Digital produktion dominerar på Ipex

PUBLICERAD: 10 februari 2010
UPPDATERAD: 10 februari

pre_ipex_390
Graham Moore, Ricoh, Bron Curley, Océ och David Preskett, Canon.

Ipex blir en milstolpe för digital produktion. Så inledde Bron Curley på Océ i England sitt tal om årets Ipex-mässa. Océ kommer att vara på plats med allt från mindre kontorsutrustning till storformat och produktionsmaskiner.

Den största nyheten är helt klart den nya Arizona 550 GT, som lanserades i början av februari. Men företaget kommer även att demonstrera sin Jetstream 1000, en rullbaserad bläckstrålelösning för transaktionstryck. Även Varioprint 6320 Ultra och Colorwave 600 ställs ut.

Uppseendeväckande undersökning
Canon kommer att storsatsa med en monter på 2000 kvadratmeter, den största på mässan. Företaget koncentrerar sin monter kring produktionsutrustning med både inline och offline efterbehandlingsutrustning. Bland lösningarna återfinns Imagepress med Hiflex Production Workflow och den nya Imagerunner Advance Pro. Man kommer även att lansera ny teknik.

Innan mässan kommer Canon även att släppa tre nya undersökningar utförda av Frank Romano. Men redan nu avslöjar Mark Lawn på Canon Europe några resultat. En av undersökningarna visar att digitaltryck är vägen till överlevnad och att storformatsmarknaden faktiskt växte under lågkonjunkturen. Undersökningen visar också att orderingången ökar och att de flesta investeringarna under 2010 kommer att vara just inom digitaltryck. Rapporten visar också att offset ses som ett alternativ till digitaltryck och inte tvärtom.

Men trots denna syn på digitaltryck menar David Preskett på Canon Europe att det inte finns någon grund till att ändra det existerande klick-konceptet.

– Idag finns det inget bättre alternativ, menar David Preskett.

Den saknade pusselbiten
Pitney Bowes visar upp sitt Intellijet Printing System. Det är en programvarulösning för både pre- och post-print. Tillsammans med HP:s rullbaserade T300 heter lösningen Production Intelligence. Och enligt Pitney Bowes är det den saknade pusselbiten på transaktionsmarknaden. Den integrerar nämligen både print- och mejlfunktioner. Det modulbaserade systemet är kompatibelt med flera typer av utrustning.

Så utvecklar du affären
Även Ricoh satsar på produktion. Graham Moore på Ricoh menar att deras monter bör vara ett mål för alla företagsledare som vill få tips om hur man utvecklar sina affärer.

Ricoh har satsat hårt på produktionssidan de senaste åren, bland annat genom samarbetet med Kodak. Digimaster EX-300, som har en kapacitet på 300 svartvita A4 per minut i duplex, samt Nexpress SE2500, kommer att köras för fullt i Ricoh-montern. Företaget visar även sin web-to-print-lösning Now Print samt färgstyrningslösningen Ready4Print.

Snabbast på marknaden?
Domino har arbetat med flera typer av bläckstråletekniker sedan starten 1978. På Ipex kommer nästa innovation. Det är en digital färgskrivare med namnet N600. Tekniken är piezo-baserad. Philip Easton på Domino menar att det är den snabbaste UV-baserade etikettlösningen på marknaden.

– Med N600 tar vi ytterligare ett kliv mot övergången från konventionell tryckteknik inom etikettryck.

Nästa nya teknik från företaget heter K600, den senaste produkten i K-serien. Det är en rullbaserad monokrom piezoskrivare för högupplösta utskrifter. Tänkta applikationer är biljetter, kort, DR, med mera. Skrivaren finns även i en ark-variant.

Guidar tryckarna
I samband med mässan hålls det flera seminarier för tryckeriägare. Fokus ligger så klart på ekonomi och handfasta råd. Mer information finns på Printers Print Zone.

Ett annat inslag är Print Debates. Här diskuterar en expertpanel aktuella ämnen som påverkar branschen. Till exempel hur man säljer trycksaker, hur framtidens tryckeri ser ut, vad Ipad kommer att innebära för det tryckta mediet och ”grönt tryck”. I expertpanelen sitter bland annat Frank Romano och Laurel Brunner. Läs mer på Print Debates. Ett hett tips är att anmäla sig tidigt, eftersom antalet platser är begränsat.

Har du svårt för att hitta rätt på det enorma mässområdet kommer Ipex att erbjuda guidade turer. Här finns det flera teman. Den 22 maj är det skandinaviskt tema. Läs mer på Myipex.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2