Tryck på antika dörrar i Japan

PUBLICERAD: 27 november 2015
UPPDATERAD: 27 november
De nya dörrarna.
De nya dörrarna.

Byōdō-in är ett buddhistiskt tempel i närheten av Kyoto i Japan. Det är en japansk nationalskatt och ett världsarv. När färgen på dörrarna till den mest kända och enda kvarvarande originalbyggnaden, Hōō-dō eller Phoenix Hall, lät templets överstepräst Monsho Kamii samla in och testa färgen och bilden på dörren med digitala tekniker.

Efter tio år av testning ville översteprästen sedan rekonstruera dörrarna med hjälp av bilden som tagits fram. Han kontaktade Agfa Graphics i Japan som använde en Anapurna 2050i storformatsinjketprinter för att trycka på det 400 år gamla träet som de nya dörrarna är gjorda av. De var tvungna att ta fram specialteknik för att kunna trycka på dörrarna i och med att de inte var platta, så  de skapade ett specialverktyg med en 3D-skrivare. Ett vitt bläck användes också för att imitera de vita delarna på originaldörrarna.

Innan dörrarna hängs på plats på templet den 6 december ställs de ut på Byodointemplets museum.

Originaldörrarna.
Originaldörrarna.
Byōdō-in
Byōdō-in.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Senaste nytt

Stibos köp av V-Tab klart: "En dröm jag haft i tio år"

Efter många turer är nu danska Stibo Completes köp av V-Tab i Vimmerby klart. Samtidigt innebär det att verksamheten i Norrahammar lägger ner. Stibo Completes VD Søren Henrikssen pekar ut riktningen i en intervju med Sign & Print.
stibo_soren_henriksen

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08