Två stora Skånetryckerier slås ihop till ett större

PUBLICERAD: 1 juli 2010
UPPDATERAD: 14 november

web_exaktaHässleholmstryckeriet Exakta går ihop med Malmöföretaget Printing och bildar Exaktaprinting AB.

– Normalt slår man ihop två dåliga företag, för att rädda dem. Men här har vi slagit ihop två starka företag för att skapa ett ännu starkare, säger Peter Rydje, som hittills ägt och drivit Printing.

Det gemensamma bolaget kommer att ha tryckerier i Malmö och Hässleholm samt en originalavdelning, Exakta Media, i Malmö. Allt bokbinderi flyttas med omedelbar verkan över till Printings dotterbolag Kristianstads Boktryckeri.

– Jag och Peter har haft kontakt i många år och både hjälpt varandra och varit hårda konkurrenter, säger Håkan Larsson (på bild), som blir koncernchef i det hopslagna bolaget. Vi kompletterar varandra genom att vi på Exakta varit väldigt starka på steget innan tryck medan Printing varit skickliga på efterbehandling.

Det sammanslagna bolaget får cirka 100 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor.

Tänker på framtiden

Både Peter Rydje och Håkan Larsson pratar mycket om framtid när AGI intervjuar dem. Peter tycker det var självklart att Håkan skulle vara vd, eftersom Håkan är tio år yngre. Håkan fyller 40 i början av juli.

Peter Rydje, som i 30 år arbetat i ledande befattning, ser fram emot att arbeta med framtidsfrågor och försäljning medan Håkan Larsson gillar att arbeta med ledningsfrågor.

– Jag är utbildad civilekonom, med inriktning på ekonomisk styrning, säger Håkan. Peter är en fena på teknik och att bedöma framtiden. Båda två brinner vi för försäljning.

Förändringar

Direkt nu flyttas bokbinderiutrustningen från Printing i Malmö och Exakta i Hässleholm upp till Kristianstads Boktryckeri, där Leif Bågesjö sitter kvar som vd. Bokbinderiarbetarna från Malmö och Hässleholm erbjuds att följa med.

I Hässleholm har två tjänster MBL-förhandlats bort i samband med att en tryckpress ska försvinna i det hopslagna bolaget.

– Resten planerar vi att ha kvar, säger Håkan Larsson. Framför allt eftersom vi nu kommer att göra mer färdigt och lämna ut färre jobb.

– Nu ska vi uppmuntra alla att lära sig av varandra, för tillsammans sitter vi på en enorm kunskapsbank. Det vi har byggt här, är ett företag för framtiden. Vi hoppas på att kunna inspirera andra att göra samma sak, säger Håkan Larsson.

Fyra delägare

Inga pengar har bytt ägare i samband med hopslagningen, som gjorts i moderbolaget LHJ administration i Malmö AB, med Hans Kvist som ordförande. De fyra delägarna är Peter Rydje, Håkan Larsson, Stefan Larsson (platschef på Exakta Media i Malmö) och Marcus Gustafsson (passiv ägare, son till Exaktas grundare Jan Gustafsson).

De helägda dotterbolagen är Exaktaprinting AB med Håkan Larsson som vd och Kristianstads Boktryckeri, med Leif Bågesjö som vd.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera