Inte så oskyldigt från Océs sida

PUBLICERAD: 19 november 2010
UPPDATERAD: 19 november

web_ronny_sNär Océ i veckan, från ett av Canon arrangerat event i Tokyo, berättade att deras nästa maskin, Colorstream 3500, ska vara utrustad med inkjetteknik, så var det inte så oskyldigt som den oansenliga pressreleasen kunde ge intryck av.

I ett par år har det gått att köpa Océs inkjetteknik i Jetstream. Det är en maskin som är utvecklad och byggs i Japan, fast styrd av Océs Prisma-system. Det är en tung maskin, utvecklad av tryckpresstillverkaren Miyakoshi.

Den nu presenterade maskinen, är utvecklad och byggd i Tyskland och har en vikt som är lika låg som för de vanliga tonermaskinerna från Océ. Formatet 55 cm bredd och hastigheten 75 meter per minut är samma som i Océs tonermaskiner. Allting skvallrar om att det som egentligen hänt, är att Océ nu har bytt teknik – bara det att de kan inte byta i hela modellprogrammet samtidigt och för att inte döda existerande försäljning, så tonas denna lansering ner.

Sida vid sida med tonerteknik
– De här nya maskinerna kan stå sida vid sida med tonerteknik. Både format och hastighet fungerar med existerande på- och avrullningsställ och med den efterbehandlingsutrustning som tryckerierna redan har, säger Ronny Sundquist på Océ.

– Det känns otroligt häftigt att redan ha andra generationen inkjet, när andra inte har hunnit installera sin första generation.

– Titta på torrtoner. Med den teknik som finns i dag – från oss eller andra – är det väldigt svårt att komma upp i högre hastighet. Dels för att du ska föra över tonern så snabbt och dels för att kvalitetskraven är mycket högre än för bara några år sedan. Med den teknik som finns just nu, går det inte till en vettig kostnad. Då blir du tvungen att hitta andra tekniker som klarar det.

Kvar i nischer
– Utvecklingen går i ett rasande tempo. Torrtoner kommer att finnas kvar i vissa nischer, men de närmsta åren är det bläckstråletekniken som kommer att ta över stora delar av den här branschen.

– Det finns vissa material där du inte kan använda bläck för att det blöder. Sedan finns det kunder som av vanans makt vill fortsätta med toner. Men dit utvecklingen rör sig, är mot bläck. Där finns utmaningarna och där finns möjligheterna till flerdubbelt ökad hastighet, säger Ronny Sundquist.

Klicken blir kvar
Affärsmodellen med klick kommer nog att finnas kvar även om tekniken ändras. Annars är det ju betydligt mindre som kan gå sönder när användarna slipper uppvärmningen av pappersbanan, vilken krävs för att bränna fast toner, som är ett ämne som till 98 procent består av plast.

När bläckstråletekniken är intrimmad, kommer den både att leda till lägre servicekostnader, färre driftstopp och billigare färg jämfört med toner. Dock gäller det att vara uppmärksam på kostnaden för skrivarhuvudena. Köper du en av Océs nya Colorstream 3500 så kan du välja att bara utrusta den med svarta huvuden, även om den är förberedd för att ytterligare fem färghuvuden kan eftermonteras (cyan, magenta gul, light cyan och light magenta).

Skrivarhuvudena i Colorstream 3500 är mycket komplexa och en utbyggnad till alla sex färgerna ökar kostnaden med flera miljoner kronor. Men med full färg i maskinen, öppnas möjligheten för kunden att köra  helt vitt papper in i maskinen (istället för papper med förtryckt logotyp i färg) och dessutom obegränsade möjligheter att använda färg i kontoutdragen, fakturorna och den individuellt anpassade direktreklam som den här maskinen framför allt är tänkt att producera.

Tekniken sitter i huvudena

– Du har en helt annan teknik i torrtoner, säger Ronny Sundquist. I Colorstream 3500 sitter tekniken i skrivarhuvudena, som måste bytas med jämna mellanrum.

– Det vi gjort är att ta erfarenheten från många generationer svartvita skrivare. Ser du på 8000, som är vår ledande maskin på marknaden i dag – så har vi tagit hela matningen av pappersbanan samt styrenheten därifrån och kopplat ihop det med bläckstråleenheten från de Jetstream maskiner som vi redan har ute i över hundra exemplar. Så det är beprövad teknik som plockats ihop.

– Den som vill kan välja att bara köpa svarta huvuden först. Det ger en väsentligt billigare inträdesbiljett. Sedan är printern förberedd så att du kan bygga ut den till fyra eller sex olika skrivarhuvuden.

– Framåt sommaren kommer de första Colorstream 3500 att dyka upp här i Norden. Det är en maskin som redan är klar och används för testproduktion utanför fabriken.

Ej för befintliga maskiner
Även om själva maskinuppbyggnaden är samma som i de tonerbaserade maskinerna, så går det inte att konvertera existerande tonermaskiner till inkjetteknik. Däremot kan, som sagt, existerande rullställ och efterbehandlingsutrustning användas.

– Det är så pass många ändringar så det går inte att bygga om befintliga maskiner, säger Ronny Sundquist. Men det finns en ansenlig mängd skrivare i marknaden som väntar på att bli utbytta till färg. Vi har 115 installationer av Jetstream – varv tre i Norden. Vi har statistik på hur det fungerar och kan konstatera att om bara maskinen körs utan stopp, så håller huvudena och det blir mycket långt mellan varje oplanerat stopp.

Projektet heter Smart Communications
– Projektet utåt har av Océ fått namnet Smart Communication in Colour. Det visste vi inte om när vi i höstas började tala om Smarta Dokument här i Norden. Så det nya projektets namn, kom som en skänk från ovan in i vår nordiska strategi. Så nu talar vi på Océ både om filer gjorda på ett smart sätt och producerade på ett smart sätt.

– Stoppar du in ett tidningspapper i Colorstream, får du tidningstryck. Kör du in ett fotopapper får du fotokvalitet.

– På sikt, när maskinerna kommit upp i flerdubbelt dagens hastigheter, så blir det fortfarande inte bläckenheterna som begränsar hastigheten. Det blir istället controllern som blir flaskhalsen, konstaterar Ronny Sundqvist som svar på frågan om vart den här tekniken tar vägen.

________________________________________________________________
FAKTA
Océ har nu två serier av högvolyms bläckstråleskrivare.

Jetstream, som i sin helhet byggs av japanska Miyakoshi. Kör från 75 till 150 meter per minut i färg. Har en bredd på upp till 75 cm.
Colorstream 3500 har bara huvudena kvar från Miyakoshi. Hela maskinen i övrigt byggs av Océ i Tyskland. Den kör 75 meter per minut och har en bredd på 55 cm.

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex