Ny fart på textiltrycken med DTF-lösning från Roland

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 17 oktober 2024
UPPDATERAD: 18 oktober

 

Mikael och Filip Sondell på Impira i Iggesund.

Direct to film-skrivaren Roland VersaSTUDIO BY-20 har gett Impira en helt annan fart i produktionen av textiltryck och en mycket bättre ekonomi per tryck.

I bottenplanet på baksidan av ett imponerande kulturellt sprudlande Folkets hus i Iggesund utanför Hudiksvall ligger tryckeriet Impira. De sysslar bland annat med textiltryck, presentreklam, profilprodukter och bildekor.

Vid starten för femton år sedan arbetade företaget mest med försäljning även om de hade en transferpress.

– Jag hade ganska stor erfarenhet av tryck, speciellt textiltryck, säger ägaren Mikael Sondell.

När DTF-tekniken (direct to film) kom provade de en mindre skrivare som de inte tyckte höll måttet.

De undersökte vad det mer fanns för möjligheter kring textiltryck och tittade på DTF-lösningar under tre-fyra års tid. När Roland kom med en DTF-skrivare bestämde sig företaget för att slå till.

– Då ringde jag Mikael Sandberg på Folier och sa att en sådan här vill jag ha. Om jag förstår rätt var det den första de sålde. Han var hit och installerade den. Jag har fått jättebra hjälp under resans gång.

DTF-skrivaren Roland VersaSTUDIO BY-20 har skruvat upp tempot i textiltrycksproduktionen för Impira.

Att just Roland kom med en DTF-skrivare ingav förtroende tyckte Mikael Sondell.

– Kommer de ut med en maskin så känns det rätt. Jag var inte intresserad av DTG-maskinerna (direct to garment). Det var transfer som jag tyckte var vettigast, i stället för att printa direkt på plagg. Jag tycker att det är för många moment för att det ska bli ekonomi i det. Du ska pre-coata en t-shirt, du ska printa den, du ska ha en speciell ugn att eftervärma den i, säger Mikael Sondell.

Hur är processen fram till färdig produkt med er DTF-lösning?

– Enkel. Vi tar vårt original och spar ner det som en PDF-fil. Tar upp det i ripprogrammet och trycker ut det. Det går hyfsat fort. Vi lägger på lim, lägger i ugn. Det är fantastiskt smidigt.

Sedan fästs trycket på plagget i värmepress.

”Smidig maskin”

I början använde de rip-programmet Digital Factory men sedan gick de över till Rolands eget program Versaworks vilket de tycker fungerar bättre.

Vinylskäraren Summa S one D60.

– Det är en otroligt smidig maskin. Man kan göra oändligt mycket med dem. Du kan få ut fotokvalitet. Det är ekonomi i den, speciellt när du gör mindre tryck.

VersaSTUDIO BY-20 är en rullmatad DTF-skrivare med skärfunktion. Mediabredden är 150–515 millimeter. Maskinen har ett vattenbaserat bläck med CMYK och vitt.

– Det viktiga när man har printat ut är att kolla att det stämmer med en PMS-skala. Men det stämmer nästan jämt.

DTF-trycken kan föras över på både ljusa och mörka textilier.

Bromangymnasiet i Hudiksvall har beställt kläder.

När tidningen hälsar på trycker de t-shirtar till gymnasium i Hudiksvall. Under dagen ska de också trycka för ett entreprenadföretag.

– I och med att vi är ett litet företag kanske vi har lite mindre kunder. Nu ska vi göra totalt tolv plagg. Vi tar fram de tryck vi behöver till de kläderna. Sedan är det klart. Vi behöver inte köpa hem 50 transfer som ska ligga. Vi kör fram de storlekar och de plagg vi behöver. Det är otroligt praktiskt, säger Mikael Sondell.

Har maskinen inneburit nya produkter eller kunder?

– Nej, men den har inneburit kortare ledtider. Vi har sparat mycket tid. Om det är en stor order på transfer kommer vi förmodligen att beställa den. Men så länge det är ordar på 20–30 stycken så är det fantastiskt att få ut det här. Sedan har det öppnat en annan del, det här med fräna t-shirtar med helt tryck på bröstet. Det skulle man kanske vilja utveckla.

Är det hårdrockarna du vill ha in?

– Ja, lite så! De här bandtröjorna. I dag finns det så mycket annat, bubblaklubbar eller Volvoklubbar. Det finns otroligt mycket sådant man skulle kunna titta på.

Maskinen har fungerat bra. Det har knappt varit några bekymmer alls.

– Folier har varit fantastiska när det har krånglat. Det tycker jag är jätteviktigt. För oss blir maskinen en centralpunkt i vår produktion för man räknar med att den ska fungera. De kom hit och hade utbildning med mig när de installerade den. De har varit bra. Jag är livrädd när man köper en sådan där grej att man inte får rätt på det. Men de är måna om att det ska fungera. Det tycker jag är bra.

Använder hot peel-film

Filmen de använder heter DTF Polyesterfilm Hot Peel DS och är köpt från Scandraft.

Hot peel-filmen kan dras av från textilen när den fortfarande är varm. Den behöver inte ha svalnat.

– Det är en otrolig fördel i processen när du trycker. Annars måste du vänta till det har svalnat när du drar och sedan ska du eftervärma. Här trycker du, drar bort och eftervärmer direkt.

De har experimenterat med fem olika filmer innan de hittade den de nu använder.

– Filmen som vi använder är den bästa vi har hittat. Det spar jättemycket tid. Färgåtergivningen är jättebra. Den är helt överlägsen. Vi använder Rolands lim och det fungerar jättebra. Vi har ingen anledning att prova något annat. Det är lite stretchigt.

En t-shirt åt den lokala fotbollssupportergruppen Slaggberget Ultras.  Själva slaggberget är 63 meter högt och började uppföras på 1860-1870-talet när järnbruket hade sin storhetsperiod.

De har beställt ett lim med vit färg i som de ska utvärdera. Förhoppningen är att det vita i trycket ska bli ännu vitare.

– Det är alltid en diskussion när man ska trycka på svart eller rött. Det är lätt att det slår igenom. Nu är det inte ett bekymmer sedan vi började köra Versaworks, Rolands eget program. Men jag har ändå beställt ett prov för att se hur det fungerar.

Med DTF-lösningen blir det bra ekonomi per logga för Impira.

Skrivaren framför oss skriver ut en väldigt stor mängd logotyper.

– Här ser du vad otroligt med märken du får ut på en liten yta. Då betalar vi inte ens 50 öre trycket. Då finns det ekonomi i det. Det är värre när det här blir ett tryck. Då ska vi ta samma betalt för ett stort tryck. Den har gett oss en flexibilitet som är jättebra. Kvalitén på det vi provtvättat är fantastisk. Det är inga bekymmer.

Filip Sondell vid värmepressen.
Trycker yrkeskläder

Profil- och yrkesklädleverantörerna som Impira samarbetar med uppdaterar sina produkter i den webblösning som tryckeriet är kopplad till så att de senaste produkterna och priserna är aktuella.

Tryckeriet säljer också profil- och yrkeskläder.

De flesta av yrkeskläderna de säljer trycker de också på.

– De flesta vill märka dem. Där kommer vi tillbaka till hur flexibelt det blir med en DTF-skrivare. Vi kan ta fram de prylarna på kort tid.

Ett annat ben är bildekorer och skyltar. När de behöver printa så beställer de. Ofta använder de Jet Print Storbilder i Uddevalla.

Visst finns det tankar om nya maskininvesteringar.

– Det är större dekaler, bildekaler som vi skulle kunna ha en printer till, säger Filip Sondell som är Mikaels yngste son och arbetar i företaget.

– Ja, det skulle varit praktiskt. Kanske en som kan printa både banderoll och större bildekor. Men då har vi ett lokalbekymmer – vi får inte in den. Då måste vi titta efter andra lokaler. Just nu tycker vi det här fungerar bra, säger Mikael Sondell.

Inledde med screentryck

Mikael Sondell har drivit verksamheten i 15 år.

– Jag började screentrycka 1990. Sedan dess har jag varit i branschen men som egen sista femton åren. Jag har gjort allt från screentryckta t-shirtar till skyltar till att montera bildekorer. Jag har jobbat åt fem-sex olika företag under åren.

Mikael Sondell arbetar mest med försäljning medan Filip trycker.

– Men Filip tar emot kunder när jag inte är här och jag går in och trycker ibland.  Svärfar finns med i företaget om det behövs men är egentligen pensionär. Sedan har vi en tjej som trycker när vi har högt tryck, säger Mikael Sondell.

Iggesund är mest känt för sitt stora och moderna pappersbruk.

– De var min största kund. För ett halvår sedan gick de upp i Holmen AB. Nu heter de inte Iggesund längre vilket innebär att de inte får köpa egna reklamprodukter.

Mikael Sondell driver Impira. Företaget ligger i Folkets hus i Iggesund utanför Hudiksvall.

Pappersbruket närvaro var en helt avgörande anledning till att han startade firman 2009.

– Jag kollade med dem. ”Om jag startar eget, hur gör ni då?”. Då följde de med.

Bara bruket som kund gav en miljon i omsättning. På den vägen är det.

När Impira startade satt pappersbrukets marknadsavdelning i ett grannhus.

– Det fanns en anledning till att vi placerade oss här då. Sedan bor jag själv i Iggesund. Det var också en anledning.

Ibland har det funderat på om det hade varit bättre att sitta inne i Hudiksvall.

– Den tanken kanske fortfarande finns men för stunden sitter vi ganska bra här. Det är förenat med fördelar. De lokala bli mer patriotiska om vi sitter här. Kostnaderna är helt andra här än i Hudik. Ska du flytta dit kan du inte flytta till en lokal i något halvdassigt område. Då ska du göra det så att det får ett skyltläge, annars finns ingen anledning.

Mikael Sondell ägnar mycket tid åt försäljning medan sonen Filip producerar.
”Stressar inte upp mig”

Men nu råder det som sagt nya tider när pappersbrukets inköp sköts av en marknadsavdelning på annan ort.

– Besöksavdelningen kommer vara kvar som kund och vi kommer fortsätta att få leverera varselvästar. Man får se det som att det frigör tid för andra kunder. Men jag stressar inte upp mig.

Bortfallet är inget han kan påverka, konstaterar han.

– Vi har andra kunder som håller upp det. Jag jobbar den största delen lokalt men precis som alla andra har vi kompisar runt om i landet så vi säljer lite här och där. Företag och föreningar.

Pappersbruket i Iggesund.

Till 95 procent arbetar de med lokala kunder. De har nio olika webbshoppar för lokala idrottsföreningar. Sedan kommer de en och annan order utifrån via hemsidan.

– Men vi jobbar inte aktivt med det utan med det lokala. Vi har våra fasta kunder. Vi har fått in en hel del kunder sista halvåret. Det har att göra med att pappersbruket har dragit ner, vi har haft mer tid att bearbeta kunderna. Det är spännande.

Impira är enda tryckeriet i Iggesund men det mesta av kundunderlaget finns i Hudiksvall.

– Där är konkurrensen ganska brutal. Det är otroligt överetablerat tycker jag. Vi sitter i billiga lokaler. Vi håller våra kostnader på en bra nivå vilket gör att vi kan hålla priserna till kunderna rätt. Vi klarar oss på mindre än om man har en stor lokal inne i Hudiksvall med fem anställda. Gungar det då så är det tuffare än det är för oss.

”Relationer gör affärer”

Mikael är ute hos kunder en stor del av sin arbetstid.

– Jag tror fortfarande på en liten gammaldags metod att besök dina kunder, ta med dig en bullpåse, sätt dig och fika och prata lite skit. Relationer gör affärer. Det är jag helt övertygad om.

 

Läs vidare

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Mark Andys nya digitalpress ska sätta ny industristandard

Den dubblar hastigheten jämfört med sina föregångare vilket ger en position som den snabbaste smalbanebaserade digitalpressen på marknaden.
MA-HD-Image-768x512x

Slutrensat för Bengans Reklamtryck med DTF-lösning från Mimaki

Bengans Reklamtryck i Eksjö har investerat i en storformatsskrivare och en DTF-skrivare från Mimaki.
– Jag ska inte säga att jag grät men jag var inte långt borta, säger ägaren Bengt Ljunggren som nu slipper det tidsödande pillet med skärtransfer.
FotoJet---2024-09-25T095735.262

Senaste nytt

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Orafol ska producera klimatskyddsfilm

Orafol har köpt en andel i den belgiska specialfilmsproducenten Group Michiels Advanced Materials (Group M.A.M.) med målet att ta över 100 procent av företaget under de kommande åren.
orafol_01 (1)

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Så många fler utställare och besökare deltog på Scanpack

Norra Europas ledande förpackningsmässa lockade i år både fler besökare och utställare än senast.
IMGL5020