Photoshop firar 20-årsjubileum

PUBLICERAD: 19 februari 2010
UPPDATERAD: 19 februari
Från 1.0 till CS4.
Från 1.0 till CS4.

Photoshop fyller 20 år idag. Världen över kommer det att bli festiviteter, bland annat med teamet som utvecklade programmet. Men hur tillkom Photoshop egentligen?

Det hela började 1987 när programvaruutvecklaren Thomas Knoll tog fram ett pixelbaserat program som han döpte till Display. Det var ett enkelt verktyg som kunde visa gråskalebilder på en svartvit bildskärm. Men efter att Thomas Knoll började samarbeta med sin bror, John, byggde de ut programmet med allt fler funktioner. Nu gick det att redigera digitala bilder.

1988 hade brödernas arbete väckt stor uppmärksamhet och Adobe valde att licensiera programvaran och byta namn till Photoshop. 1990 släpptes den första versionen på marknaden.

– För tjugo år sedan förutspådde Adobe att de skulle sälja 500 Photoshop-licenser i månaden, säger Thomas Knoll. Man skulle kunna säga att de hade fel. Det är otroligt när man tänker på de miljontals användare som dagligen använder Photoshop. Vi visste redan då att tekniken vi utvecklat var en stor innovation. Men vi kunde aldrig förutse hur mycket den skulle påverka alla de bilder som vi dagligen stöter på.

Över åren har Photoshop genomgått en evolution från ett enkelt bildvisningsprogram till ett funktionellt bildredigeringsprogram med över tio miljoner användare världen över. I version 3.0 tillkom lagerfunktionen, vilket gjorde det möjligt för användare att skapa mer komplexa kompositioner. I version 7.0 tillkom lagningspenseln för att avlägsna små oegentligheter och, kanske ibland, mindre smickrande föremål från hud och hy. Och utvecklingen fortsätter. Snart kommer nämligen Photoshop CS5.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449