Canon går vidare i erfarna händer

PUBLICERAD: 4 mars 2010
UPPDATERAD: 4 mars

web_bertil_widmark_390Hos Canon är kontinuitet och långsiktighet något som går som en röd tråd genom verksamheten. Därför satt också Robert Westin som vd i många, många år innan han i fjor gick i pension. Hans jobb har nu skötts av finska Jouko Tuominen under knappt ett år i en mellanperiod innan han skulle ta över som vd för Ryssland. Tillbaka till Sverige kommer då Bertil Widmark, med drygt 20 års erfarenhet från Canon. De senaste tre åren har han varit på tuffast tänkbara praktikplats. Han har suttit i Dubai som chef för 40 länder, däribland Irak, Somalia och Jemen.

Var det ett svårt beslut att återvända hem?

– Barnen är nu 6 och 10, så det var egentligen bara en fråga om huruvida det skulle vara i år eller först om ett par år vi skulle återvända hem. Och det med 40 länder låter mycket, men tillsammans var omsättningen i de länderna inte mer än drygt dubbelt mot de två miljarder som Canon årligen omsätter i Sverige.

Det finns en tradition för långa vd-perioder i Svenska Canon. Hur ser du på det?

– Jo, när jag tackade ja till det här jobbet, så visste jag också att det finns en förväntan om kontinuitet under en längre period. Därför ska jag också ta några månader och bara känna av var vi står någonstans, innan jag uttalar mig om vad jag vill göra.

– Nu handlar det om att besöka våra kunder och komma in i verksamheten. Tre år kanske inte låter som så lång tid, men mycket har utvecklats i Canon Svenska sedan jag senast arbetade här, som försäljningschef och vice vd.

Vilket uppdrag har Canon givit dig?

– Det direktiv jag har fått, är att växa och vara lönsam. Det finns inte någon inbördes prioritering mellan de två målen, utan det är meningen att jag ska balansera det.

– 2009 var ett ganska tufft år för Canons business-försäljning som backade något, medan kameraförsäljningen däremot ökade. 2010 är ett år då vi siktar på att ta fler marknadsandelar och behålla ställningen som marknadsledare inom digital bild och dokumenthantering.

Berätta lite om dig själv.

– Jag är 46 år gammal och började 1987 på Canon som säljare. Under några år var jag tjänstledig och läste då in en examen som civilekonom. När jag kom tillbaka blev jag produktchef och gick sedan vidare till försäljningschef innan jobbet som ansvarig för mellanöstern och Nordafrika.

– På fritiden gillar jag att springa. Just nu går också mycket tid på Skype, för familjen är kvar i Dubai. Så det blir att läsa Harry Potter via telefon på kvällarna.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2