Bigar och perforerar digitaltrycket

PUBLICERAD: 16 maj 2010
UPPDATERAD: 16 maj

IMG_0125– Ett problem vid digitaltryckning är att trycket kan spricka när det bigas eller falsas, säger Bore Johansson på Tryckfaktor i Göteborg.

– Därför har det engelska företaget Tech-ni Fold, som har sin tillverkning några kilometer från Ipexmässan i Birmingham, utvecklat en lösning med en hane av plast som rullar mot en hona av metall. Plasten ger upp till sju bigveck och mikroperforeringar utan att trycket spricker.

– Tech-ni Fold försäkrar att mikroperforeringarna är problemfria även om papperet sedan ska läggas i en skrivare för att exempelvis printa en faktura.

– Hittills har vi sålt de här hjulen som ett tillbehör till framför allt falsar. Men på Ipexmässan ställer Tech-ni Fold för första gången ut en fristående maskin som gör det här offline.

Creasestream

Den finns både i en halvautomatisk variant som klarar 4000 ark i timmen och en helautomatisk som klarar 18 000 ark per timme. Den senare kan dessutom kopplas ihop med en fals så att en helt färdig produkt kommer ut i andra änden.

Titta också på A4-laminering

Bore Johansson tipsar också om GBC Autolam som visas i Accos monter. Den ser ut ungefär dom en bordsfax.

– Du lägger i en bunt papper som ska lamineras. Papper för papper matas sedan ner mellan två rullar med folie och färdiglaminerade sidor kommer ut i botten av maskinen. En enkel lösning på något som tryckeriet sedan kan få ganska bra betalt för.

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS