Postens reklamhistoria på Postmuseum

PUBLICERAD: 12 mars 2010
UPPDATERAD: 12 mars

reklampostmuseum_390På Postmuseum öppnas en ny utställning den 26 mars : ”Reklam, ja tack!” med underrubriken Postens reklamhistoria.

I ustställningen berättas om svensk reklamhistoria med Postens kampanjer som exempel. Några av affischerna ses numera som klassiska, till exempel de som ingick i kampanjen ”Ett brev betyder så mycket” på 1960-talet. Utställningen pågår till 9 januari 2011.

– Posten producerar reklam för sina tjänster och produkter och har gjort så under lång tid. Här i utställningen presenteras delar av Postens reklam till privatpersoner med tyngdpunkt från 1930-talet och framåt. Det är en utställning som väcker nostalgi och som vi hoppas både inspirerar och roar, säger museichef Olle Synnerholm.

– I reklamen kan vi utläsa vad som händer i ett samhälle och hur det förändras. Reklamen har överlevt ekonomiska depressioner, börsyra och politiska växlingar och är idag en del av vårt liv. Tänk dig en dag helt utan reklam och varumärken, säger utställningens producent Pernilla Klingofström.postspar_l

Många kommer säkert ihåg reklamkampanjen ”Ett brev betyder så mycket” från 1960-talet. De som var unga på 1990-talet kommer kanske ihåg gratistidningen OSA och andra har nyligen kanske stött på ”Stefan the swopper” på nätet. Alla är de exempel på reklam från Posten. Skyltar, affischer, radio och tv, sociala medier och bannrar på nätet, annonser samt varumärket är några av det verktyg som Posten har använt sig av i sin reklam till konsumenterna.

I utställningen visas en stor mängd affischer som dagens reklamproducenter säkert kommer att finna mycket inspirerande. Här återfinns affischer från kända konstnärer, formgivare och fotografer som Martin Gavler, Anders Beckman, Lasse Sandberg, Poul Ströyer, Sten Didrik Bellander, Jane Bark, med flera.betyder_l

I ett rum visas exempel på reklamfilm, till exempel filmer av pionjären inom reklamfilm, Arvid Olson, regissören Roy Andersson och animatören Per Åhlin.

Utställningen invigs torsdagen den 25 mars av mediakonsult Malou Örner, en av de viktigaste beställarna av reklam för Postens räkning under 1990-talet i sin egenskap av kommunikationsdirektör.

______________________________________________________________
FAKTA
Postmuseum
Lilla Nygatan 6, Gamla stan, T-banestation, Gamla stan.

Läs vidare

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Släpper verktyg för interaktiv wrapdesign

Den förhandsvisades på Sign&Print-mässan i september och lanseras nu brett på marknaden. Spandex nya tjänst Zeno för visualisering av bildesign och bilfoliering.
Zeno webb

Tryckeri gör vinylresa

Mjölby Tryckeri & Reklam ser synergier och ökat digitaltryck med uppstarten av ett nytt bolag – en sidoverksamhet med pressning av vinyler.
Mjolby4

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1