Zünd visar lösningar för ökad automation

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 februari 2024
UPPDATERAD: 26 februari
En av huvudattraktionerna i montern är Robot PortaTable 130 för ett arbetsflöde med automatiserad skärning och sortering.

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.

Den schweiziska tillverkaren bjuder in besökarna att stanna till i montern på en kaffe, prata med en expert inom digital skärning och utbyta de senaste branschtrenderna och produktionsteknikerna.

Det bjuds även på en nyhet. Zünds skärbordsmodell G3 XL-1600 har utrustats med en så kallad undercam, en kamera som läser av exakt var trycket finns på skivmaterialet och anpassar skärning utifrån detta. Det gör det möjligt att registrera nya jobb medan det föregående fortfarande skärs och ska innebära tidsvinster för användaren.

Undercam var en nyhet när Zünds nya system Q-Line, för framför allt förpacknings- och displaymaterial, presenterades våren 2023. Q-Line kommer dock inte att visas på Fespa, däremot på Drupa senare i vår.

Ett gripdon till Robot PortaTable som presenterades på förra Fespa-mässan.

Vidare kommer företaget att visa ett av de mindre skärborden, S3 L-1600, med ett så kallat Robot PortaTable 130, för ett arbetsflöde med automatiserad skärning och sortering. Upplägget innebär att en relativt liten robot står vid skärbordet och sorterar till exempel utskurna skyltar eller dekaler och lyfter över dem i olika lådor. Automationslösningar som är utvecklade av den danska samarbetspartnern Robot Factory.

Slutligen får mässbesökarna ta del av demonstrationer av Zünds intuitiva mjukvara ZCC Zünd Cut Center för kontroll av hela produktionsprocessen inklusive materialhantering. Mjukvaran automatiserar arbetsflödet, från import av data och optimering till skärkontroll och övervakning under själva produktionen.

Q-Line kommer inte att ställas ut på Fespa, men den som är nyfiken kan få veta mer. Eller vänta till Drupa där hela lösningen med materialhanteringssystem ska visas.

Läs vidare

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Cykelfantast ska få Storbildsbolaget att växla upp

Efter några år på ett cykelföretag återvänder den tidigare försäljningschefen Patrick Söderberg till Storbildsbolaget. Som vice vd ska han få Helsingborgsföretaget att växla upp sina strategiska planer för framtiden.  
IMG_3878

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5