Sörmlands Grafiska satsar stort

PUBLICERAD: 17 december 2010
UPPDATERAD: 14 november

– Aldrig tidigare i Sörmlands Grafiskas historia har så stora investeringar gjorts som nu 2010, det handlar om niosiffriga tal, säger vd Hans Engström om företagets satsning.

Prepress har redan två nya ctp-anläggningar med tillhörande Portal i drift, som förbättrat flödet under produktionen.

På binderisidan har kapaciteten ökat kraftigt med två nya klammermaskiner från Müller Martini – Tempo 22 och Prima. Dessa ersätter tre äldre maskiner. Dessutom har företaget sedan tidigare investerat i en ny limbindare i form av en Müller Martini Corona 18.

Även tryckeriet kommer nu att öka kapaciteten under 2011. En 16-sidig rotationspress är under installation tillsammans med en ny 10-färgs arkpress, en Roland 710. Med den nya arkpressen kan alla omslag till tidskrifter i fortsättningen produceras i egen regi och man utvecklar möjligheterna att använda en vattenbaserad högglanslack som ersättning för UV-lack.

Under 2011 kommer en 48-sidig rotationspress att installeras. De nya pressarna kommer att ge företaget såväl ökad kapacitet som förbättrad logistik och därmed ge kunderna möjlighet att få toppkvalitet till konkurrenskraftiga villkor i Sverige. De investeringar som nu genomförs kommer att minska företagets personalbehov.

Det är inte i första hand konkurrensen med svenska tryckerier som lett fram till den här stora satsningen hos Sörmlands Grafiska. Istället handlar det om att ännu bättre kunna lösa kundernas krav på nyskapande lösningar och inte minst att möta konkurrensen från utländska tryckerier när det gäller teknik, kapacitet och pris.

– Ingen svensk kund ska i fortsättningen ha någon anledning att köpa tryck utomlands, förklarar Hans Engström. Vi har när installationerna är klara den produktionskapacitet som krävs och utöver det finns många argument för att vara kvar på hemmaplan; vi kan ge den bästa servicen, det uppstår inga språkproblem, leveranstid och logistik talar till vår fördel och den för många viktigaste parametern – miljön. Den oberoende undersökning vi initierade om klimatpåverkan av trycksaksproduktion visade tydligt att koldioxidutsläppen är mångdubbelt större när man trycker utanför Sverige.

Läs vidare

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)