Ny fabrik ska stärka Plockmatics globala närvaro

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 24 oktober 2024
UPPDATERAD: 24 oktober
Arnis Irbens, anläggningschef på Plockmatics fabrik i Riga och Jan Marstorp, vd på Plockmatic Group, under invigningen.

De svenska efterbehandlingsexperterna Plockmatic har byggt en ny fabrik i Lettland. Den nya anläggningen ska ge ökad kapacitet och effektivitet i produktionen men också möjliggöra att företaget kan växa.

Sign&Print var med under invigningen i Riga vilket sammanföll med att bolaget firar 50 år.

I Plockmatics nya produktionsenhet byggs maskiner för till exempel broschyrhäftning, bokproduktion, limbindning, pärmproduktion och big och fals. Detta sker både under Plockmatics eget varumärke samt för Morgana och Intec, som företaget har förvärvat genom åren.

Den nya fabriken ligger några kilometer från flygplatsen och är skräddarsydd efter företagets behov.

Den nya fabriken ligger i ett nybyggt logistikcenter i Marupé, en kranskommun till huvudstaden. Att åka taxi från den internationella flygplatsen är knappt värt eftersom det är två stationer med bussen till anläggningen och bra turtäthet under dagtid.

– Vi har 150 medarbetare i Lettland. Vi har flyttat till en ny geografisk placering. Men det är inte mer än 3,5 kilometer från den gamla fabriken, säger Jan Marstorp, vd på Plockmatic.

Bandklippning under invigningen. Oscar Claesson, styrelseordförande, Jan Marstorp och Arnis Irbens.

 

”Successivt flyttat över verksamhet”

Företagets historia i Lettland började 2001 när Plockmatic startade tillverkning i den lettiska huvudstaden. 2007 flyttade de till en större produktionsenhet och 2024 är det alltså dags att inleda ett nytt kapitel i helt nybyggda lokaler.

Den nya fabriken har ordentligt högt i tak. Komponenter som behövs ofta finns längst ner på hyllorna medan mer ovanliga delar återfinns högre upp.

Den svenska delen av företaget har byggt upp starka band med den lettiska under de 20 åren Plockmatic varit verksamma i Baltikum. Man kan säga att de gjort Riga till vårt ”supply chain-nav” säger Jan Marstorp.

– Med förvärv och konsolideringar har vi successivt flyttat över verksamhet från Sverige till Riga. Vi tycker att det är viktigt att ligga bra till i pris och prestanda för att vara konkurrenskraftiga. Vi konstruerar alla ritningar och elektronik, skriver mjukvara, vi äger all IP. Vi förfogar över våra produkter och får volymfördelar när vi handlar, säger Jan Marstorp.

Ola Nilsson, vice president Financial och IT visar var varorna produkterna packas för leverens.

Verksamheten i Lettland har vuxit och det var dags att ta nästa steg, säger Jan Marstorp.

– 2022–2023 kände vi att fabriken var full. I den första fabriken hade vi 3 500 kvadratmeter, i den andra 7 500. Vi var trångbodda och det var dåligt för logistiken. Nu behövde vi nya lokaler och för att få överblickbarhet flyttar vi igen. Vår hyresvärd har byggt en ny fabrik baserad på våra underlag.  Vi behövde det för att fortsätta expandera och vi klev in i den nya fabriken i maj, säger Jan Marstorp.

En konstnär levandegjorde Plockmatics historia från 1974 till 2024 inför besökarna med sand. Hennes färdigheter visades på storbild i bakgrunden.
100 olika produktvariationer

I den 10 000 kvadratmeter stora anläggningen samlas all montering under ett och samma tak, med en produktion som är anpassad efter ett effektivt flöde med hållbarhet som ledstjärna.

Publiken var hänförd under de minuter som tavlan framställdes, suddades ut och byggdes på.

I Marupé monteras maskinerna och testkörs för att sedan levereras till kunderna. Lokalerna har också plats för demorum, kontor, produktionsutrymmen och lager.

Morgana är ett av Plockmatics varumärken vars maskiner byggs i Riga.

Här byggs ett 100-tal olika produktvariationer. Varje år levereras runt 5 000 maskiner.

Det finns ytterligare 2 500 kvadratmeter inom fastigheten som Plockmatic har förtur på om de behöver expandera framöver. Under de kommande åren planerar företaget att öka arbetsstyrkan och produktutbudet.

Plockmatic tillverkar inga egna komponenter. Däremot utvecklar de nya produkter och breddar kontinuerligt portföljen.

– Det är en stor logistikoperation att montera. Materialet och flödena är en jättecentral del. Verksamheten behöver ha rätt volym och takhöjd. Det är ett oändligt stort antal komponenter som plockas för att montera produkterna. Hela inflödet behöver kvalitet och ske på ett effektivt sätt, säger Jan Marstorp.

God tillväxt

Andra saker som varit viktiga i den nya anläggningen är plats för utvecklingsorganisationen, ”Group technical support”, utrymmen för att träffa kunder och plats för att demonstrera maskinerna.

– Vi har sett bra volymtillväxt i fabriken. Visionen är att fortsätta vår tillväxtresa med potentiella förvärv. Det har vi tagit höjd för. Tillväxten kommande åren ser ut att fortsätta, Jan Marstorp

Alla maskiner testkörs noggrant. Denna fick dock inte godkänt utan skulle ses över en extra gång.

Det är ett sofistikerat system som gör att varenda mutter hamnar på rätt plats. Enkelt förklarat så är det ett flöde från ankomstporten, genom huset, till att den färdiga maskinen levereras ut genom porten på andra sidan.

– Det här är som olika legobitar, sorterade per låda, säger Ola Nilsson, vice president finance och IT.

Ju oftare en maskindel behövs desto lägre ner på lagerhyllan förvaras den. Mer sällan använda komponenter finns i sin tur högre upp.

– Ska du bygga en viss produkt så finns det ett förplock på vad du behöver för bitar. Sedan åker personalen runt och plockar upp det så kommer det ut en färdig låda med allt du behöver, säger Ola Nilsson.

Oscar Claesson tillsammans med Peder Kraft på Nordea som är Plockmatics nya ”husbank”.
Flödande komponenter

– Förra fabriken hade lågt i tak och bara en väg in och ut ur byggnaden. När grejerna kom in och vi var tvungna att köra runt dem i byggnaden. Sedan behövdev vi köra ut dem samma väg. Det var trångt i gångarna och rätt ineffektivt. Här flödar komponenterna genom från vägg till vägg och ingenting behöver åka tillbaka i byggnaden , säger Oscar Claesson, styrelseordförande i Plockmatic Group och associate partner på ägaren Accent Equity.

Han berättar att de försökt skapa en så lugn miljö som möjligt där det inte händer för mycket runt omkring den som monterar.

– Gör man fel på steg fyra av 400 så är det väldigt jobbigt att gå tillbaka. Det måste bli rätt från början, säger Oscar Claesson.

Varje monteringslina innehåller olika stationer med celler och underceller. Men de tre stora avdelningarna i huset är förmontage, mellanmontage och slutmontage.

Gita Elberte guidade besökarna i fabriken på engelska.

Alla maskiner genomgår noggrann testning.

– Det kan hända att en skruv inte är tillräckligt fast och då får vi öppna maskinen och skruva dit den hårdare. Ibland är det något problem med mjukvaran. Då kopplar vi in mjukvaruingenjörerna för att felsöka, säger Gita Elberte, inköpare.

Hon har arbetat på företaget i sju år och velat lära sig mer och mer om processerna bakom hur produktionen fungerar vilket gjort att hon fått nya ansvarsområden. Nu arbetar hon som inköpare.

Arnis Irbens och Jan Marstorp i samtal med en av gästerna.
Glad fabrikschef

I festvimlet träffar vi Arnis Irbens som är anläggningschef på den nya fabriken.

– Det är en fantastisk dag för mig och hela teamet. Det är två stora saker vi firar idag. Det ena är öppningen av den nya fabriken och det andra är 50-årsfirandet av Plockmatic Group. Vi är väldigt glada att träffa alla som hjälpt oss komma till den här punkten och glada att fira dessa händelser samtidigt.

”Jag kan inte vara annat än stolt över vårt team” säger Arnis Irbens.

Planeringen av flytten tog ungefär två år.

– I vår gamla lokal har vi vuxit och vuxit. Vi har expanderat så mycket att väggarna inte kunde ”flyttas” längre och vi behövde en större lokal, säger Arnis Irbens.

Han berättar att markägaren kontaktade företaget och erbjöd dem en fastighet skräddarsydd efter företagets behov.

– Vi lade ner mycket kraft på att planera den interna och den externa logistiken. Vi är på en strategiskt bra plats nära flygplatsen. Det är en väldigt bekvämt för gäster och leverantörer.

I fabriken finns 2,5 miljoner olika komponenter för att bygga de 100-tal olika maskinvarianterna.
2,5 miljoner komponenter

Själva uppstarten av den nya fabriken gick smidigt. 100 lastbilar flyttade 2,5 miljoner komponenter mellan de gamla och nya lokalerna.

– Från att vi la ner den sista skruvmejseln på det förra stället till att vi plockade upp den första skruvmejlsens här tog det ungefär en vecka. Så nertiden var extremt kort. Det var väldigt bra planerat och vi hade stöd från bolagspartners med logistiken och transporterna. Så jag kan inte vara annat än stolt över vårt team.

Vad sa dina kollegor första gången de kom hit?

– De var lite chockade. Byggnaden är inte bara bredare utan innertaket är högre. Till en början undrade de om det inte var för stort och om vi kunde fylla allt. Lokalen är också planerad så att det finns extra kapacitet på mellan 30-40 procent. Vi har tagit hänsyn till att vi arbetar med nya möjliga kunder och utvecklar ständigt nya produkter. Så vi har räknat med framtida expansioner, säger Arnis Irbens.

Emma Carlzon arbetar med PR och kommunikation på Plockmatic.
Satsar på förpackningssegmentet

Jan Marstorp berättar att de ska fortsätta med produktutveckling och lanseringar och är på väg framåt i nya segment.

Jan Marstorp under invigningsfesten.

– Vi har en fin portfölj. Vi lanserade ungefär 20 produkter på Drupa i Tyskland i maj. Det är ett stort jobb att säkerställa att vi har volymtillväxt på de olika produkterna och ett stort jobb att introducera dem på marknaderna och kommunicera värdeerbjudandet till kunderna.

 

Plockmatic vill växa inom områden som förpackning och etiketter. Anledningen är att de ser en växande digital print- och förpackningsmarknad. Dessutom är det många printbolag på väg in på förpackningssidan i takt med att deras maskiner klarar av allt större gramvikter.

Bra lönsamhet

Plockmatic group går bra. 2023 omsatte bolaget 739,5 miljoner kronor. Även 2024 ser ut att bli ett gott år.

– Vi hade ett väldigt bra år 2023 med en ökning på 30 procent jämfört med året innan. Fram till augusti i år har året varit ännu bättre. Vi får se om hösten fortsatt blir lika bra, säger Jan Marstorp.

Han berättar att Nordamerika som marknad levererar medan Europa är tuffare.

– Det händer mer i Europa som är närmare den ryska invasionen av Ukraina, höga räntor, inflation, regeringsbildningar och så vidare. Medan Amerika haft en bättre ekonomi. Det är riktigt kul. Vi hoppas att det vänder i Europa, säger Jan Marstorp.

Gita Elberte har arbetat på Plockmatic i sju år och stigit i grad. Nu arbetar hon som inköpare.
Nya förvärv möjliga

Sedan i januari i år har Plockmatic Group en ny ägarstruktur. Den svenska entreprenören Salvatore Grimaldi har sålt majoriteten av sina aktier men är fortfarande en stor minoritetsägare. Accent Equity har förvärvat aktierna och äger bolaget tillsammans med Salvatore Grimaldi. I samband med det pekade ägaren ut att Plockmatic ska växa både organiskt och genom förvärv.

Ola Nilsson, Oscar Claesson och Peder Kraft tittade närmare på monteringen.

Diskuterar ni nya förvärv?

– Absolut. Strategiskt måste det ligga rätt i vad vi håller på med. Jag skulle tro och hoppas att vi hittar saker inom just packaging som passar in, säger Oscar Claesson, associate partner på Accent Equity och styrelseordförande i Plockmatic Group.

Men det är många som vill in där?

– Ja. Tittar man på Plockmatics kärnkunder så är slutkunden små och mellanstora tryckerier. De har historiskt sätt jobbat mycket med broschyrer och trycksaker. Mindre e-handelsföretag växer och vill ha möjlighet att göra häftiga förpackningar i ganska korta serier. Du får en premiumkänsla utan att gå till en stor förpackningstillverkare. De maskinerna vi har är egentligen vad de siktar på. Maskinerna jobbar lite långsammare men är mycket billigare att köpa och ganska lätta att använda.

Det ska vara ordning och reda i fabriken.

Vad är din förhoppningen som styrelseordförande på den ny fabriken?

– Jag tycker att det är det vi ser här. Att vi fått ökad kapacitet, bättre arbetsmiljö och möjlighet att expandera och göra ny business. För ett bolag som funnits i 50 år så tror jag också att man behöver lite nystart med jämna mellanrum och det här är en fantastisk grej.

Är det så att USA går bra för er men Europa lite knackigare?

– Knackigare skulle jag inte säga. Europa är en mogen stabil marknad där vi varit duktiga i många år. Det som hänt i USA är att man har börjat vinna marknadsandelar som gjort att den marknaden har vuxit.

Flera maskiner visades upp både invändigt och utvändigt.

Och ni är sugna på att växa i Asien?

– Det är en jättemarknad. Ungefär halva världsmarknaden är i Asien. Det är en jättepotential för det här bolaget om man skulle komma in där lite mer.

Hur gör man det?

– Vi har börjat att etablera ett kontor i Japan. Än så länge är det en anställd men det kommer bli fler. Strategin är lite under framarbetning skulle jag säga.

Han tycker att Plockmatics maskiner har blivit väldigt användarvänliga även för de med mindre erfarenhet.

– Printbranschen är å ena sidan väldigt stabil. Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Samtidigt är det ständigt pågående teknikskiften. Det går från analogt till digitalt och från manuell hantering till automatiserade flöden. Plockmatic har varit duktiga på att följa med i de skiftena som sker. Det har varit företagets framgångssaga de senaste decennierna.

Produkterna Plockmatic har arbetar mot digitalisering och automatisering med ett användargränssnitt som gör att även den som inte arbetat som tryckare i 20 år kan sköta maskinerna ganska enkelt, enligt Oscar Claesson.

– Maskinerna är mycket mer användarvänlig än man förstår.

Plockmatics nya fabrik i Lettland

Plats: Marupé utanför Riga.

Yta: 10 000 kvadratmeter, med ytterligare 2 500 kvadratmeter för potentiell framtida expansion.

Invigning: Officiell invigning 17 oktober 2024 men produktionen har varit i gång sedan i maj.

Anställda i Lettland: 150 personer, med plan att öka arbetsstyrkan med 30 % kommande åren.

Kapacitet: Produktion av cirka 5 000 maskiner per år, med över 100 produktvarianter.

Specialisering: Tillverkning av maskiner för broschyrhäftning, bokproduktion, limbindning, pärmproduktion, stansning och andra efterbehandlingslösningar.

Varumärken: Plockmatic, Morgana och Intec

Logistik: Optimerat produktionsflöde för effektivitet och hållbarhet; nära Rigas internationella flygplats.

Ägare: Accent Equity och Salvatore Grimaldi äger Plockmatic Group.

 

 

Senaste nytt

Agfa utvidgar Anapurna Ciervo-familjen med mindre modeller

Agfa utökar sin Anapurna Ciervo-familj med den nya Ciervo H2050-modellen

AnapurnaCiervo_H2050 (1)
Agfa utvidgar Anapurna Ciervo-familjen med mindre modeller

US-AB gör investeringar i nya pressar, DTF och efterbehandling

Tryckeriet US-AB satsar på DTF-tryck med sin nya maskin från InkTec. De har också uppgraderat maskinparken med två nya Ricohpressar och en falsmaskin.

US-ABDSC_9620
US-AB gör investeringar i nya pressar, DTF och efterbehandling

Etikett ersatte traditionellt tryckt förpackning

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG.

guldagget
Etikett ersatte traditionellt tryckt förpackning

Tufft läge för svensk skogsindustri

Kombinationen av höga kostnader och låg efterfrågan går hårt åt svenska sågverk, massa- och pappersproducenter.

skogen
Tufft läge för svensk skogsindustri

Läs vidare

US-AB gör investeringar i nya pressar, DTF och efterbehandling

Tryckeriet US-AB satsar på DTF-tryck med sin nya maskin från InkTec. De har också uppgraderat maskinparken med två nya Ricohpressar och en falsmaskin.

US-ABDSC_9620
US-AB gör investeringar i nya pressar, DTF och efterbehandling

Etikett ersatte traditionellt tryckt förpackning

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG.

guldagget
Etikett ersatte traditionellt tryckt förpackning

Tufft läge för svensk skogsindustri

Kombinationen av höga kostnader och låg efterfrågan går hårt åt svenska sågverk, massa- och pappersproducenter.

skogen
Tufft läge för svensk skogsindustri

Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Genom att köpa trasiga grafiska maskiner och reparera dem har Broder Tryck vuxit till ett tryckeri att räkna med. Med sin nya storformatsskrivare från Mutoh har tryckeriet för första gången investerat i en helt ny maskin.

Broder Tryck DSC_8390
Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh