Med Flora i utbudet tar NI Solutions jättekliv

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 22 mars
Peter Lofthag på NI Solutions tittar närmare på den nya designen av Flora X20 UV.

Som Sign&Print tidigare berättat har återförsäljaren NI Solutions tagit in Flora i portföljden. Under Fespa visade det kinesiska företaget upp några av storformatsbjässarna som kommer ingå i erbjudandet på den svenska marknaden.

Sign&Print träffar Peter Lofthag, key account manager på NI Solutions, i Floras monter. Här står nyheten Flora X20 UV och arbetar med några härligt färgstarka affischer. Det är en hybridskrivare som används för att printa på både papper och skivor.

– Den här typen av produktion är inte fine art. Det är oftast mer kortsiktig reklam och skyltar med större betraktelseavstånd. Det är en smart hybridmaskin som är enkel att sköta, säger Peter Lofthag.

Flora X20 UV in action på Fespa.

Maskinen har ett gråskale inkjetthuvud, bläckdroppen kan väljas mellan 3,5 till 18 picoliter. Den kan printa upp till två meter i bredd och upp till 5,1 centimeter i tjocklek. Den har fyra färger som standard men det går att välja till vitt och lack eller light färger.

På Fespa visas den första Flora X20 UV med den nya designen som har kåpor.

– Det kommer även gälla på de större maskinerna. Du kan köra skivor i den här också. Du har bord som du kan ställa framför och bakom som de löper på. Den har balk inuti som fälls ner så du kan skjuta in skivorna så de står rakt. Det är inte så svårt att få det snyggt, säger Peter Lofthag.

Maskinen kommer också med dubbla negativa trycksystem, anit-kollisionsskydd och en anti-statisk enhet. Maskinen kan printa för en bred palett av applikationer som tapeter, ljuslådor, akryl, glas och kartong.

Bred produktflora

NI Solutions kommer att sälja alla Floras olika typer av storformatsmaskiner. De har allt från UV-hybridmaskiner rulle till rulle med två meter i bredd upp till fem meter.

Storformat är inget nytt för Ni Solutions men med Flora brer återförsäljaren på med några riktiga bjässar till maskiner. ”Det blir ett helt nytt sortiment” säger Peter Lofthag.

I produktfloran finns också flatbäddskrivare, sublimeringsskrivare, etikettskrivare och kartongskrivare.

– Det här kompletterar med riktigt storformat. Det blir ett helt nytt sortiment. Det känns väldigt bra. Maskinerna är välbyggda och säkra. Sedan kommer vi erbjuda dem med vanliga bläck från västvärlden. De ska vara certifierade eller så miljövänliga de kan vara, säger Peter Lofthag.

Han berättar att det redan finns några tryckerier i Sverige som har Floras storformatsskrivare. Vissa av dess ägare har nu tagit kontakt med NI Solutions för att binda upp sig för support och underhåll.

Etikettmarknaden expanderar

I Floras monter visas instegspressen för etikettskrivare, J-330s.

Etikettskrivaren J-330s.

– Det går med en himla fart. Den går att konfigurera i olika färger som vitt eller vad man nu behöver. Etiketter är ganska stort hos oss, 15 procent av omsättningen. Det hoppas vi kommer växa stort med det här. Det finns tre olika varianter på den här labelspressen och efterbehandling.

Etiketter är en marknad som växer.

– Där har vi kommit in ganska mycket på industri också. Den här typen av maskiner vänder sig till etikettproducenter som bara jobbar med att tillverka etiketter åt andra. Men industrin vill gärna ha sina etiketter on demand, på plats i olika batchar. Där har vi fått in ganska stora kunder som sitter på allt från fem till femton etikettskrivare.

Letat efter riktigt stora maskiner

NI Solutions har känt ett behov av att få in ännu större storformatsmaskiner i sitt sortiment.

– Även de vi tycker har varit stora som 64 tum är ju ganska små. Vi har tittat runt väldigt mycket och kommit fram till att Flora är en ganska stark spelare på marknaden. De tillverkar åt många andra stora märken. De har funnits med på början av den digitala inledningen av branschen i Kina, säger Peter Lofthag.

Tanken är att Floramaskinerna de säljer i Sverige ska styras via mjukvaruprogrammet Caldera som NI Solutions också säljer så att maskinerna blir en del av ett automatiserat arbetsflöde.

NI Solutions har inte hunnit få någon Flora-maskin än till lokalerna i Nacka Strand. Men de skulle ändå vara en utmaning att få in i det tidigare tingsrättshuset.

– Vi håller på att leta nya lokaler nu. Vi behöver lite större. Vi hoppas kunna flytta i år. Söder om city är vårt mål.

”Den här sublimeringsskrivaren skriver på papper som du sedan torkar. Sedan värms det på textilen. Färgerna förs över i gasform och in i materialet” säger Peter Lofthag om Flora 4F.

 

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Stor etikettspecial: Många vill ha en bit av kakan

Många leverantörer erbjuder digitala etikettmaskiner. Sign&Print har gjort en djupdykning för att ta reda på vilka trender som gäller inom segmentet och vilka skillnader det finns bland teknikerna.
Xeikon (1)

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper