, och som dessutom är av stort kulturhistoriskt värde, säger konstnärerna Lina Nordenström och Lars Nyberg som driver Grafikverkstan Godsmagasinet sedan 2008, i ett pressutskick.

– Det är också viktigt för oss att hålla ”symfoniorkestern” samlad för kommande generationers konstnärer.

Välkomnar hjälp

För att kunna göra det och säkra verksamheten för framtiden har styrelsen kommit till insikt om att föreningen behöver äga sin verkstad. Därför behöver de bygga en ny. En arbetsgrupp har påbörjat projekteringen men den ekonomiska biten är en utmaning.

– Därför välkomnar vi alla idéer och förslag när det gäller finansieringsmöjligheter eller sponsring av projektet, säger Lina Nordenström.

Närmsta granne till verkstaden är Galleri Astley som har ett screentryckeri.

Föreningen och den grafiska samlingen har vuxit ur lokalerna.

 

 

 

Läs vidare

Bonnier lägger ner ännu ett tidningstryckeri

Bonnier news bold printing lägger ner ett av sina två tryckerier i Malmö. Anledningen är nergången i print.
Bold-printing-Malmö

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Tårtbiten större än någonsin – digitaltrycket knaprar in på offset

Offset och storformat håller omsättningen nere för finpapperstryckerierna under årets tre första kvartal. Samtidigt är digitaltryckets del av kakan större än någonsin. Mer än en tredjedel av försäljningsvärdet är tryckt digitalt.
gluckamn tårta

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland