Zünd visar automatisering med robotar

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 25 mars 2024
UPPDATERAD: 25 mars
Zünd har stort fokus på automation och robotteknik på FESPA, men deras största lösning Q-Line visas endast som modell. Den kommer först att presenteras på DRUPA. Bilden visar Jacob Hansen, ägare och direktör för Zünd Scandinavia.

Robotarna blir allt mer avancerade och Zünds skyltlösningar erbjuder skylttillverkare betydande möjligheter till effektivitet.

På FESPA visar det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida header-lösningar. Bland de nuvarande finns två headers, som båda är utrustade med robotar. Robotarna är av samma typ, men utför olika uppgifter på de två huvudena.

Produktchef för robotarna från Robot Factory, Sofie Bisgaard Hansen, visar här hur roboten med olika gripdon kan lyfta av olika föremål och upp på skärbordet.

Ägaren och direktören Jacob Hansen från Zünd Scandinavia och Robot Factory, som utvecklar robotarna, förklarar:
– Robot Portable 130 är vår standardiserade lösning för olika behov. Den kan lyfta 10 kilo med en räckvidd på 130 cm. Därför passar den för uppgifter som går ut på att till exempel ta bort skurna föremål från skärbordet och stapla dem eller lägga dem i olika lådor.

Därför kan du på FESPA-mässan se en skärmaskin skära affischer i olika format, som roboten sedan tar bort och sorterar i relevanta staplar. På det andra skärbordet skärs ett antal olika klistermärken eller lådor som sorteras i tio olika lådor.

Den enda skillnaden mellan de två robotarna är griphuvudet som är långsträckt när man drar affischer från skärbordet och upp på en pall, och kvadratiskt när man plockar upp mindre föremål. Varje gripare har flera sugkoppar som aktiveras vid behov, så att den till exempel kan plocka upp flera klistermärken på en gång och sedan släppa dem i olika lådor.

Bland nyheterna finns Under Cam, som ursprungligen utvecklades av Zünd Scandinavia, men som nu ingår i produktsortimentet Zünd (Schweiz). Jacob Hansen berättar att det uppstod ur behovet av att göra till exempel triangelsnitt och strecklösningar bakifrån, där man inte kan se motivet eller skanna streckkoden med den vanliga Eye-in-the-sky-kameran. Genom att ha en kamera under bordet under själva introduktionen löses detta problem.

Nya robotar för DRUPA

Jacob Hansen berättar också att de är på väg med en större standardrobot. Den heter Robot Portable 175 och har längre räckvidd (175 cm) och kan lyfta 20 kilo. Den kommer att presenteras på DRUPA i maj, där de även kommer att visa en ny pinch-gripper som kan lyfta textilier från skärbordet.

På Zünds monter finns även en glasmonter med en modell av den kommande skärlinjen Q-Line, som är en industriell modell för förpackningar och POS-produktion. Den är 25 meter lång med stora mekaniska last- och lossningssystem i varje ände samt ett giga skärbord med två skärbommar i kolfiber. Hastigheten är ungefär tre gånger högre än det snabbaste skärbordet de har idag.

Med tillägg av UnderCam är det möjligt att skära och böja plåtar med baksidan uppåt, då UnderCam läser motivet underifrån.

Jacob Hansen säger att för att få en helt stabil produktion så finns det betong i maskinens sidor, vilket gör att absolut inga vibrationer fortplantar sig i maskinen under produktionen.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm